Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να λάβει μέρος στη Σύνοδο
Κορυφής των ηγετών της ΕΕ για το προφυγικό. Ο πρωθυπουργός θα εκπροσωπήσει και τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.
Η Σύνοδος διεξάγεται μία ημέρα μετά την κατά πλειοψηφία απόφαση των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών για τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Το πιο επείγον» ζήτημα που πρέπει να ρυθμίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «να ανακτήσει τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της», διεμήνυσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. «Το ερώτημα που θα πρέπει να θέσουμε απόψε είναι πώς θα ξαναβρούμε τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων μας. Διαφορετικά, δεν έχει νόημα να μιλάμε για μια κοινή μεταναστευτική πολιτική», επεσήμανε.
«Θα διεκδικήσουμε ένα περιβάλλον ασφάλειας για όσους έρχονται εδώ. Εμείς θα βάλουμε όρους στο ποιοι είναι αυτοί που δικαιούνται προστασίας. Τα μέτρα που αποφασίστηκαν χθες στη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών, είναι υποχρεωτικά για όλες της χώρες της ΕΕ. Η ενισχυμένη πλειοψηφία που επετεύχθη θα μας βοηθήσει να επιβάλουμε την εφαρμογή τους», επεσήμανε προσερχόμενος στην αίθουσα που θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος, ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος.
«Είναι σημαντικό η ΕΕ να αναλάβει δράση, να υπάρξει σήμερα μία κατάληξη στη Σύνοδο, να στείλουμε το μήνυμα της συνεργασίας» είπε ο πρόεδρος της ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, που εκτίμησε πως κανένα κράτος μέλος δεν μπορεί να μπλοκάρει τη χθεσινή απόφαση της συνεδρίασης των υπουργών Εσωτερικών για τις ποσοστώσεις προσφύγων. «Παρά τις αντίθετες φωνές, ελπίζω πως θα εφαρμοστεί η χθεσινή απόφαση» είπε χαρακτηριστικά, ενώ εστίασε στην ανάγκη να υπάρξει οικονομική συνδρομή προς τις τρίτες χώρες που φιλοξενούν ανθρώπους που έφυγαν από τις εστίες τους λόγω του εμφυλίου στη Συρία:
Η Ιορδανία και η Τουρκία έχουν εκατομμύρια πρόσφυγες που στερούνται βασικών αγαθών. Είμαστε προετοιμασμένοι να βρούμε από τον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό τα χρήματα που χρειάζονται ώστε αυτοί οι άνθρωποι να λάβουν ό,τι χρειάζονται. Το ίδιο πρέπει να κάνουν και τα κράτη – μέλη. Ελπίζω πως όσοι θέλουν να σταματήσει ο εμφύλιος στη Συρία θα αναλάβουν κοινή δράση προς αυτή την κατεύθυνση.
«Ευρώπη σημαίνει ανακατανομή της βαρών, της ευθύνης και των ικανοτήτων» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πριν τη συνεδρίαση.
«Βλέπουμε τώρα ότι οι δρόμοι έχουν οδηγήσει πολύ περισσότερους πρόσφυγες μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη. Προσπαθούμε να σκεφτούμε λογικά και να καταπολεμήσουμε τα αίτια της προσφυγιάς» σημείωσε προσερχόμενη η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και συνέχισε:
Τα διεθνή προγράμματα δεν χρηματοδοτούνται επαρκώς, και θα πρέπει να καλύψουμε αυτό το κενό. Επίσης θα πρέπει να δούμε πως θα υπάρχει κοινή προστασία των συνόρων και θα μιλήσω με τον κ. Ερντογάν για να βρούμε κοινές λύσεις. Τα δύο εκατ. πρόσφυγες στην Τουρκία είναι μεγάλη πρόσκληση που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Επίσης θα πρέπει να δούμε πως οι πρόσφυγες που εισέρχονται στην ΕΕ θα κατανεμηθούν στα κράτη – μέλη».
Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερη και πιο συντονισμένη δράση για το προσφυγικό, διαμήνυσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ώστε όπως σημείωσε, οι πρόσφυγες να έχουν ό,τι χρειάζονται στους καταυλισμούς και να μην σκέφτονται καν να πραγματοποιήσουν αυτό το πολύ δύσκολο ταξίδι.
Ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης τόνισε ότι η χώρα του έχει δαπανήσει μέχρι σήμερα τα περισσότερα χρήματα (1 δισ. λίρες) πλην των ΗΠΑ για τη σίτιση και στέγαση των προσφύγων από τη Συρία, ενώ θα αποδεσμεύσει άμεσα και άλλα 100 εκατ..
Προσερχόμενη η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε εξέφρασε την αντίθεση της χώρας στην υποχρεωτική ποσόστωση των προσφύγων στα κράτη – μέλη της ΕΕ.
Οι προτάσεις Γιουνκέρ
Υπενθυμίζεται ότι στο σχέδιο Γιουνκέρ που θα τεθεί σήμερα επί τάπητος, κεντρικό ρόλο θα παίζει η Ελλάδα, όπου θα διατεθούν περί τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπεται η αποστολή κλιμακίων στα σημεία αιχμής, υπό την εποπτεία της Frontex που θα συνδράμουν γρηγορότερη καταγραφή των προσφύγων.
Ταυτόχρονα προβλέπεται η δημιουργία Ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής, αλλά και η στενότερη συνεργασία με χώρες της Αφρικής αλλά και την Τουρκία για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Στο προσχέδιο συμφωνίας αναφέρονται τα μέτρα που προτείνει η Κομισιόν να ληφθούν μέσα στο επόμενο εξάμηνο μέτρα ώστε να εκτονωθούν οι πιέσεις στις χώρες υποδοχής.