ΠΡΩΤΑΚΟΥΣΤΟ: Κλέβουν ποδήλατα μέχρι και από τα μπαλκόνια(;) στη Θεσσαλονίκη και τα μεταπωλούν σε Βουλγαρία και Αλβανία!!

Κοινοποίηση:
podilato-klopi

Τη ζωή… ποδήλατο έχουν κάνει στους ποδηλάτες της Θεσσαλονίκης οι επιτήδιοι,… που με επιδεξιότητα και θρασύτητα αρπάζουν τα δίτροχα οχήματα από πιλοτές πολυκατοικιών, δέστρες, ακόμη και μπαλκόνια διαμερισμάτων! Οι κλοπές ποδηλάτων στη Θεσσαλονίκη είναι συχνότατες τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα, οι ιδιοκτήτες τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να φτάνουν να προσφέρουν μέχρι και αμοιβές για όποιον έχει πληροφορίες σχετικά με το κλεμμένο τους όχημα, όπως αναφέρει το thestival.gr.
Όπως αναφέρουν τα θύματα κλοπών, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, καθώς ακόμη και μετά από προσπάθειες της αστυνομίας είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν τα ποδήλατα, τα οποία συνήθως μεταπωλούνται είτε στη Θεσσαλονίκη είτε σε γειτονικές χώρες.

«Αρπάζουν τα ποδήλατα μέχρι και από τα… μπαλκόνια μας»

Οι καταγγελίες των ποδηλατών για κλοπές αφορούν συνήθως περιστατικά παραβιάσεων λουκέτων ή κλοπής μέσα από ιδιόκτητο χώρο. «Το ποδήλατο που μου έκλεψαν ήταν ένα mountain και το είχα αγοράσει 150.000 δραχμές πριν από 20 χρόνια. Μου το πήραν έξω από τον φούρνο που δούλευα το 2006, στην περιοχή Μπότσαρη με Δελφών, κάπου μεταξύ 04.00 – 04.15. Ήταν κλειδωμένο σε δέντρο με ένα συρματόσχοινο – κουλούρα», λέει στο Thestival.grο ποδηλάτης Λάζαρος Σαλκίμης. Όπως επισημαίνει, τα επόμενα ποδήλατά του, φροντίζει να τα βάζει μέσα στο χώρο εργασίας, ενώ πάντα κρατάει όλα τα στοιχεία του ποδηλάτου, καθώς και τον αριθμό πλαισίου για κάθε ενδεχόμενο.

Αντίστοιχα, ο Τάσος Μαχαιρίδης έπεσε θύμα κλοπής του ποδηλάτου του στη Νέα Παραλία πριν από λίγες μέρες. «Γύρω στις 8 το βράδυ, μου έκλεψαν το ποδήλατό μου στη Ν. Παραλία πολύ κοντά στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου,το είχα αφήσει κλειδωμένο για λίγο σε μια κολώνα φωτισμού», λέει χαρακτηριστικά, ενώ στην περίπτωση της Κατερίνας, το ποδήλατό της έκανε… φτερά μέρα μεσημέρι. «Έγινε το καλοκαίρι του 2012. Το είχα κλειδωμένο κάτω από τον χώρο εργασίας μου, Μαρτίου με Μακεδονίας. Το μεσημέρι που κατέβηκα να το πάρω, η κλειδαριά ήταν κομμένη και φαίνεται σαν να ήταν ψεκασμένη με ψυκτικό», εξηγεί στο Thestival.gr.

Ούτε στα ίδια τα σπίτια των ιδιοκτητών, όμως, δεν είναι ασφαλή τα ποδήλατα, καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, που τα οχήματα εξαφανίστηκαν από… μπαλκόνια διαμερισμάτων!«Το ποδήλατο βρισκόταν στο μπαλκόνι του σπιτιού μου στην Άνω Πόλη. Αυτοί που το έκλεψαν, σκαρφάλωσαν απο σωλήνα φυσικού αερίου και με τρελή επιδεξιότητα αφαίρεσαν το ποδήλατο από το μπαλκόνι. Ούτε στα σπίτια μας είμαστε ασφαλείς τελικά», καταγγέλλει ο Λεόντιος Οικονομίδης, αναφέροντας ότιέπεσε θύμα κλοπής για δεύτερη φορά, μόλις έξι ημέρες μετά την αγορά του νέου του ποδηλάτου. Σε παρόμοια περίπτωση, ο Θανάσης είδε το ποδήλατό του να εξαφανίζεται από τον 5ο όροφο της πολυκατοικίας, όπου το είχε κλειδωμένο στα κάγκελα του κλιμακοστασίου.

