Ο διάσημος δημοσιογράφος Ρόμπερτ Φισκ έγραψε πως την ώρα που πλησιάζει η εκατοστή επέτειος από το 1915, οι Αρμένιοι στην Συρία ακόμη δολοφονούνται, οι ιεροί τους χώροι βεβηλώνονται, και ότι παρά όλα αυτά τα ΜΜΕ παραβλέπουν αυτά τα θέματα.
Ο ανταποκριτής της εφημερίδας Ιντεπέντεντεντ Ρόμπερτ Φίσκ σε άρθρο του με τίτλο ¨Εκατό περίπου χρόνια μετά από την αρμενική γενοκτονία, οι άνθρωποι αυτοί ακόμη δολοφονούνται στην Συρία¨, αναφέρεται στα βάσανα που τραβάν οι Αρμένιοι της Συρίας από την ¨αντιπολίτευση¨.
Ο Φισκ ότι στην περιοχή Ντεϊρεζόρ πριν από 30 χρόνια αναζητούσαν σκελετούς και κρανία και ότι τώρα πάλι τα εδάφη αυτά έχουν καταστεί πεδίο μάχης. Ο Φισκ αναφέρει πως οι Αρμένιοι 98 χρόνια μετά από τότε που οι παππούδες τους βρήκαν καταφύγιο στην Συρία, τώρα οι ίδιοι εξαναγκάζονται πάλι να φύγουν προς Λίβανο, Ευρώπη και ΗΠΑ.
Στην συνάντηση που είχε ο Φίσκ με τον Αρμάς Ναλμπαντιάν-επίσκοπο της Αρμένικης Εκκλησίας, ο ιερωμένος του επιβεβαίωσε την καταστροφή της μεγάλης αρμενικής εκκλησίας στο Ντεϊρεζόρ
¨Καλοί¨ της αντιπολίτευσης κατέστρεψαν την εκκλησία
Ο Φισκ αναφέρει πως υπεύθυνοι για την καταστροφή μιας αρμένικης εκκλησίας στο Χαλέπι είναι οι ¨καλοί¨ της αντιπολίτευσης του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ και από χώρες του Κόλπου.
Στην Ράκκα την μόνη περιοχή που έχουν καταλάβει άνθρωποι της Αλ Κάιντα, οι σαλαφίτες μουσουλμάνοι κατέστησαν την αρμένικη εκκλησία των μαρτύρων σκουπιδότοπο και μετά έκαψαν τα έπιπλα εκεί μέσα.
Επίθεση σε σχολείο
Στις 11 Νοεμβρίου 3 όλμοι χτύπησαν αρμενικό σχολείο. Δύο Αρμένιοι μαθητές που σπούδαζαν σε αυτό το σχολείο, οι Χοβάνες Ατοκανιάν και Βανέσα Μπέντρος, σκοτώθηκαν από την επίθεση.
Μια μέρα αργότερα Αρμένιοι που ταξίδευαν από Βηρυτό προς Χαλέπι, τους λήστεψαν ένοπλοι. Από το τότε που άρχισε ο εξωτερικά στηριζόμενος αυτός πόλεμος, μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί 65 Αρμένιοι και πάνω από 50 απήχθησαν. Ο Φισκ σημειώνει-σύμφωνα με το tourkikanea-πως οι Αρμένιοι στην Συρία δεν υποστηρίζουν την ¨επανάσταση¨, αλλά τον Άσσαντ.