ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΟΠΛΟ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΑ -ΟΤΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΧΕ ΤΟ ΣΘΕΝΟΣ ΝΑ ΠΑΤΑΣΣΕΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΕΚΒΙΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ- ΤΟΥΣ ΕΡΙΞΕ ΜΙΑ ΚΛΩΤΣΙΑ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΘΑΥΜΑ -ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΑΛΛΑΞΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Κοινοποίηση:
    metaxas-iwannis

    Το ήξερες;

    Τον Ιούνιο του 1939, η Ελλάδα του Μεταξά αποκηρύσσει τους δανειστές και παύει τις πληρωμές προς αυτούς.

    Όλα ξεκίνησαν το 1932, όταν μετά από ένα δραματικό τρίμηνο ταξιδιών και επαφών στην Ευρώπη, η κυβέρνηση Βενιζέλου κήρυξε χρεοστάσιο στις 18 Απριλίου. Μέχρι τότε, παρ’ όλες τις δύσκολες συνθήκες, οι δανειστές πληρώνονταν κανονικά. Όταν ο Βενιζέλος είχε μιλήσει στην Κοινωνία Των Εθνών στις 15 Απριλίου 1932, είχε ζητήσει πενταετή αναβολή πληρωμών, αλλά η τελική απόφαση τής Κ.Τ.Ε. δεν ήταν ευνοϊκή. Η «Societe Commerciale De Belgique» κατέφυγε στην διεθνή διαιτησία απαιτώντας να πληρωθεί.

    Το 1936 λίγο πριν αναλάβει την πρωθυπουργία ο Ιωάννης Μεταξάς, εκδόθηκε καταδικαστική απόφαση για την Ελλάδα, και οι Βέλγοι προσέφυγαν στο Δικαστήριο Διεθνούς Δικαίου για να απαιτήσουν την εφαρμογή τής αποφάσεως. Τότε η κυβέρνηση Ιωάννου Μεταξά, κάνοντας χρήση τής «αρχής τής δημοσιονομικής αδυναμίας», έβαλε σε προτεραιότητα τις ανάγκες των πολιτών έστω κι αν αυτό ήταν εις βάρος των πιστωτών. Κέρδισε την υπόθεση με την απόφαση υπ’ αριθμόν General List No 77, Judgment Νο 31 τής 15ης Ιουνίου 1939. Η απαλλακτική απόφαση τού Δικαστηρίου συνιστά δεδικασμένο για διεθνή δικαστικά όργανα.

    1 11 μ

    O Ηγέτης 

    Η δικτατορία του Μεταξά είχε αρκετά εξωτερικά γνωρίσματα των φασιστικών καθεστώτων, αλλά κανένα εσωτερικό.

    Δημιουργήθηκε η ΕΟΝ, οργάνωση νεολαίας – η συμμετοχή στην οποία αρχικά δεν ήταν υποχρεωτική – στην οποία χρησιμοποιούσαν σκούρες μπλε στολές (αντίστοιχα οι Ιταλοί φασίστες φορούσαν μαύρες στολές), υιοθετήθηκε ο χαιρετισμός δι’ ανατάσεως της δεξιάς χειρός (όπως στη Γερμανία του Χίτλερ). Ως εκεί όμως. Οι Αδόλφος Χίτλερ και Μπενίτο Μουσολίνι πολέμησαν στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ως δεκανείς, ανήλθαν στην εξουσία κερδίζοντας τις εκλογές μέσω των μαζικών πολιτικών κομμάτων που διηύθυναν, δημιούργησαν ομάδες εφόδου που τρομοκρατούσαν τους αντιπάλους τους και ευθύνονται για μεγάλη σειρά πολιτικών δολοφονιών. Επίσης, η ρητορεία τους ήταν καθαρώς ιμπεριαλιστική, αντιθέτως αυτής του Μεταξά…

    Ο Μεταξάς δημιούργησε και διέδωσε την ιδεολογία του «Γ΄ Ελληνικού Πολιτισμού», στην οποία στηρίχτηκε το κράτος της 4ης Αυγούστου. Οι οπαδοί του καθεστώτος θεωρούσαν ότι οι σύγχρονοι Έλληνες οφείλουν να είναι οι συνεχιστές του Αρχαίου (Α΄) και Βυζαντινού (Β΄) Πολιτισμού και ότι να έχουν ως σκοπό τη φυλετική ενότητα του έθνους, καθώς και τη διατήρηση των παραδόσεων. Το ιδανικό πολίτευμα κατά τον Μεταξά δεν ήταν η Αθηναϊκή Δημοκρατία, αλλά η στρατοκρατική Σπάρτη και η αρχαία Μακεδονία η οποία ενοποίησε πολιτικά την αρχαία Ελλάδα. Ο Μεταξάς προσπαθούσε να προβάλει τον εαυτό του ως τη μοναδική ελπίδα σωτηρίας σε ένα διαιρεμένο έθνος, ενώ στρεφόταν εχθρικά απέναντι στον “παλαιοκομματισμό” και τις κοινοβουλευτικές τακτικές του παρελθόντος. Οι βασικές διαφορές με το Γ΄ Ράιχ έγκεινται στο ότι δεν εφάρμοσε και δεν πίστευε σε μια ιμπεριαλιστική πολιτική, σε αντίθεση με τη Γερμανία, η οποία προκάλεσε τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, καθώς και στο ότι η ιδεολογία περί «Γ΄ Ελληνικού Πολιτισμού» δε βρήκε τόσο πλατιά απήχηση στις μάζες όσο βρήκε η εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία στη Γερμανία. [εκκρεμεί παραπομπή]

    Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της δικτατορίας ήταν η αστυνομική τρομοκρατία, η οποία στράφηκε με ιδιαίτερη σκληρότητα τόσο κατά των κομμουνιστών, όσο και κατά των συντηρητικών πολιτικών, οι οποίοι, έχοντας επαφές με την Αυλή, επιδίωκαν την ανατροπή του Ιωάννη Μεταξά. ..

    Ο Ιωάννης Μεταξάς προσπάθησε και πέτυχε να επιβάλει έναν συστηματικό διωγμό του κομμουνιστικού στοιχείου. Την “επιχείρηση” αυτή ανέλαβε ο Υπουργός Ασφαλείας Κωνσταντίνος Μανιαδάκης, ο οποίος με βασανιστήρια, διώξεις και με πιστοποιητικά φρονημάτων επιχείρησε να περιορίσει την επέκτασή του. Ο αιφνιδιασμός του Κ.Κ.Ε. και η μη οργανωμένη αντίδραση είχε ως αποτέλεσμα την εύκολη εξουδετέρωση του πρώτου από τη δικτατορία Μεταξά, όχι όμως και τη διάλυσή του. ..

    Προσπαθώντας να προσεταιριστεί τις τάξεις των αγροτών και των εργατών, το καθεστώς της 4ης Αυγούστου έλαβε πρωτοβουλίες όπως η ρύθμιση των αγροτικών χρεών το 1937, η ολοκλήρωση της αγροτικής μεταρρύθμισης, η καθιέρωση του θεσμού της υποχρεωτικής διαιτησίας μεταξύ εργατοϋπαλλήλων και εργοδοσίας και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και κυρίως η εφαρμογή αποφάσεων της περιόδου της αβασίλευτης δημοκρατίας για τη λειτουργία του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων το 1937, η οποία ωστόσο είχε δυνητική αξία, εξαιτίας της έλλειψης πόρων για τη χρηματοδότησή του και του αργού ρυθμού ασφάλισης των εργαζομένων.Τα αγροτικά προϊόντα άρχισαν να πωλούνται ακριβότερα, ενώ από πλευράς επενδύσεων η περίοδος της 4ης Αυγούστου μπορεί να θεωρηθεί ευνοϊκή, αφού την περίοδο 1936-1938 ιδρύθηκαν 567 εργοστάσια. Ο προϋπολογισμός επίσης έδινε βάση στην στρατιωτική οργάνωση γι’ αυτό ήταν και ιδιαίτερα αυξημένος.

     Οι αλλαγές 

    Από την άλλη πλευρά, το εκπαιδευτικό σύστημα υπέστη σημαντική οπισθοδρόμηση, καθώς κύριος προσανατολισμός της Μεταξικής εκπαιδευτικής πολιτικής ήταν η τόνωση της Εθνικής Οργάνωσης Νεολαίας (ΕΟΝ) και ο εκτοπισμός των προοδευτικών εκπαιδευτικών. Ακόμη, η υποχρεωτική εκπαίδευση ουσιαστικά συρρικνώθηκε, καθώς η δευτεροβάθμια απέκτησε οκτάχρονη διάρκεια, ενώ η πρωτοβάθμια κατατμήθηκε. Το καθεστώς διέθεσε σημαντικά ποσά για την υποστήριξη της Εθνικής Οργάνωσης Νεολαίας (ΕΟΝ). ..

    Κατά τη δικτατορία Μεταξά, σημαντική αντίσταση προέβαλαν οι αρχηγοί των δημοκρατικών κομμάτων Παπαναστασίου, Παπανδρέου, Σοφούλης, Καφαντάρης κ.α. με επίσημα διαβήματα στον Γεώργιο Β΄. Στις 30 Ιουνίου του 1938 αποκαλύφθηκε στρατιωτική ομάδα υπαξιωματικών που σχεδίαζαν την ανατροπή του Μεταξά, ενώ λίγες μέρες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 17 Ιουλίου του 1938, μια επαναστατική κίνηση συνέβη στην Κρήτη από μια μερίδα κατοίκων και ορισμένους πολιτικούς αρχηγούς της Ελλάδας. Τελικά, δώδεκα ημέρες αργότερα, το κίνημα κατέρρευσε με αποτέλεσμα να συλληφθούν οι αρχηγοί του και να επιβληθεί κλίμα τρομοκρατίας στο νησί.

    Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, ο Μεταξάς προσπάθησε να ισορροπήσει μεταξύ της Αγγλίας, η οποία ήταν η κυρίαρχη ναυτική δύναμη της Μεσογείου και προς την οποία άλλωστε στρέφονταν οι συμπάθειες του βασιλιά και της Γερμανίας, με το ολοκληρωτικό καθεστώς της οποίας υπήρχε ιδεολογική συνάφεια, αλλά και στενότατοι οικονομικοί δεσμοί, αφού εκτός των άλλων η γερμανική κυβέρνηση είχε αγοράσει το 40% των ελληνικών καπνών…

    Ο Μεταξάς αρχικά επέδειξε καρτερικότητα απέναντι στις ιταλικές προκλήσεις, προετοιμαζόμενος όμως ταυτοχρόνως για μια στρατιωτική αναμέτρηση στο πλευρό των Συμμάχων. Το μυστικό όπλο του Μεταξά ήταν η επιστράτευση με τα φύλλα πορείας. Ήταν μια πρωτοποριακή μέθοδος για την εποχή, όπου μπορούσε μέσα σε 2-3 εβδομάδες να συγκεντρώσει γρήγορα τον στρατό και να τον στείλει στο μέτωπο. Αυτό σε συνδυασμό με το ότι δεν έκανε νωρίτερα επιστρατεύσεις ήταν το στοιχείο του αιφνιδιασμού για τους Ιταλούς, οι οποίοι πίστευαν ότι ο πόλεμος με την Ελλάδα θα ήταν εύκολος. Στις 28 Οκτωβρίου του 1940, στις 3 π.μ., ο Ιταλός πρέσβης επισκέφθηκε τον Μεταξά και του έδωσε τελεσίγραφο, με το οποίο ζητούσε να επιτραπεί η είσοδος των ιταλικών δυνάμεων στην Ελλάδα. Ο Μεταξάς αρνήθηκε να υπακούσει στο ιταλικό τελεσίγραφο για ελεύθερη είσοδο των ιταλικών στρατευμάτων στην Ελλάδα. Η απάντηση στο ιταλικό τελεσίγραφο θεωρείται από αρκετούς ιστορικούς αποτέλεσμα πίεσης της κοινής γνώμης, κατ’ άλλους προσωπική ενέργεια και απόφαση. Σύγχρονοι ιστορικοί πιστεύουν ότι η απόφαση του Μεταξά ήταν αποτέλεσμα της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, αφού η Ελλάδα προετοιμαζόταν χρόνια για επικείμενη επίθεση εχθρικών δυνάμεων. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η Ελλάδα τον Νοέμβριο του 1940 υπήρξε αποδέκτης προτάσεων εκ μέρους της Γερμανίας για παρέμβασή της προς ειρήνευση με την Ιταλία, τις οποίες ο Μεταξάς απέρριψε συνεπής με τη στρατηγική της ευθυγράμμισης με τη Μεγάλη Βρετανία. Με την άρνησή του να υποκύψει στους Ιταλούς απέκτησε, έστω και προσωρινά, τη γενική αποδοχή, γεγονός που υποβοήθησε σημαντικά στην πανεθνική προσπάθεια για απόκρουση και απώθηση των Ιταλών. Ο Γεώργιος Σεφέρης θα γράψει έναν χρόνο αργότερα: «Όταν ήρθε η 28η, δεν μπόρεσε να ιδεί ότι τότε μόνο, και όχι στις εορτές του Σταδίου, ολόκληρος ο λαός ήταν μαζί του, μαζί με την απάντηση που έδωσε στον Grazzi την αυγή. Δεν μπόρεσε να καταλάβει ότι η ημέρα εκείνη δεν επικύρωνε αλλά καταργούσε την 4η Αυγούστου».

    Ο Μεταξάς στο ημερολόγιο του ανέλυσε εκτενώς την απόφασή του σε ανακοίνωσή του προς τους ιδιοκτήτες και αρχισυντάκτες του Αθηναϊκού Τύπου στο Γενικό Στρατηγείο (ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία»), στις 30 Οκτωβρίου 1940. Αν αποδεχόταν το τελεσίγραφο, θα επαναλαμβανόταν ο Εθνικός Διχασμός του 1916, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να βρεθεί στον πόλεμο αποδυναμωμένη και με τις δυνάμεις της διασπασμένες. Φυσικά η Ιταλία, η Βουλγαρία, η Αγγλία και η Τουρκία θα εκμεταλλεύονταν το γεγονός και θα καταλάμβαναν αμφισβητούμενες περιοχές όπως τη Μακεδονία, το Αιγαίο, τη Θράκη κ.α. Ήταν λοιπόν κατά την άποψή του η ύστατη λύση για να διασφαλίσει τα συμφέροντα της Πατρίδας του. Επιπλέον πίστευε στην σίγουρη νίκη των αγγλοσαξονικών δυνάμεων και ότι η Ελλάδα θα αποκόμιζε τα Δωδεκάνησα.

