ΘΡΙΛΕΡ στις Βρυξέλλες: Νέα Ελληνική πρόταση στις 12:00 – Στις 14:00 νέο κρίσιμο Eurogroup…

Κοινοποίηση:
Greece's Prime Minister Alexis Tsipras in Brussels

Χωρίς συγκεκριμένο αποτέλεσμα πραγματοποιήθηκε… αργά το βράδυ της Τετάρτης μετά το Eurogroup, ακόμη μια συνάντηση

ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, και τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Στις συνομιλίες συμμετείχε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ και ο πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε μετά τις 2 τα ξημερώματα της Πέμπτης, με τις δύο πλευρές να αποφασίζουν να διακόψουν για μερικές ώρες. Μετά το πέρας της συνάντησης δεν έγιναν δηλώσεις από καμία πλευρά.

Ήδη από το πρωί σήμερα, Πέμπτη, έχουν ξεκινήσει και πάλι οι διαβουλεύσεις των τεχνικών κλιμακίων, ενώ η νέα συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν έχει ξεκινήσει από τις 10 ώρα Ελλάδας. Υπενθυμίζεται ότι στις 14.00 είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup με την ελπίδα μέχρι τότε να έχει επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς. Αυτό φαντάζει δύσκολο δεδομένου ότι οι δανειστές έχουν σκληρύνει πολύ και πάλι τη στάση τους ζητώντας πράγματα τα οποία η ελληνική πλευρά έχει απορρίψει κατηγορηματικά πολλές φορές κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Επίσης, από το Μαξίμου διαρρέει ότι η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στις θέσεις της.

Σημειώνεται πως το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο Ευρωπαίο αξιωματούχο επισημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να «κρατήσουν» ακόμη μία ή δύο ημέρες. Άλλωστε η τρέχουσα παράταση της δανειακής σύμβασης ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου.

Ειδικότερα, ο αξιωματούχος των Βρυξελλών επισημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις με την Αθήνα θα μπορούσαν να κρατήσουν έως το Σάββατο. Η ίδια πηγή ωστόσο, προειδοποίησε πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία έως το Σάββατο, τότε η Ελλάδα δεν θα λάβει τα απαιτούμενα χρήματα, προκειμένου να αντεπεξέλθει στις δανειακές της υποχρεώσεις. «Έως την Δευτέρα, η συμφωνία πρέπει να έχει εγκριθεί τόσο από το ελληνικό, όσο και από το γερμανικό κοινοβούλιο» τόνισε χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Ιουνίου η Ελλάδα καλείται να καταβάλλει 1,53 δισ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει, επίσης, το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα παράταση της δανειακής σύμβασης. Αυτό είναι κάτι που η κυβέρνηση έχει πει ότι θα μπορούσε να δεχθεί με την προϋπόθεση να υπάρχει πρόβλεψη για τις χρηματοδοτικές ανάγκες.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: