Συνεχίζεται ο σάλος – ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ «ΦΩΤΙΑ»! Το Facebook έκρυψε ενοχοποιητικά στοιχεία κατά την διάρκεια του blackout;;;

Κοινοποίηση:
Facebook

Παράλληλους δρόμους διανύουν οι νομικές προκλήσεις και τα σκάνδαλα που αντιμετωπίζει o τεχνολογικός κολοσσός facebook με τα «τεχνικά» προβλήματα που πληθαίνουν τα τελευταία χρόνια, εγείροντας ερωτήματα για τη λειτουργία και τους σκοπούς της εταιρίας της Σίλικον Βάλεϊ.

H «μαύρη Δευτέρα» για το facebook, που συμπαρέσυρε και τις άλλες εφαρμογές της (Messenger, Instagram, WhatsApp), χαρακτηρίστηκε ως το μεγαλύτερο «μπλακάουτ» που έχει καταγραφεί ποτέ και συνέπεσε με μια δύσκολη περίοδο για την εταιρία του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, που ήδη βρίσκεται στο στόχαστρο νομικών, ρυθμιστικών Αρχών και κυβερνήσεων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Λίγες ώρες πριν καταρρεύσουν οι πλατφόρμες, η πρώην υπεύθυνη προϊόντων του facebook, Φράνσις Χόγκεν, το «βαθύ λαρύγγι» της εταιρίας που προ ημερών είχε διαρρεύσει απόρρητα αρχεία στη «Wall Street Journal» και χθες κατέθεσε στο Κογκρέσο, γνωστοποίησε την ταυτότητά της σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, εξαπολύοντας μύδρους κατά της εταιρίας. Όπως δήλωσε, μάλιστα, στο Κογκρέσο, «το facebook αποδυναμώνει τη Δημοκρατία», επαναλαμβάνοντας την πεποίθησή της πως «το μοναδικό κίνητρο της πλατφόρμας είναι το κέρδος πάνω από τους ανθρώπους, με οποιοδήποτε κόστος».

Η «ύποπτη» συγκυρία, μεταξύ των αποκαλύψεων της Χόγκεν και της κατάρρευσης των ιστοσελίδων, έδωσε τροφή σε συνωμοσιολόγους και επικριτές της εταιρίας, που υποστήριξαν ότι το facebook «έριξε» το σύστημα προκειμένου να έχει χρόνο να σβήσει τυχόν ενοχοποιητικά στοιχεία. Τις θεωρίες ενίσχυσε η μυστικοπαθής στάση της εταιρίας, που έδωσε ελλιπείς εξηγήσεις για την πρωτοφανή κατάρρευση των τεσσάρων εφαρμογών.

Οι τεχνικοί της εταιρίας αρνήθηκαν πως για την επτάωρη κατάρρευση υπήρξε δολιοφθορά, ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι πρόκειται για κυβερνοεπίθεση μεγάλης κλίμακας Τη θεωρία της κυβερνοεπίθεσης ενισχύουν τόσο οι αναφορές των «New York Times» ότι οι κάρτες εισόδου των εργαζομένων της facebook δεν λειτουργούσαν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πάνε στα γραφεία τους για να επιλύσουν το ζήτημα, όσο και με την αναφορά της ιστοσελίδας privacyaffairs.com ότι σε δημοφιλές φόρουμ που σχετίζεται με την ηλεκτρονική πειρατεία, ένας χάκερ αναφέρει ότι έχει διαθέσιμα προς πώληση τα προσωπικά δεδομένα που έχουν ανεβάσει στο facebook πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια χρήστες του.

Η κατάθεση της Χόγκεν ενώπιον της Υποεπιτροπής Εμπορίου της αμερικανικής Γερουσίας ανοίγει έναν νέο κύκλο σκανδάλων και ερευνών σε βάρος του facebook και του ιδρυτή του.

Η Χόγκεν ξεκαθάρισε πως οι επικεφαλής στη facebook ξέρουν πώς μπορούν να κάνουν τα προϊόντα πιο ασφαλή, αλλά επιλέγουν να μην το κάνουν, γνωρίζοντας πως «βλάπτουν τα παιδιά, τροφοδοτούν το διχασμό και αποδυναμώνουν τη Δημοκρατία». Η ίδια αναμένεται να ζητήσει από τους αρμόδιους κοινοβουλευτικούς να προχωρήσουν σε κανονιστικές ρυθμίσεις για τη λειτουργία για το facebook.

Τις εξελίξεις σχολίασε και η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκη, η οποία ανέφερε ότι οι αποκαλύψεις της Χόγκαν δείχνουν ότι η εταιρία «δεν μπορεί να αυτορυθμιστεί», σημειώνοντας ότι είναι δικαιολογημένες οι ανησυχίες «για την ισχύ που έχουν συγκεντρώσει οι γίγαντες του Διαδικτύου».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: