Ένα-ένα αντέκρουσε τα βασικά σημεία της υπερασπιστικής γραμμής στη δίκη του διπλού φονικού στον Προφήτη Ηλία της Κρήτης που εκδικάζεται στο Μικτό Ορκωτό Νεάπολης ο εγκληματολόγος Γιώργος Ραυτογιάννης. Ο κ. Ραυτογιάννης άνοιξε το πρωί το σημερινό κύκλο των καταθέσεων για το αιματηρό περιστατικό της 24ης Ιουνίου 2012 στον Προφήτη Ηλία όπου έχασαν τη ζωή τους ο Πρίαμος Ξυδάκης και ο Εμμ. Σταυρουλάκης ενώ κατηγορούμενος είναι ένας 54χρονος κρεοπώλης, τα δύο του αδέλφια και ο γιος του που θα δικαστεί στο Ανηλίκων το Μάιο. Στην κατάθεσή του ο κ. Ραυτογιάννης αναφέρθηκε στα συμπεράσματα της δικής του πραγματογνωμοσύνης επί των ευρημάτων της υπόθεσης καταρρίπτοντας τους βασικούς ισχυρισμούς της υπεράσπισης.
Ο εγκληματολόγος και ειδικός εξετάσεων ιχνών εργαλείων και πυροβόλων όπλων/βαλλιστικός και πρώην της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ασφάλειας γνωστός από την υπόθεση της 17 Νοέμβρη και πιο πρόσφατα της Χρυσής Αυγής μετά τις συλλήψεις και τη διπλή δολοφονία Γιώργος Ραυτογιάννης με την ιδιότητα του πραγματογνώμονα αναφέρθηκε σε τέσσερα σημεία :
1) στο αυτοκίνητο του δράστη που βρέθηκε εγκαταλελειμμένο στο Γιούχτα λέγοντας ότι τα λάστιχα δεν ήταν απλώς ξεφούσκωτα αλλά πυροβολημένα και δεν θα μπορούσε να ανέβει ελαστικά το τζιπ σε τέτοιο ύψος. Συνεπώς εφόσον ανέβηκε το όχημα στο βουνό τα λάστιχα ξεφούσκωσαν ή πυροβολήθηκαν. Η έκθεση της εύρεσης του οχήματος αναφέρεται αρχικώς σε ξεφούσκωτα λάστιχα.
2) στο γεγονός ότι τα χέρια του θύματος Πρίαμου Ξυδάκη βρέθηκαν καθαρά από πυρίτιδα ή μόλυβδο ή από λιπίδια (DNA) αποτυπώματος που θα μπορούσε να έχει αφήσει πάνω σε όπλο προηγούμενη χρήση του ίδιου. Όπως εξήγησε αν ο Πρίαμος Ξυδάκης είχε κάνει χρήση όπλου θα είχε βρεθεί στα χέρια του πυρίτιδα, η σφαίρα θα είχε αφήσει μόλυβδο και αν το όπλο είχε χρησιμοποιηθεί από τον ίδιο και στο παρελθόν θα είχε στα χέρια του παλαιωμένο DNA του εαυτού του δηλαδή λιπίδια του ιδρώτα του που είχαν στεγνώσει στο όπλο και είχαν «επανακαθίσει’ στα χέρια του κατά τη νεώτερη χρήση. Τονίστηκε ότι ο νεκρός Πρίαμος είχε παραληφθεί αμέσως από τις υπηρεσίες του επίσημου κράτους οπότε δεν υπάρχει περιθώριο αμφισβήτησης των εξετάσεων στα χέρια του
3) στο αίμα που βρέθηκε στο πιστόλι και ανήκει στο νεκρό Πρίαμο Ξυδάκη.΄ Ο κ. Ραυτογιάννης είπε ότι οι κηλίδες αίματος θα μπορούσαν να έχουν «πεταχτεί» στο όπλο αν αυτό βρισκόταν κοντά στο θύμα την ώρα που δεχόταν τη σφαίρα και ήταν ακόμη ζωντανός. Το όπλο θα μπορούσε να βρίσκεται κοντά στο θύμα γιατί κάποιος ίσως και να το κρατούσε κοντά σε αυτό. Έτσι όταν πυροβολήθηκε ο 34χρονος το «ζωντανό» αίμα εφόσον η καρδιά ακόμη λειτουργούσε θα μπορούσε να πεταχτεί σε απόσταση από το σώμα και να κηλιδώσει το πιστόλι που φέρει το αίμα του θύματος. Αν το όπλο βρισκόταν κοντά στο θύμα γιατί το κρατούσε το ίδιο ή κάποιος άλλος δεν ξεκαθαρίστηκε από τον κ. Ραυτογιάννη. Αυτό, θα αποδειχθεί στη διαδικασία και όπως είπε ο ίδιος δε μπορεί να το γνωρίζει.
4) στον τραυματισμό του ανήλικου τότε γιου του κρεοπώλη που έφερε τραύμα από σφαίρα. Ο κ. Ραυτογιάννης είπε ότι το παιδί θα μπορούσε να έχει τραυματιστεί από εξοστρακισμένο χοντρό σκάγι τονίζοντας πολλές φορές τον εξοστρακισμό της σφαίρας καθώς αυτό ανατρέπει τον ισχυρισμό ότι το θύμα πυροβολήθηκε αφού τραυμάτισε τον ανήλικο.
Μίλησαν τα «παλιά» θύματα των κατηγορουμένων
Σύμφωνα με το cretalook.gr μέχρι το μεσημέρι που έγινε η πρώτη διακοπή του Δικαστηρίου είχαν καταθέσει ακόμη τρεις μάρτυρες. Ο Ηρακλής Καλαϊτζάκης που κατέθεσε ότι είδε τον κατηγορούμενο για την απόπειρα αδελφό του κρεοπώλη να φεύγει από το καλτσέτο οπλίζοντας το καλάσνικοφ και πετώντας το μέσα στο αυτοκίνητο. Αυτό συνέβη μετά το πρώτο περιστατικό με τους άσκοπους πυροβολισμούς του ανήλικου τον οποίο αφόπλισε το θύμα και έγινε η αφορμή για την αιματηρή συνέχεια. Επίσης κατέθεσαν οι Μιλτιάδης Κουνάλης και Αντώνης Ξυδάκης που είχαν πέσει οι ίδιοι και οι οικογένειές τους όπως είπαν θύματα των κατηγορουμένων. Οι εν λόγω μάρτυρες αναφέρθηκαν στις προσωπικές εμπειρίες που είχαν αλλά και στη γενικότερη δράση της οικογένειας των κατηγορουμένων. Επίσης κατέθεσαν οι μάρτυρες Κυριακή Βουμβουλάκη ώς αυτόπτης της απόπειρας του πατέρα Ξυδάκη, ο Γιάννης Ψαράκης, Γιώργος Τζουλιαδάκης, Νίκος Φραγκιόγλου και Γιώργος Ανωγειανάκης. Η δίκη διακόπηκε σε ηλεκτρισμένο κλίμα και θα συνεχιστεί την άλλη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου.