Στις Βρυξέλλες εκτάκτως το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας
Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν διαμηνύσει στην Ελλάδα ότι πρέπει να έχει διαπραγματευτεί και γράψει με τους τρεις θεσμούς μια λεπτομερή συμφωνία για οικονομικές μεταρρυθμίσεις, πριν από την κρίσιμη Σύνοδο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές την Δευτέρα.
Το άρθρο των FT λέει:«Η επιλογή, φοβούμαι πάρα πολύ, είναι δική της».
Σε ένα σημάδι ότι αυξάνεται η ανησυχία στην Ελλάδα, οι αποταμιευτές απέσυραν πάνω από 1,6 δισ. ευρώ καταθέσεων την Παρασκευή, σύμφωνα με δύο τραπεζικές πηγές, το μεγαλύτερο ποσό που έχει φύγει από τότε που ανέλαβε την εξουσία η ελληνική κυβέρνηση τον Ιανουάριο. Πάνω από 6 δις. ευρώ έφυγαν από το τραπεζικό σύστημα αυτήν την εβδομάδα και οι τραπεζίτες φοβούνται ότι οι εκροές μπορεί να επιταχυνθούν όταν ξανανοίξουν οι τράπεζες την Δευτέρα.
Οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση μπροστά από το κοινοβούλιο την Κυριακή το βράδυ για να καλέσουν την κυβέρνηση να μην υποκύψει στις πιέσεις των δανειστών.
Το Σαββατοκύριακο, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είναι επικεφαλής των συναντήσεων των ομολόγων του στην ευρωζώνη, έφερε την έναρξη του Eurogroup δυόμιση ώρες νωρίτερα.
Χωρίς να δώσει κάποια εξήγηση για την αλλαγή, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι οι υπουργοί θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες στις 12.30 το μεσημέρι. Η Άγκελα Μέρκελ, η Γερμανίδα καγκελάριος και άλλοι ηγέτες θα καθίσουν μαζί με τον κ. Τσίπρα στoν ίδιο χώρα στις 19.00.
Υπογραμμίζοντας τις διεθνείς ανησυχίες ότι μια ελληνική χρεοκοπία θα προκαλούσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στην παγκόσμια οικονομία, ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού ανέφερε πως είναι στο χέρι της Ελλάδας να κάνει υποχωρήσεις. «Αυτό που ξέρουμε είναι πως η καλύτερη λύση είναι η Ελλάδα να κάνει κάποιες δύσκολες αποφάσεις» δήλωσε στο CNN. «Στο εσωτερικό της Ελλάδας, οι επιπτώσεις μιας χρεοκοπίας θα σήμαιναν μια τρομακτική, τρομακτική πτώση στην οικονομική τους επίδοση».
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έριξε μια ισχνή γραμμή ζωής στις προβληματικές τράπεζες της Ελλάδας την Παρασκευή, καθώς επιταχύνθηκε η φυγή καταθέσεων ενόψει τις κρίσιμης συνόδου κορυφής ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές την Δευτέρα.
Η ΕΚΤ συμφώνησε να αυξήσει την ποσότητα της έκτακτης χρηματοδότησης που είναι διαθέσιμης στις ελληνικές τράπεζες κατά 1,75 δισ. ευρώ στα 85,9 δισ. ευρώ την Παρασκευή, σύμφωνα με δύο ανθρώπους που έχουν γνώση του ζητήματος, επιτρέποντας στις τράπεζες να πληρώσουν τους καταθέτες.