«Βροχή» τα λουκέτα στα μαγαζιά τους επόμενους μήνες!

Κοινοποίηση:
2013_06_16_02_51_40__7bd7ec579c1e4522848a442938a8b804

Εκτοξεύεται η ανεργία…

Είναι κάποιες ειδήσεις που όταν τις ακούς ή τις διαβάζεις σου έρχεται να τα «βροντήξεις» όλα και να πάρεις τα βουνά ή εκλογές έρχονται να ρίξεις «μαύρο» σε όλους αυτούς που έφεραν την ελληνική οικονομία στα χάλια που βρίσκεται!

Τα νούμερα που θα παραθέσουμε είναι μαχαίρι στην καρδιά της ελληνικής επιχειρηματικότητας που τα τελευταία χρόνια πέφτει συνεχώς στον γκρεμό των μνημονίων.

Πάνω από 63.000 επιχειρήσεις, κυρίως πολύ μικρές, κινδυνεύουν να κατεβάσουν οριστικά ρολά μέσα στο επόμενο εξάμηνο, με κίνδυνο απώλειας 138.000 θέσεων εργασίας στο ίδιο διάστημα.
Οι άνεργοι αυτοί θα προστεθούν στους 25.000 πρώην εργαζομένους σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που υπολογίζεται ότι έχασαν τη δουλειά τους από την αρχή του 2015 μέχρι τον Ιούνιο.

Τα παραπάνω στοιχεία δεν τα βγάλαμε φυσικά από το μυαλό μας, αλλά προκύπτουν από έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) και της εταιρείας MARC AE.

Μάλιστα, τα νέα λουκέτα εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν, επίσης, σε στροφή χιλιάδων επιχειρηματιών -κυρίως στους κλάδους των υπηρεσιών και εμπορίου- στην άτυπη οικονομία, γεγονός που με τη σειρά του αναμένεται να αλλάξει την ταυτότητα της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, δίνοντάς της χαρακτηριστικά λατινοαμερικανικού τύπου.

Από την πλευρά του, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία διενεργήθηκε στο διάστημα 21-27 Ιουλίου, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, σημείωσε ότι τα ευρήματά της ανατρέπουν την εικόνα ανάσχεσης της υφεσιακής πορείας, που είχαν διαφανεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2014.
«Σε όλους τους τομείς έχουμε ταχεία επιστροφή στον Ιούλιο του 2012. Αυτό σημαίνει ότι χάθηκαν όλες οι θυσίες του ελληνικού λαού» είπε χαρακτηριστικά και υπενθύμισε ότι η ΓΣΕΒΕΕ εκπροσωπεί 600.000 επιχειρήσεις με 1,5 εκατ. εργαζόμενους.

