ΟΙ ΗΠΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗ ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ ΝΑ ΜΗΝ ΕΜΠΛΑΚΕΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ – ΤΟ ΙΡΑΝ ΔΕΝ «ΜΑΣΑΕΙ» ΑΛΛΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΠΥΡΑΥΛΟΙ ΤΟΥ ΝΑ ΠΛΗΞΟΥΝ ΚΑΙΡΙΑ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ;

    Κοινοποίηση:
    iran-missiles

    Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας προειδοποίησε σήμερα ότι οι ΗΠΑ «δεν θα διστάσουν να δράσουν στρατιωτικά» εναντίον οποιασδήποτε οργάνωσης ή χώρας που θα «προσπαθήσει να διευρύνει τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς». Αν και δεν κατονόμασε την “οργάνωση” και την “χώρα”, είναι σαφές πως αναφέρεται στην Χεζμπολάχ και το Ιράν. Η δήλωση του Λόιντ Όστιν ήρθε λίγο μετά τις προειδοποιήσεις των Ισραηλινών που έβαλαν στο κάδρο των πολεμικών τους αντιποίνων αρχικά την Χεζμπολάχ και μετέπειτα το Ιράν.

    Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας απεύθυνε ένα μήνυμα σε «αυτούς που φέρεται να επιδιώκουν τη διεύρυνση της σύγκρουσης: Η συμβουλή μας είναι “μην το κάνετε”. Διατηρούμε το δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα και δεν θα διστάσουμε να ενεργήσουμε ανάλογα… Στην πραγματικότητα, αυτό που βλέπουμε στη Μέση Ανατολή είναι η προοπτική μιας σημαντικής κλιμάκωσης των επιθέσεων κατά των στρατευμάτων μας και των πολιτών μας στην περιοχή», αναφερόμενος στις επιθέσεις που δέχονται οι αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ, από σιιτικές πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν.

    Βεβαίως δεν είναι η πρώτη φορά που αμερικανοϊσραηλινά σενάρια περιλαμβάνουν έναν πόλεμο με το Ιράν, τον οποίο είχε αποφύγει ακόμα και ο Τραμπ, αν και επί προεδρίας του Ουάσιγκτον και Τεχεράνη έφτασαν ένα βήμα πριν την ένοπλη σύγκρουση, μετά την δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί από τους Αμερικανούς. Αν και ο Μπάιντεν επεδίωξε την επαναφορά της ιστορικής συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα, οι διαπραγματεύσεις είχαν ατονήσει, πολύ πριν επισκιάσουν τις σχέσεις Ουάσιγκτον και Τεχεράνης τα ιρανικά όπλα που αποστέλλονται στην Ρωσία.

    Να σημειωθεί πως ένα δυνατό “χαρτί” του Ιράν είναι οι βαλλιστικοί του πύραυλοι, με την Τεχεράνη να αποκλείει δια ροπάλου την όποια συζήτηση για τη διακοπή των πυραυλικών προγραμμάτων της, ή την αλλαγή της πολιτικής της. Θεωρεί ότι τέτοια όπλα αποτελούν σημαντική αποτροπή, επειδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αντίποινα κατά του Ισραήλ σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση.

    Το Ιράν έχει επίσης αναπτύξει πυραύλους Κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους για συμβατικές προσβολές. Τέτοιους πυραύλους έχει μάλιστα χρησιμοποιήσει για να πλήξει θέσεις του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, Κούρδους αυτονομιστές στο βόρειο Ιράκ και στρατιωτικές βάσεις που φιλοξενούν αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ. Αυτές οι επιθέσεις καταδεικνύουν τη βελτιωμένη ακρίβεια των ιρανικών πυραύλων και την αποφασιστικότητα της Τεχεράνης να τους χρησιμοποιήσει, αν χρειαστεί.

    Το Ιράν έχει δώσει κάποιους μικρότερης εμβέλειας και ακρίβειας πυραύλους στη Χεζμπολάχ, σε σιϊτικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ και στους αντάρτες Χούθι της Υεμένης. Πυραύλους των τελευταίων αναχαίτισε πρόσφατα το USS Carney στην Ερυθρά Θάλασσα και μάλιστα υπάρχουν εκτιμήσεις ότι στόχος τους ήταν το Ισραήλ και όχι το αμερικανικό αντιτορπιλικό, ενώ το τελευταίο διάστημα η Χεζμπολάχ έχει πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις της κατά του Ισραήλ.

