Ο ΠΑΣ είχε Batman, ο ΠΑΟΚ είχε… Pac Man!

Κοινοποίηση:
11950976_10207363639310717_516023996_n

Ο Μάρκος Βελλίδης έσωνε το ένα γκολ πίσω από το άλλο, ο Ρόμπιν Όλσεν τα… έτρωγε και ο ΠΑΣ διέλυσε ξανά τον ΠΑΟΚ με 3-1. Μαγική εικόνα το σκορ χάρη στους τερματοφύλακες των δύο ομάδων!

Λέγεται déjà vu και στα ελληνικά αποκαλείται προμνησία. Είναι η αίσθηση πως κάτι το έχεις ξαναβιώσει, το έχεις ξαναζήσει. Μπορεί στον πάγκο του ΠΑΟΚ να καθόταν ο Τούντορ, κάτω από τα δοκάρια ο Όλσεν και στο γήπεδο να υπήρχαν ένα σωρό νέα αποκτήματα, όμως το σκηνικό ήταν βγαλμένο από το περσινό ματς της 18ης Δεκεμβρίου. Οι ίδιες ομάδες, ίδιο σκηνικό, παρόμοιο σκορ! Ο ΠΑΣ Γιάννινα ρεζίλεψε εκ νέου τον ΠΑΟΚ (3-1), μόνο που αυτή την φορά αυτό έγινε με ευγενική χορηγία των Θεσσαλονικέων, που έκανε ότι μπορούσαν για να βγάλουν από μόνοι τους τα δικά τους μάτια.

Στα παιχνίδια του ΠΑΟΚ ξέρεις ότι θα δεις το απρόβλεπτο. Το απροσδόκητο. Αυτό που συμβαίνει… μία στο τόσο. Ειδικά από την στιγμή που ο Ρόμπιν Όλσεν φόρεσε τα γάντια του ΠΑΟΚ τα… μεταφυσικά περιστατικά πολλαπλασιάστηκαν. Στο εκείνο το ντεμπούτο του στο φιλικό με την Μπόχουμ, ο Σουηδός έφαγε αυτογκόλ σε γύρισμα από την σέντρα, όταν έχασε το κοντρόλ! Στο ματς με την Σπάρτακ Τρνάβα έγινε ο πρώτος τερματοφύλακας στην ιστορία που κάνει πέναλτι, ενώ έχει μπλοκάρει την μπάλα! Με την Βέροια έμεινε κοκαλωμένος από κόρνερ και έφαγε γκολ με κεφαλιά από παίκτη που δεν έκανε άλμα! Στα Γιάννενα πριν καν ιδρώσει κάποιος από τους 22 παίκτες, ο Όλσεν πρωταγωνίστησε σε ένα ακόμα μεταφυσικό περιστατικό. Στο πλάγιο άουτ του Στρούνα, ο Σουηδός έκανε τραγική έξοδο και ο Μανιάς με ψηλοκρεμαστή κεφαλιά προς τα πίσω χωρίς να βλέπει την εστία (3’) άνοιξε το σκορ!

Αυτό ήταν! Οι ισορροπίες του ματς άλλαξαν. Στο πρώτο μισάωρο το σκηνικό ήταν μονότονο. Ένας ΠΑΟΚ να κυκλοφορεί ακίνδυνα την μπάλα και ένας ΠΑΣ να περιμένει, να κλέβει μπάλες και να φεύγει σε αστραπιαίο τρανζίσιον, εκμεταλλευόμενος την θολούρα των φιλοξενούμενων. Φάσεις καθαρές δεν έκανε (πλην ενός σουτ του Μανιά στο 28’), όμως το ματς μύριζε πως έχει δεύτερο γκολ ΠΑΣ. Κι εκεί που όλα δείχνουν μονότονα, ο ΠΑΟΚ αποφασίζει να ξυπνήσει στο τελευταίο ημίωρο του ημιχρόνου, πολιορκεί την εστία του ΠΑΣ, χάνοντας γκολ με όλους πιθανούς και απίθανους τους τρόπους!

