Αν για το έτος που διανύουμε, οι τιμές των ενοικίων προβλέπονται να είναι εξαιρετικά πεσμένες, λόγω της έντονης οικονομικής κρίσης και της άρνησης των περισσότερων να προχωρήσουν σε μίσθωση ενός ακινήτου, έως να δουν που θα «κάτσει η μπίλια», τα στοιχεία που έχουμε για την κτηματαγορά από το κλείσιμο του 2014, δεν ενθουσιάζουν αυτούς που θέλουν να «βλέπουν» μακριά και να κάνουν τους υπολογισμούς τους.
Σύμφωνα με τους δείκτες που παρουσίασε επίσημα η Τράπεζα της Ελλάδος, κατά το β΄ εξάμηνο του 2014 ( εξαιρετικά σημαντικό το εξάμηνο αυτό, καθώς τόσο οι ιδιώτες, όσο και οι εταιρίες, υπολογίζουν τις ανάγκες τους για το επόμενο έτος), οι ονομαστικές τιμές των γραφειακών χώρων για το σύνολο της χώρας υποχώρησαν κατά 0,6% σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2014.
Πιο αναλυτικά, κατά το β΄ εξάμηνο του 2014, οι ονομαστικές τιμές γραφείων υψηλών προδιαγραφών στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας υποχώρησαν κατά 0,1% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο εξάμηνο, ενώ στη Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη Ελλάδα υποχώρησαν κατά 1,2%.
Τι συνέβη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Ελλάδα
Στο εξάμηνο που εξετάζουμε ο μέσος ρυθμός μείωσης των μισθωμάτων ήταν 6,9% για την Αθήνα, 8,3% για τη Θεσσαλονίκη και 13,9% για την υπόλοιπη Ελλάδα.
Συμπέρασμα – Γιατί συμβαίνει αυτό;
Αυτό που μπορούμε να παρατηρήσουμε είναι πως για την πρωτεύουσα της χώρας, η μείωση ήταν σαφώς μικρότερη σε σχέση με τη συμπρωτεύουσα και τις άλλες επαρχιακές πόλεις. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε το λόγο, καθώς στην Αθήνα, η προσφορά των γραφείων είναι τεράστια και σίγουρα πολύ μεγαλύτερη σε σέση με τις άλλες πόλεις, όπβς επίσης και το περιθώριο διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο πλευρών ( του ενοικιαστή και του ιδιοκτήτη.) Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, «αβαντάρει» όσους επιθυμούν ( και έχουν αυτό που λέμε το «κασέρι» ) να ενοικιάσουν ένα «καλό» ακίνητο σε χαμηλή τιμή. Από την άλλη μεριά της συναλλαγής, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, ευρισκόμενος μπροστά σε έναν « καλοπληρωτή» ενοικιαστή», προτιμά να μείωση το μίσθωμα ( μερικές φορές φτάνει το μίσθωμα να αγγίζει τις υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη – δηλαδή – δεν βάζει τίποτα στην «τσέπη» ) για να μην τον χάσει και μπει στο κυκεώνα της αναζήτησης