Σαν σήμερα γεννήθηκε η γυναίκα – σύμβολο,το θηλυκό που ήθελε απεγνωσμένα να αγαπηθεί.Και εξαιτίας του ερωτικού
πάθους δολοφονήθηκε. Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν μέχρι σήμερα οι θεωρίες συνωμοσίας.Η επίσημη ανακοίνωση λέει αυτοκτονία.
Το πραγματικό της όνομα ήταν Νόρμα Τζην Μόρτενσεν. Ήταν το όνομα με το οποίο την δήλωσε η μητέρα της στο ληξιαρχείο, εμπνευσμένο από το όνομα ενός περιστασιακού συντρόφου της, ο οποίος είχε σκοτωθεί σε δυστύχημα.Νόθο παιδί της Γκλάντις Περλ Μπέικερ και άγνωστου πατέρα, πέρασε άσχημη παιδική ηλικία. H μητέρα της νοσηλεύτηκε αρκετές φορές σε ψυχιατρικά ιδρύματα, ενώ η ίδια φιλοξενήθηκε σε διάφορες οικογένειες.
Εννέα ετών μπήκε σε ορφανοτροφείο, στα έντεκά της έμενε σε μια φίλη της μητέρας της και σε ηλικία δεκαέξι ετών θα εγκαταλείψει το σχολείο για να παντρευτεί έναν νεαρό εργάτη. Σε ηλικία είκοσι ετών ήταν ήδη παντρεμένη και διαζευγμένη.
Ξεκίνησε ως μοντέλο και μετά ασχολήθηκε ως κομπάρσος σε ταινίες. Οι πρώτες επιτυχίες, ως ηθοποιός, ήρθαν το 1950 με τις ταινίες «Η ζούγκλα της ασφάλτου» του Τζον Χιούστον και «Όλα για την Εύα» με τη Μπέτι Ντέιβις.Από εκεί και πέρα η Μέριλιν ξεκινά το ταξίδι της κατάκτησης του κινηματογράφου.
Η πλευρά της αθώας και σεξουαλικής καλλονής εκφράστηκε με τον πειστικότερο τρόπο στο Οι άντρες προτιμούν τις ξανθιές (1953) δίπλα στην Τζέιν Ράσελ. Το 1955 πρωταγωνίστησε στην ταινία «Επτά χρόνια φαγούρα». Ο δεύτερος σύζυγός της ήταν ο παίκτης του μπέιζμπολ Τζο ντι Μάτζιο με τον οποίο και χώρισε μετά από εννιάμηνη συμβίωση. Ήθελε να παίξει σε σοβαρούς ρόλους γι’ αυτό και φοίτησε στο Άκτορς Στούντιο της Νέας Υόρκης. Το 1956 έπαιξε στην ταινία «Στάση του Λεωφορείου» για την οποία προτάθηκε για χρυσή σφαίρα. Την ίδια χρονιά παντρεύτηκε τον συγγραφέα Άρθουρ Μίλλερ. Είχε συνεργαστεί με τον Σερ Λόρενς Ολίβιε. Το 1959 συμπρωταγωνίστησε μαζί με τον Τζακ Λέμον και τον Τόνι Κέρτις στην ταινία Μερικοί το προτιμούν καυτό, όπου και θριάμβευσε.