    Τον Ιανουάριο του 1941 οι Άγγλοι έκαναν πρόταση στον Μεταξά προκειμένου να φέρουν δυνάμεις στο μέτωπο της Ηπείρου. Ο Μεταξάς ζήτησε από τους Άγγλους 10 μεραρχίες μαζί με την ανάλογη αεροπορία. Οι Άγγλοι ανταπάντησαν ότι μπορούν να προσφέρουν 2 μεραρχίες με μικρή μόνο αεροπορική δύναμη. Τότε ο Μεταξάς απάντησε “Καλύτερα να μη μας στείλετε τίποτα”. Το μόνο που θα καταφέρετε να κάνετε σε αυτή την περίπτωση είναι να προκαλέσετε επίθεση των Γερμανών. Ο Ιωάννης Μεταξάς απεβίωσε αιφνιδίως από βαριά φλεγμονή του φάρυγγος στις 29 Ιανουαρίου του 1941 και την πρωθυπουργία ανέλαβε ο Αλέξανδρος Κορυζής. Η κηδεία πραγματοποιήθηκε στις 31 Ιανουαρίου. Από πολλούς έχει υποστηριχθεί ότι ο θάνατός του ίσως και να οφείλεται σε επέμβαση των Άγγλων που δεν ήθελαν να επιτευχθεί συνθηκολόγηση της Ελλάδας με τη Γερμανία. Αυτή η άποψη δεν επιβεβαιώνεται όμως από τα γραφόμενα του ημερολογίου του, όπου ο Μεταξάς γράφει ότι “καλύτερα να πεθάνουμε όλοι παρά να υποταχθούμε στον Χίτλερ” και απέρριπτε προτροπές του Έλληνα πρέσβη στη Γερμανία Ραγκαβή για μεσολάβηση του Χίτλερ. Σύμφωνα με τον Υπουργό Κωνσταντίνο Μανιαδάκη, ο θάνατος του Μεταξά προήλθε από ιατρικά λάθη (“Εάν ο Μεταξάς είχε νοσηλευθεί και στην τρίτη θέση ενός δημοσίου νοσοκομείου, θα είχε σωθεί”).

    ΠΗΓΗ: el.wikipedia.org/

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    22 Σχόλια

    1. ΝΑ ΓΡΑΨΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ WILHELM FRANZ CANARIS ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ OTAN OI ΑΓΓΛΟΙ ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ 10 ΜΕΡΑΡΧΙΕΣ ΠΟΥ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΜΕΤΑΞΑΣ,ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΙΠΕ »ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ 2,ΜΗΝ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ»…..ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΛΑΣΤΗΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΡΑΓΚΑΒΗ ΠΟΥ ΕΛΕΓΑΝ ΟΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΑ ΒΡΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΑΝ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ»ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑΣ» ΚΑΙ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΑΝΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΡΟΜΕΛ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ…ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ,ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΑΞΟΝΑ….ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ,ΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΣΕ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΤΑΛΟΥΣ ..ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ ΚΛΠ……ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ….ΟΙ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΑΓΓΛΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΑΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ »’ΟΤΙ ΠΛΕΟΝ Ο ΜΕΤΑΞΑΣ ΑΦΗΝΕ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΦΑΙΡΑ ΕΠΙΡΟΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΑΓΓΛΩΝ ΠΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΥΠΗΡΕΤΟΥΣΕ»’..ΚΑΙ ΦΛΕΡΤΑΡΕ ΠΛΕΟΝ ΜΕ ΜΙΑ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΗΤΑΝΕ Η ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ»’…….Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΑ ΜΕ –ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ— ….ΚΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΓΛΟΦΙΛΟΥ ΚΟΡΥΖΗ ΗΤΑΝΕ ΤΟ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΟ…ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ….Η ΟΡΓΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ,ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΦΗΣΑΝ ΤΙΠΟΤΕ ΟΡΘΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ…

    2. Χρονια πολλα σε ΟΛΟΥΣ τους Πατριωτες και Εθνικιστες του απανταχουν Ελληνισμου.

      Δοξα τον Θεο για την παρουσια και δραση, του Εθναρχη αυτου, του Πατριωτη Ιωαννη Μεταξα, στην νεα Ιστορια της Ελλαδος, μας.

