Αντίθετες εισηγήσεις στον Άρειο Πάγο για το πλαφόν στις αποζημιώσεις του «Επικουρικού Κεφαλαίου»

Κοινοποίηση:
areios-pagos

Αντισυνταγματικό είναι το πλαφόν των 6.000 ευρώ που ορίστηκε ως ανώτατο όριο στις αποζημιώσεις του «Επικουρικού

Κεφαλαίου» λόγω τροχαίων ατυχημάτων, αλλά και ως προς την αναδρομική ισχύ του, όπως εισηγήθηκε η αρεοπαγίτης Σοφία Ντάντου στο Δ Τμήμα του Αρείου Πάγου.

Η εισηγήτρια θεωρεί ότι η σχετική ρύθμιση του νόμου 4092/2012 είναι αντισυνταγματική όπως και το επιτόκιο 6% για τους τόκους που βαρύνουν το επικουρικό κεφάλαιο καθώς «δεν αποτελούν καθ΄ εαυτοί θεμιτό δημόσιο συμφέρον για την επιβολή περιορισμών στα περιουσιακά δικαιώματα».

Αντίθετη άποψη είχε εκφράσει τον περασμένο Φεβρουάριο ο αρεοπαγίτης Παναγιώτης Χατζηπαναγιώτης σε άλλη υπόθεση, στο ίδιο Τμήμα του Αρείου Πάγου, υποστηρίζοντας ότι το πλαφόν είναι συνταγματικό και σύμφωνο με την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία και δεν προσκρούει στην συνταγματική αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 Συντάγματος). Το Δ΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου έχει επιφυλαχθεί να εκδώσει τις σχετικές αποφάσεις του.

Το Επικουρικό Κεφάλαιο Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων αποζημιώνει τα τροχαία ατυχήματα σε περίπτωση κατά την οποία η ασφαλιστική εταιρεία κηρυχθεί σε κατάσταση πτώχευσης, ανακληθεί η άδεια λειτουργία της, ή το αυτοκίνητο είναι ανασφάλιστο ή είναι αγνώστων στοιχείων. Όμως παρουσίασε έλλειμμα 700 εκατομμυρίων ευρώ και τέθηκε ζήτημα βιωσιμότητας του με αποτέλεσμα με τον νόμο 4092/2012 που τεθεί ανώτατο πλαφόν για τις περιπτώσεις χρηματικών αποζημιώσεων

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: