Δεν κρατιέται πλέον
Ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στη Γερμανία για τη σκληρή στάση που κράτησε στο θέμα της Ελλάδας εμφανίστηκε για ακόμη μια φορά ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν.
Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ», ο κ. Φάιμαν χαρακτήρισε ως «μη θετικό» στην ελληνική κρίση, τον ηγεμονικό ρόλο που ανέλαβε η Γερμανία στην Ευρώπη, και ως «εντελώς λαθεμένα» τα σχέδια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για ένα Grexit.
Στη συνέντευξή του ο καγκελάριος επανέλαβε ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια ευκαιρία, διότι η χώρα έχει να αντιμετωπίσει ούτως ή άλλως πολλές δυσκολίες, ενώ σημείωσε πως γίνονται λάθη και έχουν γίνει πολλά στο παρελθόν για τα οποία ευθύνονται άλλες κυβερνήσεις.
Η Αυστρία υποστηρίζει τη νέα ευκαιρία, γιατί είναι πολιτικά σωστή, είναι σημαντική για την κοινωνική συνοχή στην Ελλάδα, όπως επίσης είναι αναγκαία από οικονομική άποψη, τόνισε
«Ούτε ένα ευρώ δεν έφτασε στους Έλληνες..Διασώζονται οι τράπεζες και όχι η Ελλάδα» λένε στην Αυστρία
«Να υπάρξει αλλαγή στάσης, προπάντων από τους Γερμανούς και αυτοί να επιδείξουν, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη, περισσότερη αλληλεγγύη. Οι Έλληνες καλούνται να πληρώσουν για κάτι που δεν προκάλεσαν».
Την εξαιρετικά σημαντική επισήμανση έκανε ο Αυστριακός πρώην υπουργός Οικονομικών των κυβερνήσεων (1970-1983) του ιστορικού καγκελάριου Μπρούνο Κράισκι, Χάνες Αντρος. Ο ίδιος εξέφρασε την πλήρη κατανόησή του για τη δυσθυμία των Ελλήνων.
Σε συνέντευξή του στη μεγάλης κυκλοφορίας, αυστριακή εφημερίδα «Österreich», σημείωσε ότι, όταν ένας δανειστής δανείζει σε μία χώρα 372 δισεκατομμύρια ευρώ, τότε ο δανειστής είναι εξίσου υπεύθυνος, εάν ο δανειολήπτης δεν μπορεί να αποπληρώσει τα δάνεια, ενώ επεσήμανε ότι 170 δισεκατομμύρια ευρώ δεν έφτασαν ποτέ στην Ελλάδα, αλλά κατέληξαν στις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες.
Στη συνέντευξή του, ο θεωρούμενος ως ένας από τους σημαντικότερους υπουργούς Οικονομικών της μεταπολεμικής Αυστρίας, προειδοποιεί ότι, όπως η υπερβολική χρήση ενός φαρμάκου -«επειδή ένα φάρμακο είναι καλό, δεν σημαίνει ότι το χορηγούμε δέκα φορές την ημέρα»- μπορεί να εξελιχθεί σε δηλητήριο, ακριβώς αυτό μπορεί να συμβεί και στην περίπτωση της υπερβολικής λιτότητας, προσθέτοντας πως χωρίς ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει έξοδος από την κρίση.
Ο ίδιος τονίζει την ανάγκη να υπάρξει αλλαγή στάσης, προπάντων από τους Γερμανούς και αυτοί να επιδείξουν, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη, περισσότερη αλληλεγγύη, ενώ επισημαίνει πως, αν η Ευρώπη είχε συμπεριφερθεί κατά την επανένωση της Δυτικής και Ανατολικής Γερμανίας, όπως οι Γερμανοί κατά την κρίση του Ευρώ, τότε ποτέ δεν θα είχε πραγματοποιηθεί η επανένωση.
Οπως λέει, την γερμανική επανένωση πλήρωσαν όλοι και όταν η ισοτιμία του ανατολικογερμανικού μάρκου έγινε «ένα προς ένα» με το δυτικογερμανικό, προκάλεσε σε ολόκληρη την Ευρώπη υψηλότερα επιτόκια.
Πρόσφατα, σε άλλη συνέντευξή του, ο Αυστριακός πρώην υπουργός Οικονομικών είχε καταγγείλει πως «η σωτηρία της Ελλάδας είναι μια σωτηρία των τραπεζών και μέχρι σήμερα στους ίδιους τους Έλληνες δεν έφθασε ούτε ένα λεπτό του Ευρώ», ενώ είχε χαρακτηρίσει το «πακέτο σωτηρίας» για την Ελλάδα ως «απερίσκεπτη θεραπεία» που θα μπορούσε να στείλει τον «ασθενή» ακόμη και στο «θάνατο», καθώς, χωρίς θεραπεία των αιτίων, η «επιβληθείσα, υπερβολική, εξαναγκαστική λιτότητα», δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση.