      Ευγε του και ΑΜΗΝ να ερθει ΠΑΛΙ:

      » «Η Ελλάς έγινε από της 4ης Αυγούστου Κράτος αντικομμουνιστικό, Κράτος αντικοινοβουλευτικό, Κράτος ολοκληρωτικό. Κράτος με βάση αγροτική και εργατική, και κατά συνέπεια αντιπλουτοκρατικό. Δεν είχε βέβαια κόμμα
      ιδιαίτερο να κυβερνά. Αλλά κόμμα ήτανε όλος ο Λαός, εκτός από τους αδιόρθωτους κομμουνιστάς και τους αντιδραστικούς παλαιοκομματικούς». «

      Μερικες πτυχες απο το βιος και πολιτεια αυτου του πατριωτη του Εθναρχη ι, Μεταξα:
      ——————————-

      Ας δούμε τώρα τι μπορείς να καταφέρεις αν έχεις αγάπη για την πατρίδα και τον λαό σου και δεν είσαι υποταγμένος σε προσωπικά οφέλη και δεν είσαι δοσίλογος ,προδότης και πολιτικός αλήτης…

      Το 1936 η Ελλάδα αρνήθηκε να συνεχίσει να πληρώνει το δάνειο που είχε συνάψει με βελγική τράπεζα . Η κυβέρνηση του Βελγίου προσέφυγε στο Διαρκές Δικαστήριο του Διεθνούς Δικαίου της Κοινωνίας των Εθνών, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι αθετεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις…

      Η κυβέρνηση εκείνης της εποχής υπέβαλε υπόμνημα στο δικαστήριο, όπου, ανάμεσα στα άλλα, προέβαλε τους παρακάτω ισχυρισμούς, οι οποίοι και έγιναν πανηγυρικά δεκτοί από το δικαστήριο αυτό:

      «Η Κυβέρνηση της Ελλάδος, ανήσυχη για τα ζωτικά συμφέροντα του Ελληνικού λαού και για την διοίκηση, την οικονομική ζωή, την κατάσταση της υγείας και την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια της χώρας, δεν θα μπορούσε να προβεί σε άλλη επιλογή. Όποια κυβέρνηση κι αν ήταν στη θέση της θα έκανε το ίδιο» .

      Η υπόθεση τράβηξε σε μάκρος και το 1938, η τότε ελληνική κυβέρνηση – η «φασιστική» κυβέρνηση του Ιωάννη Μεταξά -, υπέβαλε νέο υπόμνημα, όπου τόνιζε τα παρακάτω αυτονόητα:

      «Ενίοτε μπορεί να υπάρξει μια έκτακτη κατάσταση «η οποία κάνει αδύνατο για τις Κυβερνήσεις να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τους δανειστές και προς τον λαό τους: οι πόροι της χώρας είναι ανεπαρκείς για να εκπληρώσουν και τις δυο υποχρεώσεις ταυτόχρονα. Είναι αδύνατο να πληρωθεί το χρέος και την ίδια ώρα να παρασχεθεί στον λαό η κατάλληλη διοίκηση και οι εγγυημένες συνθήκες για την ηθική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Το οδυνηρό πρόβλημα προκύπτει όταν πρέπει να επιλέξει κανείς ανάμεσα στα δυο καθήκοντα. Το ένα πρέπει να υποχωρήσει έναντι του άλλου. Ποιο πρέπει να είναι αυτό;… Η θεωρία αναγνωρίζει σ’ αυτό το ζήτημα ότι το καθήκον μιας Κυβέρνησης να εξασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία των βασικών δημόσιων υπηρεσιών υπερτερεί έναντι της πληρωμής των χρεών της. Από κανένα Κράτος δεν απαιτείται να εκπληρώσει, μερικά ή συνολικά, τις χρηματικές του υποχρεώσεις αν αυτό θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών του και έχει σαν αποτέλεσμα την αποδιοργάνωση της διοίκησης της χώρας. Στην περίπτωση όπου η πληρωμή του χρέους του θέτει σε κίνδυνο την οικονομική ζωή ή τη διοίκηση, η Κυβέρνηση είναι, κατά τους συγγραφείς, υποχρεωμένη να διακόψει, ή ακόμη και να μειώσει την εξυπηρέτηση του χρέους…../…..»

      «Με τα στήθη τεντωμένα και τα μπράτσα ρωμαλέα
      Στην παλιά μας την Πατρίδα βάζουμε θεμέλια νέα.
      Στους τετράγωνούς μας ώμους θα σηκώσουμε και πάλι
      μες στους δυνατούς του κόσμου την Ελλάδα μας μεγάλη.

      Ήλιος βροχή κι αγέρας και το φως των αστεριών
      Ευλογούν τον τίμιο κόπο των ελληνικών χεριών.
      Τώρα κάτω απ΄τους γαλάζιους της Ελλάδος ουρανούς,
      με χαρούμενα τραγούδια και χορούς ελληνικούς,
      εξανάσκυψες με τάξη, λεβεντόκορμη εργατιά,
      ανεμίζοντας στα χέρια της ψυχής σου τη φωτιά.

      Ήλιος και βροχή κι αγέρας και το φως των αστεριών
      Ευλογούν τον τίμιο κόπο των ελληνικών χεριών.
      Δε θ΄αφήσουμε να μείνη άκαρπο το άγιο χώμα.
      Έχει η δόξα τόσους σπόρους, που δε βλάστησαν ακόμα!
      Βασιλιάς και Κυβερνήτης ενωμένοι μας φωτίζουν.
      Λάμπουν τα σφυριά στον ήλιο, οι πεδιάδες λουλουδίζουν.

      Ήλιος και βροχή κι αγέρας και το φως των αστεριών
      Ευλογούν τον τίμιο κόπο των ελληνικών χεριών».

      (και ενα αφιερωμα. Για να ΤΡΕΜΟΥΝ τα ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ τα ΦΑΣΙΣΤΑΡΙΑ του δημοκρατικου τοξου)
      Τι αναζητει ο Ελληνικος Λαος:

      4η Αυγούστου 1936 – Ιωάννης Μεταξάς
      https://www.youtube.com/watch?v=AZloNY7OwHE

      ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ, ΛΟΓΟΣ 1η ΜΑΪΟΥ 1938
      https://www.youtube.com/watch?v=27UCF5id0DI

    3. μπα, τι μας λες καλε; και γιατι αφου ηταν κακος δικτατορας οταν πεθανε ο κοσμος εκλαιγε στις εκκλησιες ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ με μαυρο δακρυ;και δεν το λεω εγω αυτο, αλλα ο…….ακουσον ακουσον……..Μ.Θεοδωρακης!!!!!

    4. Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ,έκανε τα λόγια πράξη!

      Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελάει, πατέρα,

      γιατί λάμπει ο ήλιος έτσι γιατί φέγγει έτσι η μέρα;

      Γιατί σαν αυτή, παιδί μου, την ημέρα τη χρυσή

      που τη χαίρεσαι και συ

      στέρεψε το μαύρο δάκρυ

      κλείσανε πολλές πληγές,

      αψηλώσανε τα στάχυα

      κι ένα γύρω όλα τα βράχια

      εγινήκαν ανθοβούνια και χρυσοπηγές.

      Μιαν ημέρα σαν ετούτη.

      την ολόφωτη κι ωραία.

      ξεδιπλώθηκε και πάλι η γαλάζια μας Σημαία.

      που ‘χει τ’ ουρανού το χρώμα.

      και σκεπάζει τ’ άγιο χώμα.

      που ελεύθερος πατάς.

      Κι έτσι με χαρά κι ελπίδα

      για μιαν ένδοξη Πατρίδα

      η Σημαία κυματίζει μ’ ένα Ταν ή επί Τας!

      Μια ημέρα σαν και τούτη, που χτυπάνε οι καμπάνες,

      που την τραγουδούν οι νέες και δοξολογούν οι μάνες,

      έγινε σαν πρώτα πάλι, η πατρίδα μας μεγάλη,

      δοξασμένη κι ισχυρή.

      Κι έτσι σαν την αντικρίζεις,

      έτσι πάλι τη γνωρίζεις,

      τη γνωρίζεις «απ’ την κόψη του σπαθιού την τρομερή».
      Υ.Γ.1) https://www.youtube.com/watch?v=7_3vZyfdwAo
      Υ.Γ.2) Σε αντίθεση με όλους τους «ΔΕΙΜΟΚΡΑΤΕΣ»,που μια ζωή παλεύουν για να καταστήσουν την Ελλάδα ΜΑΣ(και όχι τους) ένα προτεκτοράτο εις το διηνεκές!

    5. Στα 200,σχεδόν, χρόνια ύπαρξης του ελληνικού κράτους 3 και μόνον είναι οι εθνικοί ηγέτες: Ι. Καποδίστριας, Ε. Βενιζέλος, Ι. Μεταξάς. Όλοι οι άλλοι είναι απλώς αλοιφές για τις αιμορροΐδες._

    6. με το «ιδιωνυμο»του 1929 του βενιζελου
      διωκονταν οι κομμουνιστες,
      που ηθελαν την Μακεδονια εκτος ελλαδος………

      τον ΜΕΤΑΞΑ σιγουρα τον δολοφονησαν……

    7. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ κι απο εμένα.
      Στους ΕΛΛΗΝΕΣ όμως.
      Στη μειοψηφία δηλ.
      Οι περισσότεροι είναι ραγιάδες κοπρόσκυλα και κοματόσκυλα…

    8. οσοι δεν γνωριζουν για την περιοδο Μεταξα, ας κατσουν πρωτα να διαβασουν με ψυχραιμια ΚΑΙ ΑΝΟΙΚΤΟ ΜΥΑΛΟ, οχι μονο απο το ιντερνετ αλλα και απο τις παλιες καλες εγκυκλοπαιδιες. αν οι γνωσεις που εχει ο καθε Ελληνας προερχονται μονο απο το διαδυκτιο τοτε….κλαφτα χαραλαμπε!!

