ΜΑΥΡΑ ΜΑΝΤΑΤΑ: 30% κάτω η κίνηση στα καταστήματα! Τα «λουκέτα» εκτοξεύονται

Κοινοποίηση:
2013_07_09_10_08_48__630f2fcaef5d4d5d98eebbf1fdc68bac

Το βαρέλι δεν έχει πάτο…

Το ότι τα μαγαζιά των μεγάλων πόλεων της Ελλάδας δεν πάνε καθόλου καλά και κάθε μέρα βλέπουμε και ακούμε για νέα λουκέτα, είναι σε όλους γνωστό. Όπως γνωστό είναι επίσης το γεγονός πως οι επιχειρηματίες περιμένουν πως και πως τις εκπτώσεις για να ανακάμψουν και να δουν κανένα ευρώ να μπαίνει από την πόρτα του μαγαζιού τους!

Η φετινή θερινή εκπτωτική περίοδος, για 8 στις 10 εμπορικές, δηλαδή για ποσοστό ‘άνω του 90%, επιχειρήσεις, κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα από την αντίστοιχη περυσινή, με τη μείωση να ξεπερνά μεσοσταθμικά το -30%.

Στο μεταξύ, από την έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας προκύπτει ότι οι καταναλωτές από τα τέλη Ιουλίου και μετά προσαρμόστηκαν στις νέες συνθήκες του πλαστικού χρήματος ενώ «για πρώτη φορά στην σε επιχειρήσεις για τις θερινές εκπτώσεις, η περίοδος με τις μεγαλύτερες πωλήσεις είναι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, ενώ παραδοσιακά ήταν το πρώτο δεκαήμερο των εκπτώσεων δηλαδή μεταξύ 15/7 και τέλος Ιουλίου. Η παραπάνω αλλαγή είναι απολύτως συμβατή με τις γενικότερες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και την εύλογη καθυστέρηση της προσαρμογής των καταναλωτών σε κλειστές τράπεζες και τα όρια των capital controls.

Την ίδια ώρα που δεν υπάρχει ευρώ στις τσέπες να ψωνίσει ο κόσμος, το πλαστικό χρήμα, χτύπησε κορυφή σε σύγκριση με προηγούμενα έτη, Η αύξηση της χρήσης εμφανίζεται στο 32-36%.

Α δούμε τα στοιχεία της έρευνας:

– Οι τζίροι των μηνών Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου, δεν έχουν δημοσιευτεί ακόμη από την ΕΛ.ΣΤΑΤ., αλλά αποτελούν προϊόν εκτίμησης και με μεσοσταθμική μείωση -5% σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2014, δείχνουν μια minimum μείωση 1,33 δισ. ευρώ στον καλοκαιρινό τζίρο του 2015.

– Ο συνολικός τζίρος του λιανικού εμπορίου από τα επίπεδα των 10,58 δισ. ευρώ το καλοκαίρι του 2014 εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσει το 2015 τα 9,25 δισ. ευρώ (μείωση -12,7%).

– Κατά τη διάρκεια των Capital Controls και ιδιαίτερα για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο του 2015, έχουν γίνει εκτιμήσεις απώλειας 520 εκ. ευρώ (-14,9%) τον Ιούλιο και 620 εκ. ευρώ (-17,3%) τον Αύγουστο στην κατανάλωση.

– Η αναλυτική εξέλιξη του καλοκαιρινού τζίρου στο λιανικό εμπόριο δείχνει το 2015 κατανάλωση 7,05 δισ. ευρώ σε τρόφιμα και καύσιμα (6,51 δισ. το 2014), ενώ μόνο 2,24 δισ. ευρώ στους λοιπούς υποκλάδους της εμπορικής δραστηριότητας από τα 4,08 δισ. το 2014.

– Τον Ιούλιο του 2015 η ζήτηση για τρόφιμα και καύσιμα ήταν αυξημένη κατά περίπου +25% σε σχέση με τις προσδοκίες της αγοράς, ενώ αντίθετα οι λοιποί κλάδοι του Λιανεμπορίου κατέγραψαν κατακόρυφη πτώση του κύκλου εργασιών τους κατά περίπου -75%.

– Τον Αύγουστο του 2015 η κατάσταση εξομαλύνθηκε έως έναν βαθμό, καθώς η ζήτηση για τρόφιμα και καύσιμα παρουσίασε άνοδο κατά +5% σε σύγκριση με την προσδοκώμενη αγοραστική δαπάνη, με τους λοιπούς κλάδους του Λιανεμπορίου να εμφανίζουν μία συρρίκνωση του τζίρου τους κατά περίπου -45%.

– Οι μεσοσταθμικές μεταβολές στο σύνολο του τριμήνου, το καλοκαίρι του 2015 δείχνουν αύξηση 540 εκ. ευρώ (+8,3%) σε τρόφιμα και καύσιμα και μεγάλη μείωση 1,84 δις ευρώ (-45,1%) στους υπόλοιπους κλάδους της εμπορικής δραστηριότητας.

– Ιδιαίτερα για την ομάδα της ένδυσης και της υπόδησης οι επιπτώσεις ήταν πιο μεγάλες, αφού η εκτίμηση για την πτώση του κύκλου εργασιών τον Ιούλιο ανήλθε στο -80% και τον Αύγουστο στο -60%.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Φυσικό και αναμενόμενο ήταν. ‘Όταν αρχές Ιουλίου ήραν τα Capital Controls στις Τράπεζες, έγιναν αλόγιστες αγορές, με τον φόβο του κουρέματος. Αγόραζαν είδη ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ από φόβο μπας και τους κόψουν τις καταθέσεις. Τότε η αγορά πήρε όλο το πλαστικό χρήμα που τώρα σκάει στα ταμεία της. Σε λίγο θα δούμε αγγελίες με πωλήσεις ακριβών αυτοκινήτων ή Laptop ή άλλων ηλεκτρονικών ειδών. Αλλά τότε το μόνο που θα παίρνουν θα είναι από ένα βαζάκι μέχρι έναν ντενεκέ βαζελίνη.

Comments are closed.