Σύμφωνα με τον κ. Αντρος, η οικονομία στην Ελλάδα συρρικνώνεται και το κράτος πρέπει να πληρώνει ολοένα και υψηλότερα επιτόκια, κάτι που μπορεί να συγκριθεί με έναν γιατρό ο οποίος γράφει στον ασθενή ένα δραστικό φάρμακο σε δεκαπλάσια δόση, χωρίς να λάβει υπόψη του τις παρενέργειες, ωστόσο, κατά την άποψή του, μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, εξαιτίας του κινδύνου μετάδοσης σε άλλες χώρες της, είναι πολύ πιο ακριβή απ΄ ότι η προσπάθεια σωτηρίας.
h$$p://ellinonpaligenesia.blogspot.gr/2012/06/blog-post_8691.html
Απαντήθηκε τελικά η Επερώτηση Βόμβα Αυστριακού ευρωβουλευτή Andreas Mölzer:”Κερδοσκοπία του έλληνα πρωθυπουργού σε βάρος της χώρας του”
Διαβάστε την απάντηση της Επιτροπής.
Η Επιτροπή δεν είναι ενήμερη για τους ισχυρισμούς των πράξεων που ανέφερε το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου και ως εκ τούτου δεν έχει κανένα άλλο σχόλιο επ ‘αυτών.
Η απαγόρευση της εκμετάλλευσης εμπιστευτικών πληροφοριών εξετάζεται …στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οδηγίας για την κατάχρηση αγοράς, η έρευνα και η επιβολή της, είναι πρωτίστως καθήκον των εθνικών αρμόδιων αρχών.
h$$p://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2011/10/andreas-molzer.html
2011
Επερώτηση Βόμβα Αυστριακού ευρωβουλευτή Andreas Mölzer:»Κερδοσκοπία του έλληνα πρωθυπουργού σε βάρος της χώρας του»
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου , ο Αυστριακός ευρωβουλευτής Andreas Mölzer, έκανε την εξής γραπτή ερώτηση :
Κοινοβουλευτικές ερωτήσεις
27 Ιουνίου 2011
E-006139/2011
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή
Άρθρο 117 του Κανονισμού
Andreas Mölzer (NI)
Θέμα: Κερδοσκοπία του έλληνα πρωθυπουργού σε βάρος της χώρας του
Ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου κατηγορήθηκε στο ελληνικό κοινοβούλιο ότι απέκτησε μια περιουσία εκμεταλλευόμενος εμπιστευτικές πληροφορίες για την ελληνική δυσχερή θέση. Κατά το έτος 2009, η συντηρητική κυβέρνηση αγόρασε τις συμβάσεις ανταλλαγής κινδύνου αθέτησης (Credit Default Swaps) στην αξία του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, οι οποίες πωλήθηκαν τον Οκτώβριο του ίδιου έτους στον Παπανδρέου με κέρδος σχεδόν 30 εκατομμυρίων ευρώ, επομένως σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία το πρόβλημα στη χρηματοπιστωτική αγορά δεν ήταν γνωστό, ενώ στα παρασκήνια ήδη γίνονταν διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για πακέτο ενίσχυσης. Η πώληση των συμβάσεων ανταλλαγής κινδύνου αθέτησης, μέσω της οποίας η ελληνική χρεοκοπία μπορεί να μετατραπεί σε κερδοφόρα επιχείρηση, πραγματοποιήθηκε στην καλύτερη στιγμή για τον αγοραστή και στη χειρότερη για τον πωλητή. Λόγω των πακέτων στήριξης, αυτές οι συμβάσεις ανταλλαγής κινδύνου αθέτησης θα αποκτούσαν στο μεταξύ αξία 22 δισεκατομμυρίων ευρώ. Επομένως, ο Παπανδρέου επωφελείται όσο η Ελλάδα δεν εξυγιαίνεται.
1. Γνωρίζει η Επιτροπή της ΕΕ τις εν λόγω κατηγορίες;
2. Πώς αντέδρασε ή θα αντιδράσει η Επιτροπή απέναντι σε αυτές τις κατηγορίες;
3. Εάν δεν έχει αντιδράσει, ποιες αντιδράσεις προβλέπονται;
4. Πώς θα αποτραπούν μιμητές σε άλλες χώρες, οι οποίοι από τη θέση ισχύος τους επηρεάζουν σημαντικά τη διαχείριση των χρεών;
Πρωτότυπη γλώσσα της ερώτησης: DE
Υ.Γ
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει απάντηση ο ερωτών ευρωβουλευτής, γεγονός ασυνήθιστο για το Ευρωκοινοβούλιο…
h$$p://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2011/09/andreas-molzer.html