Απότομη προσγείωση από Τουσκ: «Το Grexit…παραμένει στο τραπέζι»

Κοινοποίηση:
tousk2

Την εκτίμηση ότι το Grexit είναι ακόμα στο τραπέζι και γι αυτό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να είναι… πολύ προσεκτική στην αλλαγή των Συνθηκών, όπως ζητούν μερικά κράτη-μέλη, εκφράζει ο Ντόναλντ Τουσκ σε συνέντευξη που παραχώρησε σε πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες, όπως η Frankfurter Allgemeine.

«Η αίσθησή μου είναι ότι κανένας δεν είναι έτοιμος στην Ε.Ε. να συζητήσει λεπτομέρειες για πιθανή αλλαγή Συνθηκών», προσθέτει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, παρόλο που «η Ευρώπη ήταν κοντά στην καταστροφή για 2,5 δισ. ευρώ».

Συνεχίζει λέγοντας πως η συμφωνία κινδύνεψε με αποτυχία και για ένα μικρό διάστημα διαφαινόταν πιθανή μια έξοδος της Ελλάδα από την ευρωζώνη, αλλά στο τέλος -την κρίσιμη στιγμή- ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Άγγελα Μέρκελ κινήθηκαν. «Ο Τσίπρας διαπραγματεύθηκε την παροχή 80 δισ. ευρώ βοήθειας για τη χώρα του και μάλιστα με επιεικείς όρους», είπε.

Δεν μπορεί να δεχτεί, όπως λέει, το επιχείρημα ότι κάποιος τιμωρήθηκε, «και ιδιαίτερα ο κ. Τσίπρας ή η Ελλάδα, καθώς όλη η διαδικασία ήταν για τη βοήθεια προς την Ελλάδα». «Τελευταία έγινε πολύ λόγος για αξιοπρέπεια και ταπείνωση», σχολίασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Η Ιστορία, και κυρίως η γερμανική, μας διδάσκει πού οδηγεί αυτό», συμπλήρωσε.

Για τον κύριο Τουσκ, αυτό που ήταν εντυπωσιακό στη συζήτηση για την Ελλάδα «ήταν η τακτική συμμαχία μεταξύ των ακραίων αριστερών και των ακροδεξιών όχι μόνο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και στη συζήτηση εναντίον της λιτότητας, όπως και στη συζήτηση για τις ευρωπαϊκές αξίες και τα αντι-γερμανικά επιχειρήματα».

Ο Πολωνός, που λειτουργεί ως αντίβαρο στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προειδοποιεί κατά ενός ιδεολογικού διχασμού της Ευρώπης. «Όπως το 1968 έτσι και σήμερα υπάρχει μια ευρεία δυσαρέσκεια με τις τρέχουσες συνθήκες, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει γρήγορα σε μια επαναστατική διάθεση και να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι υπάρχει εναλλακτική στο τρέχον οικονομικό σύστημα, χωρίς πολιτικές λιτότητας και περικοπές», ισχυρίστηκε.

Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, πριν από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της ευρωπαϊκής ιστορίας προηγείτο αυτή η τακτική συμμαχία των ακραίων από όλες τις πλευρές, «και σήμερα βλέπουμε αυτό το ίδιο φαινόμενο», λέει ανήσυχος.

Παραδέχεται πως ο Σαμαράς ήταν πιο συνεργάσιμος σχετικά με τις μεταρρυθμίσεων. «Νομίζω ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων για ένα πιθανό τρίτο πρόγραμμα θα ήταν ευκολότερη, δεν λέω κάτι αμφιλεγόμενο. Αυτό που δεν είμαι σίγουρος είναι αν το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών θα ήταν διαφορετικό, και δεν μου αρέσουν οι συζητήσεις που έπονται των γεγονότων. Πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι και προσεκτικοί πριν και όχι μετά, καθώς είναι άχρηστο να παριστάνουμε τους σοφούς μετά την έκβαση των γεγονότων».

Μάλιστα, επικρίνει σφοδρά τους αντιπάλους των πολιτικών λιτότητας όπως ο Αμερικανός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, ο οποίος μεταξύ άλλων ασκεί κριτική στους πιστωτές. «Αυτό που λέει ο Κρούγκμαν σίγουρα είναι ιδεολογικά λαμπρό, όμως δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα», είπε.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υποστηρίζει πως η κρίση στην Ελλάδα δεν οφείλεται στην υιοθέτηση του ευρώ, αλλά στην ελληνική πολιτική. «Οποιαδήποτε άλλη υπόθεση είναι παράλογη», διαβάζουμε στη συνέντευξή του.

Τέλος, ο Τουσκ αναφέρθηκε στην εμβάθυνση της νομισματικής ένωσης, την οποία επιθυμεί ο Φρανσουά Ολάντ, λέγοντας ότι κανείς δεν είναι έτοιμος για επαναστατικές αλλαγές, όπως ένα κοινοβούλιο των χωρών της ευρωζώνης ή για έναν ενιαίο προϋπολογισμό αυτών των χωρών.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Γερμαναράδες να παρακαλάτε μη τυχόν φύγουμε από το Ευρώ και σας πούμε Τώρα πάρτε τα αρχίδια μας και δώστε τα στον σακάτη σας να έχει να γλύφει. Όσα κερδίσατε από εμάς κερδίσατε, από δω και πέρα θα ρίξετε μαύρο δάκρυ, μία δεν θα πάρετε και θα σας ζητήσουμε και αυτά που ΕΣΕΙΣ μας χρωστάτε από τον πατριώτη σας τον Αδόλφο.

Comments are closed.