Η ταινία του Τζον Χιούστον «Οι Αταίριαστοι» αποδείχθηκε προφητική για την πρωταγωνίστρια Μέριλιν Μονρόε. Το σενάριο υπέγραψε ο Άρθουρ Μίλλερ, ο οποίος το έγραψε ειδικά για την Μέριλιν. Η ταινία γυρίστηκε το 1960 και προβλήθηκε το 1961 όταν το ζευγάρι είχε χωρίσει. «Πρόκειται», όπως έλεγε ο συγγραφέας, «για την αδυναμία των ανθρώπων να συνάψουν μεταξύ τους σχέσεις σταθερές και ασφαλείς. Πρόκειται για την τραγωδία του χωρισμού». Τον Ιανουάριο του 1961 η 35χρονη τότε σταρ υπέβαλε αίτηση διαζυγίου στο δικαστήριο του Ξουάρεθ στο Μεξικό εναντίον του συζύγου της Άρθουρ Μίλλερ λόγω ασυμφωνίας χαρακτήρων[2]. Αργότερα εισήχθη σε ψυχιατρική κλινική. Το 1962 απολύθηκε από την εταιρία 20th Century Fox, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας Κάτι πρέπει να δώσεις, που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, λόγω της ασυνέπειας, των αργοποριών και των ιδιοτροπιών της. Η αποζημίωσή της ήταν 200.000 δολάρια.
Η Μέριλιν Μονρόε βρέθηκε νεκρή στις 3:45 π.μ., ξημερώματα Κυριακής 5 Αυγούστου του 1962, στο σπίτι της στο προάστιο Μπρέντγουντ του Λος Άντζελες. Ο θάνατός της αποδόθηκε σε υπερβολική δόση υπνωτικών χαπιών. Η είδηση του τόσο αδόκητου τέλους έκανε τον γύρο του κόσμου. Οι συνθήκες του θανάτου της παραμένουν ανεξήγητες. Το μυστήριο δεν έχει ακόμη λυθεί, εκδοχές και σενάρια διατυπώνονται από τότε αδιαλείπτως. Ποιό ρόλο έπαιξε η σχέση της με τους αδελφούς Κένεντι και σε ποιό βαθμό είναι αναμεμιγμένη η CIA; Ο δεύτερος σύζυγός της, πρωταθλητής του μπέιζμπολ Τζο Ντι Μάτζιο, κατηγόρησε ευθέως το Χόλιγουντ και τους Κένεντι, ενώ ο τρίτος, ο θεατρικός συγγραφέας Άρθουρ Μίλερ, απέκλεισε το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας.
«Σε κάθε 100 κυβικά εκατοστά του αίματος της νεκράς υπήρχον 4,5 χιλιοστόγραμμα υπνωτικού φαρμάκου. Αρκούν 2,5 για να προκαλέσουν τον θάνατον», απεφάνθησαν μετά την ιατροδικαστική εξέταση. Η Μονρόε βρέθηκε νεκρή από την οικονόμο της. Στο ένα χέρι κρατούσε το ακουστικό του τηλεφώνου, ενώ δίπλα της υπήρχε ένα κενό φιαλίδιο υπνωτικών. Έσβησε στα 36 της. Ο θάνατός της γέννησε το μύθο του αιώνιου θηλυκού. Είπε, κάποτε, για τη ζωή της: «Θα ήταν μια ανακούφιση εάν τελείωνε. Είναι σαν να βρίσκεσαι σε έναν αγώνα δρόμου, να φτάνεις κάπου κι έπειτα να ξαναρχίζεις από την αρχή».
Σύμφωνα με νέο βιβλίο ο Μπομπ Κένεντι έδωσε την εντολή να την δολοφονήσουν
Η τελευταία θεωρία συνωμοσίας, 53 ολόκληρα χρόνια μετά τον θάνατο της,συγκλονίζει την κοινή γνώμη. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της «Daily Mail» στο σπίτι της Μονρόε την ώρα που πέθανε δεν βρισκόταν ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά έξι άνθρωποι. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται δύο τραυματιοφορείς, που όταν πρωτοπήγαν στο σπίτι της την βρήκαν ζωντανή και είχαν καταφέρει να την σταθεροποιήσουν, όταν «παρενέβη βάρβαρα» ο ψυχίατρός της δρ Ραλφ Γκρήνσον και της έκανε μία ένεση με το φάρμακο πεντοβαρβιτάλη (σ.σ. είναι βαρβιτουρικό) στην καρδιά που την σκότωσε. Στο σπίτι βρίσκονταν επίσης ο βρετανός ηθοποιός Πίτερ Λόφορντ, που ήταν γαμπρός των Κένεντι (ήταν παντρεμένος με την αδελφή του Μπομπ και του Τζων, Πατρίσια) ο οποίος επίσης είδε την ένεση που έκανε ο Γκρήνσον, καθώς και η οικονόμος της ηθοποιού, Γιούνις Μάρεϊ με τον γιο της Νόρμαν Τζέφρις (ήταν αυτοί που είχαν καλέσει ασθενοφόρο, μετά την πρώτη φάση, την διενέργεια της οποίας αγνοούσαν, σύμφωνα με το βιβλίο).
