Θλίψη και συγκίνηση προκάλεσε η καταστροφή του Ελληνικού Νοσοκομείου Βαλουκλή, του ιστορικού ιδρύματος των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης, χθες το μεσημέρι της Πέμπτης.
«Δοξολογούμε τον Θεό που δεν είχαμε θύματα» δήλωσε χθες ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, για την καταστροφική πυρκαγιά στο κτίριο του γηροκομείου, που αποτελεί τμήμα των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων Βαλουκλή.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε τις αρμόδιες Αρχές, όλους όσοι εθελοντικά βοήθησαν στη διάσωση των τροφίμων και στην κατάσβεση της πυρκαγιάς και επισήμανε: «Σημασία έχουν οι ανθρώπινες ζωές. Τα κτίρια, οι εγκαταστάσεις, τα υλικά πράγματα μπορούν να αποκατασταθούν. Αισθανόμεθα πόνο για ό,τι συνέβη, αλλά θα ξεπεράσουμε και αυτή την δοκιμασία».
To χρονικό της πυρκαγιάς χθες Πέμπτη
Σύμφωνα με πληροφορίες κυπριακού πρακτορείου, η πυρκαγιά ξέσπασε στις 12:30 χθες το μεσημέρι της Πέμπτης, και οφείλεται πιθανώς σε πρόβλημα στο σύστημα ηλεκτροδότησης.
Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε πως Τούρκοι πολίτες έσπευσαν μέσα στο νοσοκομείο για να διασώσουν ασθενείς ενώ στο σημείο μετέβη και ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης.
Η λήξη του συναγερμού
Η φωτιά επεκτάθηκε σε ορόφους του πολυώροφου κτιρίου, ωστόσο το CNN Turk μετέδωσε, επικαλούμενο πυροσβέστες, πως τέθηκε υπό έλεγχο, χωρίς να υπάρξουν θύματα.
Συγκεκριμένα, γύρω στις 14:20 η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι στο ελληνικό νοσοκομείο «Βαλουκλή» της Κωνσταντινούπολης τέθηκε υπό έλεγχο, αφού όμως κατέστρεψε την οροφή του ιστορικού κτιρίου, μετέδωσε το ΚΥΠΕ
Για την κατάσβεσή της επιχείρησαν χερσαίες πυροσβεστικές δυνάμεις και ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο.
Ασθενείς του νοσοκομείου είχαν απομακρυνθεί και μεταφέρονται σε άλλα νοσοκομεία της Πόλης.
Από την πτέρυγα του γηροκομείου απομακρύνθηκαν, σύμφωνα με το «CNN Türk», 104 άτομα.