Έχασε τη ζωή του ένας εθνοφρουρός
Κλιμακώνεται η ένταση έξω από την ουκρανική Βουλή, όπου την ώρα που στο εσωτερικό του κτιρίου ψηφιζόταν να δοθεί μεγαλύτερη αυτονομία στις ρωσόφιλες ανατολικές επαρχίες, πλήθος κόσμου συγκρουόταν με αστυνομικούς ακριβώς από έξω.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τουλάχιστον 100 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τις συμπλοκές έξω από το κτήριο της Βουλής, ενώ το Reuters μεταδίδει πως η έκρηξη προκλήθηκε από χειροβομβίδα που εκτοξεύθηκε κατά των αστυνομικών, σκοτώνοντας έναν εξ αυτών.
Ουκρανός εθνοφρουρός έχασε τη ζωή του από πυρά τα οποία δέχθηκε έξω από τη Βουλή της χώρας, ανακοίνωσε σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ.
«Στρατιώτης της Εθνοφρουράς έχασε τη ζωή του από σφαίρα η οποία τον έπληξε στην καρδιά», τόνισε ο Αντόν Γκεραστσένκο.
«Εκτός από τη χρήση χειροβομβίδων, οι προβοκάτορες έκαναν χρήση πυροβόλων όπλων», τόνισε ο σύμβουλος μέσω Facebook.
Ο τραυματισμός δεκάδων αστυνομικών και εθνοφρουρών επήλθε κατά τη διάρκεια διαδήλωσης ακροδεξιών Ουκρανών εθνικιστών έξω από τη Βουλή της χώρας, στο Κίεβο, κατά της αναγνώρισης διευρυμένης αυτονομίας στις ανατολικές φιλορωσικές επαρχίες της Ουκρανίας.
Το νομοσχέδιο «αποκέντρωσης» αποτελεί κρίσιμο μέρος της ειρηνευτικής συμφωνίας του Μινσκ, στην οποία κατέληξαν τον Φεβρουάριο η ουκρανική κυβέρνηση και οι αυτονομιστές αντάρτες που έχουν καταλάβει μεγάλα τμήματα των ανατολικών επαρχιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ. Μετά από αναζωπύρωση των εχθροπραξιών το καλοκαίρι, οι δυο πλευρές συμφώνησαν σε πλήρη εφαρμογή της εκεχειρίας έως την 1η Σεπτεμβρίου. Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε τελικά με 265 ψήφους υπέρ, 39 περισσότερες από το απαιτούμενο όριο, χάρις τη στήριξη των εδρών που ανήκουν στο κόμμα του προέδρου Πέτρο Ποροσένκο. –