Η έναρξη δόθηκε με τετ-α-τετ του Μακ, που σούταρε συρτά / άτσαλα στα πόδια του Βελίδη (29’) και το μενού είχε ακόμα: εκπληκτική εκτίναξη του Βελίδη (31’) σε συρτό σουτ του Πέλκα εκτός περιοχής, τακουνάκι του Βίτορ (32’) που έδιωξε πάνω στην γραμμή ο Στρούνα, κακό κοντρόλ του Ρικάρντο Κόστα φάτσα με την εστία του Βελίδη (35’), σέντρα πάρε-βάλε του Λέοβατς (36’) που δεν πρόλαβε ο Ζάιρο και τετ-α-τετ του Λέοβατς (45’) που έβγαλε ο Βελίδης, με τον Ζάιρο να μην μπορεί να σκοράρει στο ριμπάουντ. Κάπως έτσι, ένα ματς με 0-8 κόρνερ και 35-65% κατοχή πήγε στο ημίχρονο με το πλασματικό 1-0.

Το déjà vu συνεχίστηκε και στην επανάληψη. Ενώ θα περίμενε κανείς τον ΠΑΟΚ να μπει με φούρια, ο ΠΑΣ είχε ξανά ένα γκολ από τα αποδυτήρια με ευγενική χορηγία του Δικεφάλου. Σε ακίνδυνη σέντρα του Ναδάλες (50’), ο Σάμπο κάρφωσε την μπάλα στα δίχτυα του Όλσεν κι έκανε το 2-0 που δεν γύριζε… ποτέ! Λίγο μετά (62’) τα δώρα των φιλοξενουμένων συνεχίστηκαν με ανόητη δεύτερη κίτρινη κάρτα του Ζάιρο και το σκηνικό της «τριάρας» είχε στηθεί τέλεια. Ο Βελίδης με ένα ακόμα… αεροπλανικό «έβγαλε» σουτ του Πέλκα (69’) και το… επιδόρπιο ήρθε στο 75’. Οι Γιαννιώτες έφυγαν σε ακόμα μία φαρμακερή κόντρα και ο Τσάβες με συρτό διαγώνιο σουτ μετά από ασίστ του Τσουκαλά έβαλε τον επίλογο (3-0) σε ένα… μεταφυσικό ματς, με τον ΠΑΣ να έχει και δοκάρι στις καθυστερήσεις από κεφαλιά του Σαπαλίδη. Το γκολ του Βίτορ στο 92ο λεπτό με κοντινή προβολή, ήταν απλά η παρηγοριά στον άρρωστο…

Ιδού η απορία. Από τα φιλικά κιόλας η θέση του τερματοφύλακα τείνει να εξελιχθεί σε Αχίλλειο πτέρνα του ΠΑΟΚ. Ο Όλσεν δείχνει φοβερά ασταθής, χωρίς ψυχολογία και επιρρεπής στο λάθος. Στην πρώτη του φάση με τα γάντια του ΠΑΟΚ δέχθηκε αστείο αυτογκόλ από την σέντρα (στο φιλικό με την Μπόχουμ), έκανε ένα απίστευτο πέναλτι με την Τρνάβα και είχε άστοχες εξόδους που οδήγησαν σε γκολ με Βέροια (φιλικό) και ΠΑΣ. Από την άλλη ο Γλύκος φέρει πολύ μεγάλη ευθύνη στο γκολ που έφαγε στην Δανία από την Μπρόντμπι και γενικά ούτε αυτός εμπνέει εμπιστοσύνη. Η καυτή πατάτα είναι στα χέρια του Τούντορ που καλείται να διαχειριστεί την κατάσταση και να μην κάψει πρόωρα την μεταγραφή του Σουηδού τερματοφύλακα.

Πραγματικά δυσκολεύεσαι να απονείμεις το βραβείο του χειρότερου. Βασικός υποψήφιος ο Όλσεν με την γκάφα του στο 1-0, φαβορί ο Σάμπο για την ανυπαρξία του στο γήπεδο, αλλά και το καρφωτό αυτογκόλ, αουτσάιντερ ο Ζάιρο που πήρε δύο αστείες κίτρινες για βουτιά και εναέρια μονομαχία, από κοντά και ο αόρατος Μακ και ο Κάτσε που με τις πολλές λάθος μπαλιές και τα κάκιστα κόρνερ.

Η μόνη φάση που ο Γιάχος ελέγχεται στην πραγματικότητα είναι αυτή του 5ου λεπτού, όταν ο Μπέριος πέφτει με τάκλιν σε σέντρα του Ζάιρο από τα δεξιά, με την μπάλα να χτυπάει στο προτεταμένο του χέρι, σε μία φάση που ο Γιάχος θα μπορούσε να δείξει την λευκή βούλα. Απόλυτα σωστές και οι δύο κάρτες στον Ζάιρο (για «βουτιά» και αγκωνιά σε εναέρια φάση), ενώ τα πήγε καλά και στον πειθαρχικό έλεγχο όπου δεν έχασε φάσεις.