Η έρευνα έδειξε ακόμη τα ακόλουθα:
-Το 84,3% των ερωτώμενων δήλωσε επιδείνωση της γενικής οικονομικής κατάστασης της επιχείρησης σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του Φεβρουαρίου.
-Σωρευτικά στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις η συνολική μείωση μετά το 2010 «αγγίζει» μεσοσταθμικά το 78%.
-Τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις διαπίστωσαν και αυτό το εξάμηνο μείωση ζήτησης και παραγγελιών και επιδείνωση ρευστότητας.
-Σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις (49,8%) δήλωσαν μείωση των επενδύσεων στο προηγούμενο εξάμηνο.
Υπερδιπλάσιες επιχειρήσεις προσανατολίζονται σε αύξηση τιμών
-Ενδεικτική της επίπτωσης των νέων φόρων και του αυξημένου ΦΠΑ είναι σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ η τάση που εμφανίζεται στο επίπεδο των τιμών, καθώς ο αριθμός των επιχειρήσεων που δηλώνουν ότι θα αυξήσουν τις τιμές στο επόμενο εξάμηνο υπερδιπλασιάζεται (από το 5,7% τον Φεβρουάριο στο 12,6%).
-Το 46,3% των επιχειρήσεων θεωρεί ως πολύ πιθανό τον κίνδυνο λουκέτου (έναντι 32,9% στην αντίστοιχη έρευνα Φεβρουαρίου 2015). Μεταξύ αυτών, άμεσα κινδυνεύουν να κλείσουν τρεις στις δέκα (27,3%).
-Σύμφωνα με το σενάριο βάσης του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ τα πιθανά λουκέτα επιχειρήσεων, που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνεπάγονται όπως αναφέρθηκε και εισαγωγικά κίνδυνο απώλειας 138.000 θέσεων συνολικής απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί).
-Σημαντική αύξηση σημείωσαν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων προς τις ΔΕΚΟ (από 25,5% σε 29,1%).
-Πάνω από μία στις πέντε επιχειρήσεις θεωρεί πιθανό ότι θα απολύσει προσωπικό το επόμενο εξάμηνο. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο στις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 5 άτομα (40,2%). Εάν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, τότε υπάρχει κίνδυνος απώλειας 55,000 θέσεων μισθωτής απασχόλησης στο επόμενο εξάμηνο (περιλαμβάνονται στις προαναφερθείσες 138.000 θέσεις απασχόλησης).
-Το 43% των επιχειρήσεων παρουσιάζει πρόβλημα στην έγκαιρη καταβολή των μισθών χωρίς κάποια τάση εκτόνωσης και μία στις τέσσερις επιχειρήσεις δήλωσε ότι έχει μειώσει τις αποδοχές των υπαλλήλων στο προηγούμενο εξάμηνο.
-Παραμένει, αν και μειούμενο (39% έναντι 43%), το καθεστώς εφαρμογής ευέλικτων μορφών απασχόλησης.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Όταν έκλεισαν οι Τράπεζες, φοβήθηκαν αυτοί που είχαν μεγάλες καταθέσεις και με κάρτες άρχισαν ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΣ αγορές. Αυτοκίνητα πολυτελείας, Laptop ακριβά και άλλα προϊόντα που τους ήταν άχρηστα. Προκειμένου όμως να τους κουρέψουν τις καταθέσεις έκαναν ακριβές αγορές. Τώρα οι εταιρείες εξαργυρώνουν τις κάρτες των πελατών τους, οι πελάτες τους δεν ξέρουν τι να κάνουν αυτά που πήραν και οι δύο από δω και πέρα θα είναι «στεγνοί».

  2. Παρά τις οχλήσεις η σημερινή κυβέρνηση δέν απέσυρε τόν νόμο ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ γιά τις επαγγελματικές μισθώσεις που ειχε φέρει προς ψηφιση
    Ο ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ αρχές 2014.
    Ο συμβατικός χρόνος των μισθώσεων πλέον είναι μόνο τρία χρόνια.
    Το χειρότερο είναι ότι βάσει του νομού ο ενοικιαστής δεν μπορεί να φύγει νωρίτερα από την λήξη του συμβατικού χρόνου,
    Χωρίς να πληρώσει μισθώματα τριών ετών.

    Δηλαδή δεν ενδιαφέρει τον νομοθέτη μια οικονομική καταστροφή των ενοικιαστών γιατί τότε μόνο θα επιλέξει ένας ενοικιαστής να εγκαταλείψει το μίσθιο , και την επένδυση που έχει κάνει, μόνο μην χάσει ο ιδιοκτήτης κάποια ενοίκια έως ότου το ενοικιάσει πάλι.
    Είναι ένας απαράδεκτος νόμος που είναι εμφανέστατο ότι εξυπηρετεί συμφέροντα κάποιων.
    Και μετά κοροιδευουν οταν λενε οτι τους ενδιαφερει η μικρομεσαια επιχείρηση.
    ο κόσμος πρέπει να ενημερώνεται γιά τα ατομα που τον οδηγουν στην καταστροφή.

Comments are closed.