    9. Μεγαλος πατριωτης και πραγματικος ελληνας ο αθανατος Ι. Μεταξας οταν ειπαι το μεγαλο ΟΧΙ στους ιταλους κατακτητες , σημερα ποιο αντρεικελο της (δημοκρατιας) του ελλαδισταν ειπε ποτε οχι στους δανειστες απαταιωνες , ειπε οχι στους γερμανοτσολιαδες, και σε ολους τους ξενους εισβολεις ?? τιμη και δοξα σε ολους τους αφανεις ηρωες της ελλαδας μας !

    10. κανατε ηγετες και τους δικτατορες τωρα ???

      1. αφου ηταν δικτατορας γιατι πηρε ψηφο εμπιστοσυνης στη βουλη των Ελληνων στις 27 απριλιου 1936 και μαλιστα με μεγαλη πλειοψηφια, 241 ψηφους παρακαλω, γιατιιιιιι, εεεεεεεε,γιατιιιιιιιιι;;;;;;;;;;

        1. ΚΟΠΕΛΑ ΜΟΥ , ΗΤΑΝ ΔΙΚΤΑΤΟΡΑΣ ΓΙΑΤΙ: (ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΩΡΑΙΟ ΟΝΟΜΑ ΠΑΝΑΘΕΜΑΣΕ)

          1) Στις 5 Μαρτίου 1936 ο Γεώργιος διόρισε εν αγνοία του πρωθυπουργού υπουργό στρατιωτικών το Μεταξά. Στις 14 Μαρτίου 1936 ορκίστηκε η κυβέρνηση Δεμερτζή, με αντιπρόεδρο και υπουργό στρατιωτικών τον Ιωάννη Μεταξά. Ο Δεμερτζής πέθανε αιφνιδίως στις 13 Απριλίου 1936 και την ίδια ημέρα ο βασιλιάς, δίχως να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, διόρισε το Μεταξά πρωθυπουργό.

          2) Την 4η Αυγουστου 1936, εν μεσω ταραχων, ο Μεταξας καταλυει το συνταγμα χωρις να προκηρυξει εκλογες, διαλυει την βουλη με την συγκαταθεση του βασιλια , ανακοινωσε παρανομα διαταγματα τα οποια καταλυουν τον κοινοβουλευτισμο και την επιβολη δικτατοριας.

          Γι’αυτο τον λογο ηταν δικτατορας!! Οποιος καταλυει το συνταγμα, χωρις την συμφωνη γνωμη του λαου, ονομαζεται δικτατορας…..ΤΕΛΟΣ !!

          1. Ο βασιλιάς,με βάση το τότε σύνταγμα είχε δικαίωμα να διορίσει τον οποιοδήποτε σε θέση υπουργού.Όπως,για παράδειγμα,ο πρωθυπουργός σήμερα έχει δικαίωμα να διορίσει σε θέση υπουργού,έναν εξωκοινοβουλευτικό.Εάν αυτό που έκανε ο Βασιλιάς τότε,ήταν παράνομο,τότε παράνομο είναι και αυτό που κάνουν οι «ΔΕΙΜΟΚΡΑΤΕΣ» σήμερα.
            Μετά τον θάνατο του Δεμερτζή,ο βασιλιάς έδωσε εντολή για σχηματισμό νέας κυβέρνησης.Οι διερευνητικές εντολές που έδωσε ο βασιλιάς,δεν απέδωσαν ουδέν,γιατί οι βενιζενικοί και οι αντιβενιζελικοί δεν μπόρεσαν να συνεννοηθούν για τον σχηματισμό κυβέρνησης.Έτσι λοιπόν ο βασιλιάς έδωσε εντολή στον Μεταξά,να σχηματίσει κυβέρνηση.Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΤΑΞΑ,ΣΤΙΣ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1936 ΠΑΙΡΝΕΙ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ!Αυτές τις «λεπτομέρειες» τις ξέχασες ή δεν στις είπε ο ιστρούΧτορας;
            Το «εν μέσω ταραχών» που γράφεις,ήταν η απόπειρα να καταλάβουν την εξουσία,οι κουμουνιστές,υποκινώντας τους εργάτες σε απεργίες,ασχέτως εάν οι εργατικοί νόμοι του Μεταξά υπερκάλυπταν τα αιτήματα τους.Άλλωστε αυτό το έχουν αποκαλύψει οι ίδιοι οι κουμουνιστές,όταν έγραφαν ότι «αυτό που κάναμε σήμερα(συμμοριτοπόλεμος),αποτύχαμε να το κάνουμε το ’36,γιατί μας πρόλαβε ο Μεταξάς».Οπότε ο Μεταξάς είχε κάθε δικαίωμα να αναστείλει κάποια άρθρα του συντάγματος,λόγω εκτάκτου ανάγκης!Πέραν αυτού,αποκαλύφθηκε και κίνημα εναντίον του Μεταξά που το σχεδίαζαν οι συντηρητικοί!
            Ένα ακόμη στοιχείο που δικαιώνει και αθωώνει τον Εθνικό Κυβερνήτη,Ιωάννη Μεταξά,είναι η μυστική συμφωνία Σοφούλη-Σκλάβαινα,μεταξύ του παλλαϊκού μετώπου(κκε) και φιλελευθέρων(βανιζελικοί).Το κκε,για να καταλήξει σε αυτήν την συμφωνία,πήρε εντολή από το 7ο συνέδριο της κουμουνιστικής διεθνούς(κομιντέρ)!
            Υ.Γ.1) Η αναστολή του κοινοβουλευτισμού,που έκανε ο Ιωάννης Μεταξάς,ήταν εθνική ανάγκη.Εθνική ανάγκη που αποδεικνύεται τόσο από τα γεγονότα που προηγήθηκαν,όσο και από τα αποτελέσματα σε όλους τους τομείς!Γι αυτό ο Ιωάννης Μεταξάς δεν ήταν ένας «κακός δικτάτορας»,αλλά ένας πραγματικός ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ!
            Υ.Γ.2) Δικτάτορες είναι όλοι αυτοί οι «ΔΕΙΜΟΚΡΑΤΕΣ»,που σε έβαλαν στην ΕΕ(ΕΟΚ τότε) και στην ΟΝΕ,χωρίς να σε ρωτήσουν!Όλοι αυτοί οι «ΔΕΙΜΟΚΡΑΤΕΣ» που κουβάλησαν το ΔΝΤ και τα λοιπά τοκογλυφικά κοράκια,πάλι χωρίς να σε ρωτήσουν!Όλοι αυτοί οι «ΔΕΙΜΟΚΡΑΤΕΣ» που κατακλέβουν και προδίδουν την Ελλάδα και τους Έλληνες,με νόμους που διατάξεις!Όλοι αυτοί οι «ΔΕΙΜΟΚΡΑΤΕΣ» που καλύπτουν ο ένας τις προδοσίες του άλλου!

