Το «ΜΑΚΕΛΕΙΟ» καλύπτει λεπτό προς λεπτό την δραματική καθοριστική επίσκεψη Τσίπρα στην Αγία Πετρούπολη! (ΦΩΤΟ)

    Κοινοποίηση:
    tsipras-poutin

    Στην Αγία Πετρούπολη βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνοδευόμενος από πέντε υπουργούς και μεγάλη αντιπροσωπεία επιχειρηματιών για να λάβουν μέρος στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ.

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μαζί με πέντε κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του και περίπου 30 επιχειρηματίες λαμβάνει μέρος στο «Νταβός του βορρά», όπως αποκαλούν το μεγάλο αυτό διεθνές φόρουμ που γίνεται για 19η συνεχή χρονιά.

    8-Ποιοι επιχειρηματίες πήγαν Αγία Πετρούπολη με τον Τσίπρα-2

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα είναι αύριο ο πρώτος ομιλητής στην ολομέλεια του Φόρουμ μετά την εναρκτήρια ομιλία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να έχει αύριο το απόγευμα κατ ιδίαν συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης θα έχει συνάντηση με τον Αλεξέι Μίλερ, πρόεδρο του ενεργειακού ομίλου Gazprom.

    Περίπου 25 ελληνικές εταιρείες θα συμμετέχουν στο οικονομικό φόρουμ που διεξάγεται στην Αγία Πετρούπολη, οι οποίες θα έχουν επαφές με αρκετές ρωσικές εταιρείες, αλλά και στελέχη ρωσικών τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες, συντροφιά με τον υπουργό Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη έχουν μεταβεί οι επικεφαλής της ΔΕΗ (Μ. Παναγιωτάκης), ΕΛΠΕ (Σπ. Παλαιογιάννης) και ΔΕΠΑ (Γρ. Στεργιούλης).

    Οι εν λόγω εταιρείες ρίχνουν γέφυρες στις κρατικές επιχειρήσεις για ενεργειακές συνεργασίες με εταιρείες χωρών των Brics, αφού εκτός από το πολιτικό μνημόνιο για τον ελληνικό αγωγό, υπάρχει ενδιαφέρον που αφορά τον επικείμενο διαγωνισμό για υδρογονάνθρακες, συμφωνίες στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και στο θέμα του πετρελαίου, αφού μέλη των BRICS είναι και τρεις πετρελαιοπαραγωγές χώρες, Βραζιλία, Ρωσία, Ν. Αφρική, όπου τα ΕΛΠΕ μπορεί να επωφεληθούν. Επίσης, η συμμετοχή της ΔΕΠΑ εξάλλου δεν είναι καθόλου τυχαία αφού αναμένεται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο σχέδιο υλοποίησης του ελληνικού αγωγού σε συνεργασία με τη Ρωσία και τη Gazprom.

    Μεταξύ των επιχειρήσεων που βρίσκονται στην Αγία Πετρούπολη είναι η τουριστική εταιρεία Aldemar, πολλές επιχειρήσεις από τον κλάδο του τουρισμού, επιχειρήσεις πώλησης γούνας, κατασκευαστικές (όπως ο ΑΚΤΩΡ), η εταιρεία Κοπελούζος, Ελληνικά Καλώδια, Βιοχάλκο, Laskaridis Group, Lamda Development, International Group του κ. Ιβάν Σαββίδη, Σωληνουργεία Κορίνθου, η Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών – ΕΒΙΔΙΤΕ, Intracom, Δωδώνη, Temes SA, ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ, Φάρμες Ζούρας κλπ. Στην αποστολή είναι και ο Χρήστος Σταίκος πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου ΑΕ, αλλιώς γνωστής ως Enterprise Greece, Σκοπός της είναι να προβάλλει και υποστηρίζει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα και προωθεί στο εξωτερικό ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες.

    Ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε το διεθνές οικονομικό φόρουμ και φωτογραφήθηκε στο περίπτερο της Gazprom.

    fwt1

    Τον συνοδεύει ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο σύμβουλος για την ένταξη της Ελλάδας στην τράπεζα BRICS Παναγιώτης Ρουμελιώτης και ο εξάδελφος του πρωθυπουργού Γιώργος Τσίπρας καθώς και οι πρόεδροι της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης, των ΕΛΠΕ Σπ. Παλαιογιάννης και της ΔΕΠΑ Γρ. Στεργιούλης.

     

    ΤΣΙΠΡΑΣ Α ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ ΑΦΙΞΗ

     Συνάντηση Λαφαζάνη-Μίλερ στην Αγία Πετρούπολη

    Ο επικεφαλής της «Gazprom». Αλεξέι Μίλερ συναντήθηκε το μεσημέρι με τον Έλληνα υπουργό Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη, στο περιθώριο των εργασιών του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ που ξεκίνησε σήμερα στην Αγία Πετρούπολη, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη η Gazprom

    «Οι δύο πλευρές συζήτησαν το θέμα των εγκαταστάσεων στην Ελλάδα οι οποίες θα επιτρέψουν την προμήθεια φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μέσω του αγωγού Turkish Stream. Συγκεκριμένα, συζητήθηκε το θέμα τηςπροετοιμασίας ενός κατάλληλου διακυβερνητικού μνημονίου» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

    Εξάλλου, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται ήδη στην Αγία Πετρούπολη, όπου θα πάρει μέρος στις εργασίες του 19ου Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ. Την παραμονή της επίσκεψης της ελληνικής αντιπροσωπείας ο υπουργός Ενέργειας Π. Λαφαζάνης δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η ελληνική αντιπροσωπεία έρχεται στην Αγία Πετρούπολη με σκοπό την ενίσχυση των σχέσεων με τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πιθανή η υπογραφή «συμφωνίας πολιτικής υποστήριξης» του αγωγού φυσικού αερίου που θα περνάει από το έδαφος της Ελλάδας.

