Για ενεργητική δωροδοκία απο κοινού με το νόμο περι καταχραστών του δημοσίου… διώκονται τέσσερις εκπρόσωποι της Μπαγιερ ΕΛΛΑΣ για μεγάλης έκτασης διαφθορά μέσα από σκανδαλώδεις συνταγογραφήσεις και πρωταγωνιστές εκατοντάδες γιατρούς.
Για άμεση συνέργεια στο παραπάνω αδίκημα διώκονται ακόμη ένας υπάλληλος της ίδιας εταιρίας και οι νόμιμοι εκπρόσωποι δυο άλλων ελληνικών εταιριών. Την προκαταρκτική εξέταση διενήργησε η εισαγγελία διαφθοράς με αφορμή καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες η Μπαγιερ Ελλάς με υπάλληλους της αλλά και με τη συνδρομή άλλων εταιριών δωροδοκούσε Έλληνες γιατρούς του ΕΣΥ προκειμένου να συνταγογραφούν τα δικά της σκευάσματα με αντάλλαγμα είτε χρηματικά ποσά είτε άλλους είδους δώρα, όπως ταξίδια κλπ. Η ταρίφα μάλιστα ξεκινούσε από τα 1.000 ευρώ και έφτανε στο ποσό των 20.000 ευρώ.
Παράλληλη έρευνα είχε διαταχθεί και από την Εισαγγελία Διαφθοράς της Κολονίας στη Γερμανία. Μάλιστα, έλληνας υπήκοος αποκάλυψε Στην καταθεση του ότι από το 2005 ως το 2008 ως εντολοδόχος της Μπαγιερ ΕΛΛΑΣ είχε εκδόσει εικονικά τιμολόγια ύψους δυο εκατ. ευρώ και ισχυρίστηκε ότι είχαν δωροδοκηθεί στην Ελλάδα περίπου 800 γιατροί. Παράλληλα έγινε έρευνα και απο το ΣΔΟΕ, ανοίχτηκαν τραπεζικοί λογαριασμοί, έγιναν έρευνες στα γραφεία της εταιρίας και επιβεβαιώθηκαν οι καταγγελίες. Τα χρήματα, όπως προέκυψε δίνονταν για να κατευθύνουν τη συνταγογράφηση σε συγκεκριμένα φάρμακα ή για να επιλέγονται από νοσοκομεία τα εν λόγω φάρμακα των εταιρειών αυτών. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση στην οποία γιατρός φέρεται να προωθούσε σκεύασμα με δραστικό συστατικό παλαιότερη δραστική ουσία που χορηγείται σε ενέσιμη μορφή ενω πλέον για την ίδια ασθένεια υπήρχαν φάρμακα που χορηγούνταν από το στόμα.
Στην Αττική μόνο εντοπίστηκαν 43 γιατροί αλλά επειδή τα χρηματικά ποσά ήταν μικρά, σύμφωνα με πληροφορίες, τα αδικήματα έχουν παραγραφεί.