Η πολιτική που ακολουθήθηκε ήταν ο μοναδικός τρόπος για να βγει η Ελλάδα από το αδιέξοδο είπε ο Ζοσέ Μπαρόζο και πρόσθεσε πως η στήριξη της Κομισιόν από μόνη της, δεν αρκεί.
«Δεν φτάνει να παρακολουθούμε τις σκληρές προσπάθειες του ελληνικού λαού, πρέπει να βοηθήσουμε. Πρέπει να υπάρξει αλληλεγγύη και οικονομική υποστήριξη», είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν αφήνοντας αιχμές κατά της γραμμής σκληρής λιτότητας λέγοντας ότι «άλλοι επιμένουν μόνο στην υπευθυνότητα, αλλά χρειάζεται και αλληλεγγύη».
Παρά τις συμβουλές περί αλληλεγγύης, όμως, ο πρόεδρος της Κομισιόν δεν απάντησε στο αν συμφωνεί ή όχι με τη θέση της Ελλάδας (κόκκινη γραμμή για άλλους) πως νέα οριζόντια μέτρα δε μπορούν να ληφθούν γιατί η κοινωνία δεν τα αντέχει.
«Ακούσαμε προσεκτικά τα επιχειρήματα του πρωθυπουργού, ο οποίος εξήγησε την κατάσταση στην Ελλάδα, την οποία άλλωστε γνωρίζαμε. Οι προτάσεις της Κομισιόν είναι προς όφελος της Ελλάδας, για να κερδίσει τις χρηματαγορές. Δεν υπάρχει αδιέξοδο. Πρέπει να συζητήσουμε και με τους άλλους εταίρους, το ΔΝΤ, για να βρούμε λύση… Υπάρχει αυτοπεποίθηση στην Ελλάδα, ωστόσο υπάρχει καθυστέρηση από την στιγμή που επιτυγχάνεται ένας στόχος, μέχρι να το αντιληφθεί η κοινωνία. Καταλάβαμε τις προκλήσεις που αντιμετώπισε η Ελλάδα και υποστηρίξαμε τους Έλληνες εταίρους να κάνουν το καλύτερο δυνατό», είπε ο Μπαρόζο.
«Καταλαβαίνουμε πως υπάρχουν προκλήσεις, κυρίως από κοινωνική άποψη», πρόσθεσε και επεσήμανε ότι «δεν είναι ώρα να πέσουμε θύματα της μεταρρυθμιστικής κόπωσης». Της κόπωσης που δε θέλει να ακούει ο Αντώνης Σαμαράς…
Και μετά τις συμβουλές, αποθέωσε την Ελλάδα, χωρίς την οποία, όπως είπε, η Ευρώπη δε θα ήταν ίδια. «Χωρίς τον πολιτισμό, τη φιλοσοφία, τα μαθηματικά… Έχουμε χρέος απέναντι στην Ελλάδα».
«Ελπίζουμε η Ελλάδα να μπορέσει να βγει και στις αγορές το 2014. Στηρίζουμε την κυβέρνηση και τις εντυπωσιακές θυσίες των Ελλήνων» είπε ο Μπαρόζον, αναγνωρίζοντας και το «βάρος που έχει αναλάβει ο ελληνικός λαός».
«Καταλαβαίνω το βάρος των Ελλήνων. Η Κομισιόν υποστηρίζει την Ελλάδα, οι προσπάθειες των Ελλήνων είναι εντυπωσιακές και το αποτέλεσμα είναι θετικό».
Αφού παραδέχεται ο Μπαρόζος ότι έχουν χρέος απέναντι στην Ελλάδα, ας το πληρώσουν