          2. ΒΓΕΣ απο τα ιδεολογικα χαντακωματα σου και δες τα πραμγατα οπως εχουν.

            Εαν ο Ι. Μεταξας δεν καταργουσε τον κοινοβουλευτισμο μαζι με αυτο και ΟΛΕΣ οι διαδικασιες που περιεχει, ΠΩΣ θα μπορουσε να πραξει αποτελεσματικη αντισταση και οργανωση στον κτρατικο μηχανιοσμο, στην Ελληνικη κοιννωια και στις ΕΔ, ωστε να σωσει το Εθνος.
            Μην ξεχνας πως οι αρχηγοι/προεδροι τον τοτε πολιτικων εκλεγμενων κομματων ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ για την καταργηση τους κοινοβουλευτισμου. Και ποιοι δεν ψηφισαν για την επιλογη του Ιωαννη Μεταξα ως Πρωθυπουργου;;
            Ο γεωργιος παπανδρεου(ο παππους) και οι του κουκουμπεεε

            Εκτος εαν εισαι της αποψης, που μερικοι δειλοι εκφραζουν ακιομα και σημνερα, οτι επρεπε να συνθηκολογησουμε σαν την Βουλγαρια και να αφησουμε Ιταλους και μετεπειτα Γερμανους να μας κατακτησουν με το ετσι θελω.

            Ο στρατηγος Σισι, της Αιγυπτου, ειναι ή δεν ειναι Δικτακτορας;; Εσωσε ή δεν εσωσε το Εθνος του απο το να μετατραπει ενα αλλο προτεκτορατο του ISIS και προτεκτορατο της Σ. Αραβια & Τουρκιας;;
            Σημερα, με ποιους συνομιλει και ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ συμφωνιες και συμβολαια ο Προεδρος Σισι;; Μηπως με Ρωσσια, με Ελλαδα, με Κυπρο κλπ;;;

            Κοψε τις παρωπιδες κανουν κακο στην υγεια!!!!!!!!!

    11. Λαφαζάνης: Όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μην ψηφίσουν το μνημόνιο

      1. ΜΠΕΡΔΕΥΕΣΑΙ ΣΥΝΤΕΚΝΕ !! Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΕΘΑΝΕ ΤΟ 1936, ΑΦΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΓΑΛΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΗΠΕΙΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΘΑΛΑΣΣΩΝ, ΑΠΟ ΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΤΟ ΧΑΟΣ…!!

        1. Εσείς εκεί στην Κρήτη ακόμα να βγάλετε το φέσι; Αν και όταν σας βλέπει κανείς δεν μπορεί παρά να παρατηρήσει τις απαράμιλλες ομοιότητες…..

          1. Πες μου απο που εισαι να σε αρχισω…!!ανιστορητε…

      2. Ο προΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ.
        Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ πέθανε φτωχός και φυλακισμένος στον κορυδαλλό.

    12. Χρόνια πολλά και καλή λευτεριά στην πατρίδα μας…

    Comments are closed.