    Την Παρασκευή στις 19 Ιουνίου ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Πριν από τη συνάντηση, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας θα μιλήσει στο Φόρουμ.

    Στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετέχουν υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού της Ελλάδας Γιώργιος Σταθάκης, η υφυπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, ο συμπρόεδρος της κοινής ρωσοελληνικής Επιτροπής, αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, εκπρόσωποι της κυβέρνησης και μια μεγάλη αντιπροσωπεία επιχειρηματιών.

    Επίσης κατά τη διάρκεια του φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη αναμένεται να συζητηθεί και η συμμετοχή της Ελλάδας στην Τράπεζα Ανάπτυξης των χωρών BRICS. Στη πρωτεύουσα του «ρωσικοί βορρά» βρίσκεται ήδη ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, ειδικός σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνηση για θέματα συνεργασίας με τις χώρες της BRICS.

    Ένα από τα θέματα του φόρουμ θα είναι η κατάσταση του ελληνικού χρέους. Σημειώνεται πως η Αθήνα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της.

    Ο κ. Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον κ. Λαφαζάνη, είχε μακρά συζήτηση εργασίας με τον Βλάντιμιρ Ντμιτρίεφ πρόεδρο της Τράπεζας Ανάπτυξης και Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων της Ρωσίας, η οποία με θυγατρική της θα συμμετάσχει κατά 50% στην εταιρεία κατασκευής και διαχείρισης του αγωγού. Στη συνάντηση συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν την κατασκευή και διαχείριση του αγωγού με το ρωσικό φυσικό αέριο που θα διέλθει από το ελληνικό έδαφος και συμφωνήθηκαν θέματα με τα οποία θα καταπιαστεί το μνημόνιο για τον αγωγό ανάμεσα στις δυο χώρες και την εκτέλεση του έργου.

    Τσίπρας: Να ανοιχτούμε σε νέους ορίζοντες

    Λίγο αργότερα, έκκληση στην ελληνική επιχειρηματικότητα «να ανοίξει τα πανιά της σε ανοικτές θάλασσες παρά τις φουρτούνες» απηύθυνε ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε Έλληνες επιχειρηματίες που μετέχουν στο 19ο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. «Σε μια δύσκολη περίοδο οι Έλληνες επιχειρηματίες μπορεί να γίνουν πρωτοπόροι στην ανακάλυψη νέων οριζόντων» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας. «Εσείς να μας τραβάτε από το μανίκι» τόνισε χαρακτηριστικά.

    «Πρέπει να απεγκλωβιστούμε από τη ρουτίνα της καθημερινότητας και να ανοιχτούμε σε νέους ορίζοντες, παρά το γεγονός ότι η οικονομική κρίση διαρκεί πέντε χρόνια και τις σκληρές διαπραγματεύσεις που κάνουμε τους τελευταίους τέσσερις μήνες» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. «Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια δύσκολη καμπή και για να την ξεπεράσει πρέπει να πάρει διαζύγιο με τις παθογένειες του παρελθόντος».

    Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τους επιχειρηματίες για τις επαφές που είχε σήμερα στην Αγία Πετρούπολη στο περιθώριο του Φόρουμ με το ΔΣ της νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας των BRICS αλλά και ηγετικούς παράγοντες σημαντικούς των νέων αναδυόμενων οικονομιών σε όλο τον πλανήτη. «Το ελληνικό δαιμόνιο κατάφερε να μεγαλουργήσει όταν έφυγε από τα στερεότυπα» σημείωσε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα ανήκει μεν στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά πρέπει να ανακαλύψουμε και τον νέο κόσμο που αναπτύσσεται ταχύτατα γύρω μας. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει γέφυρα ανάμεσα στον παραδοσιακό κόσμο και τις αναδυόμενες νέες οικονομίες».

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη ότι «η επιχειρηματικότητα μπορεί να ανοίξει δρόμους που θα δώσουν νέα δυναμική στην ελληνική οικονομία»

    Στους επιχειρηματίες μίλησε και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, τονίζοντας ότι μαζί με τη λύση που θα υπάρξει στο γενικότερο πρόβλημα θα πρέπει να ανοίξουν και νέες δυνατότητες για μια ισχυρή παρουσία ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα, όπως και για ελληνικές επενδύσεις στη Ρωσία.

    tsipras 1TSIPRAS 2tsipras 3

     

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    1 Comment

    Comments are closed.