όπως διαβάζουμε στην μηχανή του χρόνου,η δολοφονία της διάσημης ντίβας του αμερικανικού κινηματογράφου κρίθηκε επιβεβλημένη από τον Μπομπ Κένεντι διότι όταν προσπάθησε να την χωρίσει, εκείνη τον απείλησε ότι θα βγάλει τα άπλυτα των Κένεντι στην φόρα, αφού ό,τι της έλεγαν ο Μπομπ και ο αδελφός του και πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζων, το σημείωνε σε ένα κόκκινο βιβλιαράκι (σ.σ. η Μονρόε είχε σχέση και με τους δύο Κένεντι). Σύμφωνα με το βιβλίο, στην πρώτη φάση της επίθεσης εναντίον της, οι σωματοφύλακες του Κένεντι της έκαναν πρώτα ένεση και μετά κλύσμα με μεγάλη ποσότητα βαρβιτουρικών, ενόσω στο σπίτι βρίσκονταν ο Μπόμπι και ο Λόφορντ που έψαχναν το κόκκινο βιβλιαράκι.
Στη δεύτερη φάση που διεξήχθη αφού πια ο Μπόμπι Κένεντι και οι σωματοφύλακες είχαν φύγει από το σπίτι της, ο δρ Γκρήνσον της έκανε την μοιραία ένεση στην καρδιά, παρουσία του πληρώματος του ασθενοφόρου και του Λόφορντ, ο οποίος επίσης είχε φύγει μαζί με τον Μπόμπι αλλά επέστρεψε. Οι ισχυρισμοί αυτοί περιέχονται στο νέο βιβλίο, το οποίο υπογράφουν ο δημοσιογράφος-ερευνητής Τζέι Μαργκόλις και ο Ρίτσαρντ Μπάσκιν, συγγραφέας 30 μη-μυθοπλαστικών βιβλίων που έχουν γίνει μπεστ σέλερ.
Το βιβλίο, που τιτλοφορείται «The Murder of Marilyn Monroe: Case Closed» και αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 3 Ιουνίου, βασίζεται στις μαρτυρίες των παρευρισκόμενων στο σπίτι της Μονρόε – όπως του Λόφορντ, ο οποίος περιέγραψε τι έκαναν ο Μπόμπι και οι σωματοφύλακές του, και του τραυματιοφορέα Τζέιμς Έντουϊν Χαλ, που μαζί με τον συνάδελφό του Μάρεϊ Λίμποβιτς είχαν ανταποκριθεί στο έκκληση για βοήθεια της Γιούνις Μάρεϊ (ο Λίμποβιτς ουδέποτε μίλησε για ό,τι είδε)….
Τι είναι αλήθεια και τι ψέμματα κανείς δεν είναι σε θέση πλέον να γνωρίζει.Οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου δεν ζουν πλέον ανάμεσα μας. Το σίγουρο είναι ότι η Μέριλιν ήταν, είναι και θα είναι το απόλυτο θηλυκό.
Απολαύστε την σε διαφημιστικό του 1953:
Σε σκηνή από την ταινία που την πέρασε στην αιωνιότητα του κινηματογράφου «Κάτι να καίει»
Αποσπάσματα από ένα καυτό tape που απαγορεύτηκε
«Happy birthday Mr President»