Για ακόμα ένα ματς, ο ΠΑΟΚ πνίγηκε στο βάρος των προσδοκιών κι έβγαλε μόνος τα μάτια του. Κάνει δώρο και τα δύο πρώτα γκολ στον ΠΑΣ (στην πραγματικότητα και τα δύο σαν αυτογκόλ είναι), χάνει αμέτρητες ευκαιρίες με όλους τους πιθανούς τρόπους και χάνει ένα ματς που θα έπρεπε (με βάση τις ευκαιρίες) να κερδίσει εύκολα. Γκίνια; Ανικανότητα; Όλα μαζί; Μαγκιά και του ΠΑΣ που ήξερε πως και πότε να χτυπήσει, παίζοντας με την κακή ψυχολογία του αντιπάλου του που ακόμα να κερδίσει φέτος σε τέσσερα επίσημα εκτός έδρας ματς.

Όταν πετυχαίνεις γκολ στις αρχές κάθε ημιχρόνου και έχεις ένα τερματοφύλακα να πιάνει τα άπιαστα, τότε η ψυχολογία σου πάει στα ύψη. Ο Μάρκος Βελλίδης παίρνει τον τίτλο του κορυφαίου κι ας μην σκόραρε κανένα από τα τρία γκολ του ΠΑΣ. Έσπασε τα νεύρα των παικτών του ΠΑΟΚ, που τα έβαλαν αυτοί (τα γκολ) για τους γηπεδούχους!

Το πως παίζει η ομάδα του Γιάννη Πετράκη του ξέρουν μέχρι και οι πέτρες, εξάλλου και οι 11 βρίσκονται από πέρυσι στον ΠΑΣ. Η διάταξη έμοιαζε περισσότερο με 4-4-2, με τον Ίλιτς να έχει πολύ ελεύθερο ρόλο πλάι στον Μανιά και τον Τσάβες από δεξιά να συγκλίνει όλη την ώρα και ουσιαστικά να γίνεται τρίτος επιθετικός σε καταστάσεις επίθεσης. Οι αλλαγές ήταν προσώπων, κι όχι ρόλων, με τον ΠΑΣ να μένει 90 λεπτά πιστός στο πλάνο του.

Από την άλλη ο Τούντορ δεν επεφύλασσε εκπλήξεις σε ότι αφορά τον σχηματισμό (3-4-2-1), όσο σε ότι αφορά τις θέσεις αφού ο Τζιόλης έπαιξε στο κέντρο της άμυνας (κάτι σαν παλιός λίμπερο), με τους Σάμπο-Κάτσε πρώτη φορά ως δίδυμο στα χαφ και τους Πέλκα-Ζάιρο πίσω από τον Μακ. Στα μέσα του ημιχρόνου Μακ και Ζάιρο άλλαξαν ρόλους κι αυτή η αλλαγή έκανε πολύ πιο επιθετικό τον ΠΑΟΚ, που έβγαλε πολλές φάσεις από τα αριστερά (Λέοβατς), αλλά και από τον άξονα με πρωταγωνιστή τον Πέλκα. Η είσοδος του Ροντρίγκες έκανε τον ΠΑΟΚ να παίξει με δίδυμο μπροστά, όμως η αποβολή του Ζάιρο έκανε τον Τούντορ να τελειώσει το ματς με 4-3-2, που ήταν… διάτρητο από παντού.

 Οι συνθέσεις των ομάδων:

ΠΑΣ Γιάννενα (Γιάννης Πετράκης): Βελλίδης, Στρούνα, Τζημόπουλος, Μιχαήλ, Ναδάλες, Ακόστα, Μπέριος, Τσουκαλάς, Ίλιτς (70’ Γιάκος), Τσάβες (85’ Σαπαλίδης), Μανιάς (79’ Φερφελής).

ΠΑΟΚ (Ίγκορ Τούντορ): Όλσεν, Κωνσταντίνιδης, Μίγκελ Βίτορ, Τζιόλης, Ρικάρντο Κόστα, Λέοβατς, Σάμπο (58’ Ροντρίγκες), Κάτσε, Πέλκας, Ζάιρο, Μακ (69’ Μυστακίδης).

Διαιτητής: Γιάχος (Χίου)

sdna.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: