Η Αθήνα ζητά να υπάρξει φορέας διαχείρισης των κόκκινων δανείων για τον οποίο οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν αργότερα, ενώ διαφωνεί κάθετα με την απαίτηση των δανειστών να επιτραπεί η πώληση κόκκινων δανείων από τράπεζες.
Οι θεσμοί από την άλλη πλευρά δεν κάνουν καμία απολύτως αναφορά σε δημιουργία ενδιάμεσου φορέα για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, όπως ήθελε η κυβέρνηση.
Αλλά προωθούν τη δυνατότητα να πωλούνται τα κόκκινα δάνεια σε ειδικά funds τα οποία θα αναλαμβάνουν, στη συνέχεια, την είσπραξή τους.
Το σχέδιο, σύμφωνα με τα ΝΕΑ, για το θέμα αυτό περιλαμβάνει σε γενικές γραμμές τα εξής:
1. Τα κόκκινα δάνεια των επχιειρήσεων πρέπει να χωριστούν ανάλογα με το αν οι επιχειρήσεις είναι βιώσιμες ή όχι. Για τις βιώσιμες θα υπάρξει μια ρύθμιση βάση του Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδας. Για τις μη βιώσιμες θα ακολουθείται η πτωχευτική διαδικασία και η ρευστοποίηση στοιχείων. Δεν υπάρχει ειδική αναφορά στα δάνεια των ιδιωτών.
2. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να γίνει έως το τέλος του χρόνου – έτσι ώστε να αποφευχθεί τυχόν κούρεμα καταθέσεων. Η τρόικα επιμένει ότι πρέπει να μπουν ιδιώτες στην ανακεφαλαιοποίηση και να ενισχυθεί η προοπτική επιστροφής τους στον ιδιωτικό τομέα.
3. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κατά βάση, και οι τράπεζες θα διοικούνται χωρίς παρέμβαση της κυβέρνησης.
Το ζήτημα δεν είναι απλό, καθώς τα κόκκινα δάνεια φτάνουν τα 90 δισ. ευρώ και αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Από αυτά 50% αφορούν καταναλωτικά, 35% επιχειρηματικά και 29% στεγαστικά δάνεια.