Δεν δηλώνονται οι κλοπές – Ψάχνουν τα ποδήλατα στα… ΚΤΕΛ Αλβανίας

Παρά τις συχνές καταγγελίες, τα στοιχεία της αστυνομίας δείχνουν σταθερή μείωση των κλοπών ποδηλάτων, από το 2011 μέχρι και σήμερα. Συγκεκριμένα, οι καταγεγραμμένες κλοπές έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 50%, καθώς από τις 369 κλοπές ποδηλάτων του 2011, έπεσαν σε 319 το 2012, σε 290 το 2013 και έφτασαν τις 199 το 2014. Για το πρώτο τετράμηνο του 2015, ο αριθμός αυτός αγγίζει μέχρι στιγμής τις 64. Σε αντιδιαστολή με τα στοιχεία αυτά, έρχονται οι εκτιμήσεις οργανωμένων ποδηλατικών συλλόγων, καθώς υπολογίζουν ότι ο αριθμός των κλοπών είναι έως και τριπλάσιος από αυτόν που δηλώνεται. «Το φαινόμενο είναι χαοτικό. Μιλάμε για οργανωμένες σπείρες, αλλά και ναρκομανείς. Προτιμούν το ποδήλατο, γιατί μπορεί να πουληθεί πολύ πιο εύκολα από οποιοδήποτε άλλο κλοπιμαίο», εξηγεί στο Thestival.gr ο Θωμάς Ταπακτσόγλου από τους «Πολύχρωμους Ποδηλάτες».
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των θυμάτων κλοπών, οι αστυνομικές αρχές έχουν επαναλάβει πολλές φορές τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς οι κλοπές ποδηλάτων είναι πλέον μάστιγα για τη Θεσσαλονίκη, ενώ τα κλοπιμαία ταξιδεύουν συνήθως προς… Αλβανία και Βουλγαρία.«Πρόσφατα, μας πληροφόρησαν ότι τα ποδήλατα φεύγουνε είτε με φορτηγά στη Βουλγαρία, είτε στα ΚΤΕΛ Αλβανίας για τη γειτονική χώρα», τονίζει στο Thestival.gr ο κ. Νίκος Τιμαμόπουλος, ο οποίος διατηρεί ποδηλατικό μαγαζί στη Θεσσαλονίκη.

«Πιάτσες», συνήθεις πρακτικές και τρόποι προφύλαξης

Όπως αποκαλύπτουν τα θύματα των κλοπών, οι επιτήδειοι έχουν επιστρατεύσει μηχανισμούς και μπόλικη… φαντασία, προκειμένου να αρπάξουν τα ποδήλατα από κάθε πιθανό μέρος. Στην περίπτωση του Άγγελου Παπύρα, ο κλέφτης χτύπησε το κουδούνι ενός τυχαίου διαμερίσματος και προσποιούμενος τον πιτσαδόρο, μπήκε ανενόχλητος στην πολυκατοικία και πήρε το ποδήλατο που βρισκόταν ξεκλείδωτο μέσα, μαζί με την κλειδαριά. «Υπάρχουν περιπτώσεις, που ποδήλατα τα οποία βρίσκονται στον 5ο ή 6ο όροφο, έχουν κλαπεί από την ταράτσα με… γάντζο, αλλά και περίπτωση που διέρρηξαν ολόκληρη αποθήκη, κλέβοντας μόνο το ποδήλατο!», σημειώνει ο κ. Ταπακτσόγλου.

Το φαινόμενο βρίσκεται σε έξαρση κυρίως στην περιοχή του κέντρου, καθώς όπως αναφέρουν παθόντες, στα κεντρικά σημεία είναι περισσότερα τα μάτια που εντοπίζουν ένα ποδήλατο. Οι καταγγέλλοντες υποστηρίζουν ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι μεταπωλήσεις των κλοπιμαίων γίνονται σε συγκεκριμένα σημεία, όπως η περιοχή γύρω από τον ΟΣΕ (Αγίων Πάντων και Μοναστηρίου), καθώς και η περιοχή των Πανεπιστημίων.

Προκειμένου να προφυλαχθούν ή να αντιμετωπίσουν μια ενδεχόμενη κλοπή, οι ποδηλάτες είναι φρόνιμο να κρατούν την απόδειξη αγοράς, τον αριθμό πλαισίου, καθώς και μία φωτογραφία του ποδηλάτου. Επιπλέον, εκτός από το να κλειδώνει κάποιος το ποδήλατό του, θα πρέπει απαραίτητα να έχει και οπτική επαφή ή ιδανικά, να το παρκάρει σε φυλασσόμενο μέρος. «Σε μια μελλοντική κοινωνία πρέπει να δημιουργηθούν χώροι παρκαρίσματος με ασφάλεια.

Στο εξωτερικό υπάρχουν και συστήματα GPS, τσιπάκια που μπορεί κάποιος να τοποθετήσει στο ποδήλατο – ειδικά σε όσα είναι μεγάλης αξίας», επισημαίνει ο κ. Ταπακτσόγλου και προσθέτει: «Χρειάζεται βοήθεια από την αστυνομία. Οι κλοπές ποδηλάτων είναι ο κυριότερος λόγος, για τον οποίο πολλοί δεν κυκλοφορούν με ποδήλατο. Είναι κρίμα να παρατάει κάποιος την ποδηλασία εξαιτίας αυτού του φαινομένου».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: