Να γιατί Ελλάδα – Γερμανία έχουν παράλογο χρέος!!

Κοινοποίηση:
barclays bank

Να τραβάτε τα μαλλιά σας..

Παράλογο είναι σύμφωνα με ανάλυση της τράπεζας Barclays, το χρέος δυό εντελώς διαφορετικών χώρων της ευρωζώνης. Μιλάμε για την Ελλάδα και τη Γερμανία

Σύμφωνα με το Business Insider, το οποίο επικαλείται στοιχεία της Barclays, υπό φυσιολογικές συνθήκες το χρέος μίας χώρας θα πρέπει να ισούται – ή να είναι ελαφρώς χαμηλότερο – με το σύνολο της ετήσιας οικονομικής δραστηριότητας.

Το μέσο ευρωπαϊκό χρέος, βάσει των στοιχείων της Barclays, ανέρχεται στο 95% έναντι του ΑΕΠ. «Πρόκειται για ένα απόλυτα φυσιολογικό επίπεδο» τονίζει και προσθέτει ότι Γαλλία και Ισπανία είναι από τις χώρες της Ευρωζώνης που διαθέτουν το «τέλειο» χρέος.

Στον αντίποδα, συνεχίζει, υπάρχει η Ελλάδα και η Γερμανία, όπου παρουσιάζουν εκ διαμέτρου αντίθετα στοιχεία, τα οποία είναι αμφότερα παράλογα, καθώς το χρέος της Γερμανίας ανέρχεται μόλις στο 75% και της Ελλάδας στο εξωφρενικό 180%.

Το πρόβλημα εδώ έγκειται, συνεχίζει η έκθεση, στο ότι η κρίση χρέους που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και η αναχρηματοδότηση αυτού του χρέους από την ΕΕ μπαίνουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης από δυο χώρες που έχουν τις λιγότερο λογικές απόψεις σχετικά με το τι μπορεί να περιμένει μια οικονομία σε σχέση με το χρέος της. Οι Γερμανοί αποπληρώνουν εύκολα τα χρέη τους και δεν μπορούν να κατανοήσουν γιατί οι «τεμπέληδες» Έλληνες δεν κάνουν το ίδιο.

Οι Έλληνες, από την άλλη, πιστεύουν ότι το χρέος τους καθιστά τη χώρα τους ανίκανη να προχωρήσει σε ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας που θα μπορούσε να την οδηγήσει σε μια φυσιολογική ροή αποπληρωμής του χρέους της και επίσης δεν μπορούν να εξηγήσουν πώς δεν το καταλαβαίνει αυτό η Γερμανία.

Ενδιαφέρον έχει ότι η Γερμανία μένει ολοένα και πιο μόνη στην άποψη ότι οι Έλληνες πρέπει να αποπληρώσουν το σύνολο του χρέους τους, ανεξάρτητα από το πόσο αδύνατο είναι αυτό. Το Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (NIESR) σημείωσε πρόσφατα ότι θα πρέπει να γίνει ελάφρυνση στο ελληνικό χρέος κατά περίπου 100 δισ. ευρώ. Το ΔΝΤ που προηγουμένως συμμετείχε στα πακέτα βοήθειας προς την Ελλάδα, ξεκαθάρισε τώρα ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει να το κάνει, αν δεν γίνει ελάφρυνση του χρέους.

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: