«Προσπέρασε τις κόκκινες γραμμές»
Οι σημειώσεις και τα σβησίματα με κόκκινο στυλό λένε όλη την ιστορία. Οι δανειστές συμπεριφέρονται στον Αλέξη Τσίπρα όπως ένας δάσκαλος που πρέπει να αντιμετωπίσει έναν αργόστροφο μαθητή.
Το μήνυμα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, που έλαβε ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ότι δεν έχει κάνει καλά τις εργασίες του και πρέπει να της ξανακάνει.
Ο Λάρι Έλιοτ του Guardian χρησιμοποιεί αυτό το παράδειγμα για να δείξει πόσο δύσκολη γίνεται πλέον η ζωή του Αλέξη Τσίπρα απέναντι στους δανειστές. Τη στιγμή μάλιστα που εκείνος προσπέρασε κάποιες κόκκινες γραμμές του και ήταν πεπεισμένος ότι οι συμβιβασμοί του θα ήταν αρκετοί για την άλλη πλευρά.
«Η Αθήνα δεν θα έπρεπε να νιώθει έκπληξη για την υποδοχή που είχαν οι προτάσεις από το ΔΝΤ. Είναι πάγια η θέση του ότι οι επιδιορθώσεις πρέπει να προέλθουν κατά 80% από μεταρρυθμίσεις και μόλις 20% από φόρους. Μόνο που το πλάνο που τους έδωσε ο Τσίπρας ακολουθούσε άλλη κατεύθυνση. Το 92% των μέτρων ήταν φόροι. Ακόμη και οι Έλληνες κατάφερναν να συλλέξουν όλους τους φόρους, εκείνοι που θα επιβάλλονταν στις επιχειρήσεις θα μείωναν τις πιθανότητες ανάπτυξης», αναφέρει ο δημοσιογράφος της βρετανικής εφημερίδας.
Θυμίζει, δε, πως ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρντ, πολύ πρόσφατα, είχε παραδεχθεί δημόσια ότι δεν είναι λογικό να ζητάει κανείς πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3% από την Ελλάδα και ότι ένα ποσοστό κοντά στο 1% θα ήταν αποδεκτό από τους δανειστές. Για να γίνει, όμως, αυτό θα πρέπει να υπάρξει μεταρρύθμιση στον ΦΠΑ και τις συντάξεις».
Οι συντάξεις είναι έτσι και αλλιώς ένα σημαντικό θέμα στη συζήτηση, καθώς οι δαπάνες φτάνουν στο 16% του ΑΕΠ. Γι’ αυτό και οι δανειστές ζητούν μειώσεις στο 1% του ΑΕΠ (από αυτό το 16%). Το ΔΝΤ δεν απορρίπτει τα ισοδύναμα μέτρα, αρκεί όμως να έχουν δημοσιονομικό κέρδος. Η απάντηση της Ελλάδας, μέσω των μέτρων που κατέθεσε, δεν άφησε ικανοποιημένους τους αξιωματούχους του ΔΝΤ. Το αντίθετο, θα έλεγε κανείς. Η Ελλάδα επιμένει πως για να γίνουν όλα αυτά που ζητούν οι δανειστές θα πρέπει προηγουμένως να έχει γίνει μια σημαντική μείωση του χρέους.
Οι αναλύσεις του ΔΝΤ, από το 2010, κατέληγαν στο συμπέρασμα πως μέχρι το 2020 το χρέος της Ελλάδας θα πέσει στο 120% του ΑΕΠ και ότι θα χρειαζόταν ετήσια ανάπτυξη της οικονομίας στο 3%, ο πληθωρισμός θα κυμαινόταν μεταξύ 1-2% το χρόνο και ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα έφτανε στο 4% ανά έτος.
Εχει στα χέρια του ο Α.Τσίπρας μια τελευταία ασφαλιστική δικλείδα: Την παραίτηση της κυβέρνησης – πριν η ΕΚΤ κόψει την ρευστότητα – και την προκήρυξη εκλογών.