Υψηλόβαθμα στελέχη της Wall Street κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με τον πρόεδρο Ομπάμα που επιζητά λύση στο ελληνικό πρόβλημα και προειδοποιούν τους Ευρωπαίους ομολόγους τους ότι δεν πρέπει επ’ ουδενί να αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει και να φύγει από την Ευρώπη.
Ο βασικός τους φόβος είναι ότι η αντίδραση των αγορών σε ένα τέτοιο οριακό γεγονός θα προκαλέσει μια παγκόσμια οικονομική αναταραχή και θα γίνει ανασχετικός παράγοντας για την αμερικανική ανάπτυξη. Κάποιοι, βέβαια, αναφέρουν πως δεν έχουν το ίδιο άγχος όπως το 2012, ενώ υπάρχει και μια μερίδα χρηματιστών που θα αποδέχονταν ακόμη και μια αρνητική εκδοχή των γεγονότων και θα συνέχιζαν τη ζωή τους κανονικά.
Το φάντασμα της Lehman
Όπως αναφέρει το Politico, αρκετοί είναι εκείνοι που μιλώντας για την Ελλάδα ανακαλούν στο μυαλό τους τις ημέρες της κατάρρευσης της Lehman Brothers, της ρωσικής χρεοκοπίας, ακόμη και τα γεγονότα στο Σαράγιεβο το 1914 που οδήγησαν στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η θεωρητική κουβέντα που αναπτύσσεται γύρω από το πόσο καλά οπλισμένη είναι η διεθνής κοινότητα υπό το φάσμα ενός Grexit, καταλήγει να αναφέρεται σε έναν οικονομικό Αρμαγεδδώνα.
Το ουσιαστικό είναι ένα: η Ουάσιγκτον και η Wall Street θέλουν να κρατήσουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, διότι κανείς δεν γνωρίζει τι πρόκειται να συμβεί στην αντίθετη περίπτωση. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Λάρι Σάμερς, παραδέχεται: «Σαφώς, είμαστε σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με πριν από 3-4 χρόνια, αλλά αυτή τη φορά μπορεί ο κόσμος να υποτιμήσει ξανά την κατάσταση, όπως έκανε με τη ρωσική χρεοκοπία ή τη Lehman Brothers. Ενδέχεται να προκύψει κάτι πολύ μεγάλο από μια τέτοια κρίση».
Ο πανικός των αγορών
Υπό το φόβο και μόνο μιας ελληνικής χρεοκοπίας και συνακόλουθης εξόδου από το ευρώ, οι αγορές θα αντιμετωπίσουν ένα κύμα πανικού που μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στη νομισματική ένωση, αλλά και να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και στην παγκόσμια οικονομία – πολλώ δε μάλλον στην αμερικανική που υπό την ηγεσία του Ομπάμα αρχίζει να βλέπει απτές βελτιώσεις.
Εξ αυτού του λόγου, αναφέρει το Politico, ο αμερικανικός παράγοντας πιέζει για μια άμεση λύση. Ο νυν υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, ανέφερε την προηγουμένη εβδομάδα πως αν η Ελλάδα φύγει από την Ευρωζώνη, η ζημιά θα είναι τεράστια για τους κατοίκους της.