Ωμή παραδοχή ΝΑΤΟ: Μην υποτιμηθεί η δύναμη της Ρωσίας

Κοινοποίηση:
ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να υποτιμήσει την Ρωσία έσπευσε να αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Jens Stoltenberg μετά από συνάντηση με τους ηγέτες πολλών κρατών μελών της συμμαχίας στη Χάγη…
Εν τω μεταξύ τα νέα για την Ουκρανία σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο δεν είναι καλά…
Το ΝΑΤΟ… δεν κάλεσε την Ουκρανία για ένταξη στους κόλπους της Συμμαχίας… θα γίνει κάποτε στο απροσδιόριστο μέλλον…
Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία έχουν διαθέσει για στρατιωτική βοήθεια 41 δισεκ. και συνολικά σχεδόν 120 δισεκ. δολάρια…
Στο μέτωπο ωστόσο ο Ουκρανικός στρατός παραπαίει, δεν πάει καλά, έχει δραματικές απώλειες σε στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί 15.000 Ουκρανοί από τις 4 Ιουνίου 2023… ενώ αντίστοιχα οι ρώσοι έχουν χάσει 3.850 στρατιώτες εκ των οποίων σχεδίων 2.000 είναι οι τραυματίες.

Jens Stoltenberg: Το ΝΑΤΟ να μην υποτιμήσει την Ρωσία

Το ΝΑΤΟ πρέπει να αξιολογήσει ρεαλιστικά τη Ρωσία και να υποστηρίξει την ουκρανική επίθεση ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας της συμμαχίας, Jens Stoltenberg.
Το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να υποτιμά τη Ρωσική Ομοσπονδία μετά τα γεγονότα στις 24 Ιουνίου ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Βορειοατλαντική Συμμαχία θα πρέπει να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία είναι σε θέση να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερη γη προκειμένου να ενισχύσει την θέση τις στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις.
Όλοι είδαμε τα γεγονότα του περασμένου Σαββατοκύριακου 24 και 25 Ιουνίου 2023.
Αυτή είναι η εσωτερική υπόθεση της Ρωσίας.
Ωστόσο, δεν πρέπει να υποτιμούμε τη Ρωσία.
Το ΝΑΤΟ πρέπει να παράσχει τη μέγιστη βοήθεια στην Ουκρανία, τα στρατεύματα της οποίας «προχωρούν και όσο περισσότερη γη καταλαμβάνουν, τόσο ισχυρότερη θα είναι η θέση του Κιέβου στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις».

Ο Jens Stoltenberg τόνισε επίσης ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να ενισχύσει πλήρως τη δική του άμυνα και αποτροπή, επομένως, στη σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους της Λιθουανίας, οι ηγέτες θα υιοθετήσουν στρατιωτικά σχέδια για την ανάπτυξη νέων δυνάμεων στην ανατολική πλευρά της συμμαχίας και θα εγκρίνουν την τοποθέτηση συστημάτων αεράμυνας στη Βαλτική.
Σημείωσε ότι για να χρηματοδοτήσουν όλες αυτές τις προσπάθειες, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ πρέπει να θέσουν το όριο του 2% του ΑΕΠ ως ελάχιστο επίπεδο για τις στρατιωτικές δαπάνες του ΝΑΤΟ και όχι ως στόχο.

Η Ουκρανία έλαβε πρόσκληση μόνο για συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ 11-12 Ιουλίου στο Βίλνιους της Λιθουανίας

Η Ουκρανία έλαβε πρόσκληση να λάβει μέρος μόνο στη συνάντηση «στο περιθώριο» της συνόδου του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο στο Βίλνιους, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Kuleba σε συνέντευξή του στο CNN.
«Λάβαμε πρόσκληση, αλλά όχι για την ίδια τη σύνοδο κορυφής, αλλά για να συμμετάσχουμε στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, το οποίο θα διεξαχθεί στο περιθώριο της συνόδου κορυφής».
Εκφράζει τη λύπη του για την έλλειψη ξεκάθαρης θέσης στο ΝΑΤΟ σχετικά με την ένταξη της Ουκρανίας.
«Ορισμένες χώρες υποστηρίζουν ότι η Ουκρανία δεν πρέπει να προσκληθεί, γιατί αυτό θα οδηγήσει σε κλιμάκωση.
Είμαστε της αντίθετης γνώμης» είπε ο υπουργός.
Σύμφωνα με τον Kuleba, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την πρόσκληση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και εάν η συμμαχία «δεν λάβει μια ισχυρή απόφαση» για την ένταξη της Ουκρανίας, τότε «η λογική του φόβου θα επικρατήσει».
Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί στις 11-12 Ιουλίου στο Βίλνιους της Λιθουανίας.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε στις 19 Ιουνίου ότι στη συνάντηση, οι σύμμαχοι δεν θα εξετάσουν επίσημη πρόσκληση προς την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, αλλά θα πραγματοποιήσουν διαβουλεύσεις για το ποιες αποφάσεις θα φέρουν την Ουκρανία πιο κοντά στην ένταξη στην Συμμαχία.

Οι Ουκρανοί δικαιολογούν την αποτυχία της αντεπίθεσης – Δεν είμαστε ταινία Netflix

Οι ουκρανικές δυνάμεις χρειάζονται χρόνο για να δείξουν αποτελέσματα στην επίθεση, αλλά «όλοι θέλουν μια υπερπαραγωγή», δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Kuleba σε συνέντευξή του στο CNN.
«Καταλαβαίνω ότι είμαστε η γενιά του Netflix και όλοι θέλουν ένα blockbuster, αλλά μερικές φορές τα πράγματα χρειάζονται χρόνο για να εξελιχθούν, ειδικά όταν διακυβεύονται οι ζωές των ανθρώπων», είπε ο υπουργός.
Ανέφερε τα ναρκοπέδια, τις οχυρωμένες αμυντικές γραμμές και τη ρωσική αεροπορική κυριαρχία ως τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ουκρανοί στην επίθεση.
Αυτοί είναι οι τρεις παράγοντες που μας δημιουργούν τα περισσότερα προβλήματα.
Η ουκρανική επίθεση στις κατευθύνσεις Yuzhno-Donetsk, Zaporozhye, Artemivsk ξεκίνησε στις 4 Ιουνίου, ενώ το κύριο πλήγμα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας επικεντρώθηκε στον τομέα Zaporozhye του μετώπου.
Η Ουκρανία έριξε στη μάχη ταξιαρχίες που εκπαιδεύτηκαν από ειδικούς του ΝΑΤΟ και οπλίστηκαν με δυτικό εξοπλισμό.
Η ιδέα της επίθεσης, σύμφωνα με τον διοικητή της 58ης Στρατιάς των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, είναι να σπάσει η ρωσική άμυνα, τα ουκρανικά στρατεύματα να φτάσουν στην Αζοφική Θάλασσα.
Επιπλέον, νωρίτερα η Ουκρανία έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι στόχος της επίθεσης είναι η πρόσβαση στην Κριμαία.
Ωστόσο κανείς από τους στόχους που έχουν τεθεί δεν έχει επιτευχθεί… οι Ουκρανικές δυνάμεις κόλλησαν στις γκρίζες ζώνες.

Οι μαχητές Wagner εξακολουθούν να απειλούν τις ουκρανικές γραμμές του μετώπου

Ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Putin και ο επικεφαλής του Wagner Yevgeny Prigozhin αποφάσιζαν για την τύχη του PMC με τη μεσολάβηση του Λευκορώσου προέδρου, ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι σε εξέλιξη…
Ο επικεφαλής των Wagner Yevgeny Prigozhin εξήγησε ότι δεν υπήρχε πολιτικός στόχος να ανατραπεί ο νόμιμα εκλεγμένος Πρόεδρος, αλλά να υπερασπιστεί το PMC, που είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές ρωσικές στρατιωτικές μονάδες, και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους για τις αποτυχίες κατά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία.
Με τη σειρά του, ο Ρώσος Πρόεδρος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η λεγόμενη Πορεία για τη Δικαιοσύνη ήταν προδοσία του ρωσικού λαού.
Οι μαχητές Wagner δεν θα τιμωρηθούν χάρη στις νίκες που έφεραν από την ουκρανική πρώτη γραμμή.
Έχουν την επιλογή είτε να υπογράψουν συμβόλαιο με το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας και να συνεχίσουν να πολεμούν είτε να σταματήσουν τις στρατιωτικές τους δραστηριότητες.
Όσοι μισθοφόροι είναι πρόθυμοι να ακολουθήσουν τον αρχηγό τους μπορούν να πάνε στη Λευκορωσία όπου το Wagner PMC αναμένεται να συνεχίσει τη λειτουργία του μετά από ορισμένες νομοθετικές διαδικασίες.

Το πρωί της 27ης Ιουνίου, ένα τζετ με τον Yevgeny Prigozhin φέρεται να προσγειώθηκε στο Μινσκ της Λευκορωσίας.
Εν τω μεταξύ, ορισμένες αναφορές υποστηρίζουν ότι ο στρατός της Λευκορωσίας άρχισε να προετοιμάζει στρατιωτικές βάσεις και στρατόπεδα εκπαίδευσης για το Wagner PMC μόλις 100 χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα.
Παρά τις διαφωνίες μεταξύ του Yevegny Prigozhin και της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας, το Wagner PMC είναι πολύ πιθανό να συνεχίσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες.

Τεταμένο το μέτωπο

Η κατάσταση στην ουκρανική πρώτη γραμμή παραμένει τεταμένη.
Στην περιοχή Zaporozhye, η κατάσταση δεν έχει αλλάξει τις τελευταίες ημέρες, καθώς ο βροχερός καιρός δεν ενθαρρύνει ενεργές εχθροπραξίες.
Οι μάχες θέσης συνεχίζονται.
Μετά από αρκετές ημέρες συνεχών επιθέσεων στην περιοχή Velikaya Novoselka, ο ουκρανικός στρατός εισήλθε στο χωριό Rovnopol.
Οι ρωσικές μονάδες αποχώρησαν από τον οικισμό και αμύνονται στα γύρω υψώματα ελαχιστοποιώντας έτσι τις απώλειες τους…
Στην περιοχή Kherson, οι ουκρανικές δυνάμεις προσπαθούν να επεκτείνουν το προγεφύρωμα κοντά στη γέφυρα Αντονόφσκι υπό εντατικές ρωσικές αεροπορικές επιδρομές και πυροβολικό και στις δύο όχθες του ποταμού Δνείπερου.
Εν τω μεταξύ, Ουκρανοί σαμποτέρ που συντονίζονται από το καθεστώς της Ουκρανίας συνεχίζουν τις επιθέσεις τους στο ρωσικό έδαφος σε μια προσπάθεια να διακόψουν τον ρωσικό στρατιωτικό εφοδιασμό. Σ
τις 27 Ιουνίου, οι σιδηροδρομικές γραμμές στην περιοχή Kirovsky της Κριμαίας υπέστησαν ελαφρές ζημιές.
Με τη σειρά του το ΝΑΤΟ κλιμακώνει την κατάσταση, πλησιάζοντας τα ρωσικά σύνορα.
Στις 26 Ιουνίου, ένα αεροσκάφος αναγνώρισης και ηλεκτρονικού πολέμου RC-135 και δύο μαχητικά πολλαπλών χρήσεων Typhoon της βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας αναγκάστηκαν να αλλάξουν πορεία πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα αφού αναχαιτίστηκαν από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Su-27.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Στο ΝΑΤΟ νόμιζαν ότι θα τους αποδυναμώσουν στέλνοντας εφόδια στον ζελέ … όταν επενδύουν στο ΝΑΤΟ σε παρέλασης υπερηφάνειας και εισαγόμενους και καλά προσφυγες ο πούτιν επένδυε σε οπλισμό και στο συμφέρον τις πατρίδας του όπως και ο ερντο απλά τα πράγματα

Comments are closed.