    Σύγκρουση δύο πλοίων στη Βόρεια Θάλασσα – Δεκάδες αγνοούμενοι
    Η απόφαση του Ιράν να παράγει πυραύλους γεννήθηκε από τον πόλεμο με το Ιράκ τη δεκαετία του 1980. Η Τεχεράνη βρέθηκε ανέτοιμη να αντιδράσει εναντίον των ιρακινών πυραυλικών επιθέσεων σε ιρανικές πόλεις. Αποφάσισε ότι για τη δική του προστασία έπρεπε να αποκτήσει αυτονομία στην παραγωγή πυραύλων. Οι πρώτες προσπάθειές του εστιάστηκαν στην εισαγωγή πυραύλων μικρής εμβέλειας από την Βόρεια Κορέα και την Λιβύη. Αργότερα απέκτησε πυραύλους και τεχνογνωσία από τη Βόρεια Κορέα και από την Κίνα.

    Ο βαλλιστικός πύραυλος “Fateh”
    Μετά την πρώτη παρτίδα Scud Β που έφτασε από τη Λιβύη το 1985, το Ιράν στράφηκε στη Βόρεια Κορέα για να βρει νέο προμηθευτή. Η Τεχεράνη προσφέρθηκε να βοηθήσει στη χρηματοδότηση του πυραυλικού προγράμματος της Πιονγιάνγκ, με αντάλλαγμα τη μεταφορά τεχνογνωσίας και αγορά πυραύλων μόλις θα έβγαιναν από τη γραμμή παραγωγής. Μετά τον πόλεμο, το Ιράν ξεκίνησε δικό του πρόγραμμα ανάπτυξης και παραγωγής πυραύλων. Ένα από τα πρώτα βήματα ήταν η παραγωγή πυραύλων εμβέλειας περίπου 80 χλμ.

    Οι βαλλιστικοί πύραυλοι μπορούν να χωριστούν σε πέντε κατηγορίες με βάση το βεληνεκές: Εγγύς (λιγότερο από 300 χλμ), μικρό (300 έως 1.000 χλμ.), μεσαίο (1.000 έως 3.000 χλμ.), ενδιάμεσο (3.000 έως 5.500 χλμ.) και διηπειρωτικό (πάνω από 5.500 χλμ). Μέχρι σχετικά πρόσφατα, το βαλλιστικό οπλοστάσιο του Ιράν αποτελούνταν κυρίως από πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς.

    Όμως, στο πρόσφατο παρελθόν παρουσίασε τον πρώτο ιρανικής κατασκευής υπέρ-υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο “Fateh”. Οι υπέρ-υπερηχητικοί βαλλιστικοί πύραυλοι μπορούν να πετούν με ταχύτητα πενταπλάσια από αυτή του ήχου και να ακολουθούν περίπλοκη τροχιά, στοιχεία που κάνουν ιδιαίτερα δύσκολη έως αδύνατη την αναχαίτισή τους. Να σημειωθεί πως υπάρχουν αναφορές ότι ο “Fateh” κατασκευάστηκε με τη βοήθεια ρωσικής τεχνογνωσίας.

    Το Ιράν δεν διαθέτει πυρηνική κεφαλή, αλλά διαθέτει πυραύλους αρκετά ισχυρούς για να μεταφέρει μια σε απόσταση περίπου 2.000 χλμ. Οι Ιρανοί μηχανικοί έχουν πετύχει τον διαχωρισμό ορόφων-πυραύλων και έχουν χρησιμοποιήσει τόσο υγρά όσο και στερεά καύσιμα. Οι πύραυλοί του, πάντως, είναι αρκετά ισχυροί για να πλήξουν στόχους σε όλη τη Μέση Ανατολή, προφανώς στο Ισραήλ, αλλά και στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Όπως φαίνεται στο σχεδιάγραμμα, ο πύραυλος τύπου Sejjil (βεληνεκές 2.000 χλμ) μπορεί να πλήξει το σύνολο της ελληνικής επικράτειας, άρα και βάσεων που χρησιμοποιούνται από Αμερικανούς (Κρήτη, Βόλος, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη). Η δε Κύπρος βρίσκεται εντός της εμβέλειας και ιρανικών πυραύλων μικρότερου βεληνεκούς.
    Όταν με την επίθεση της Χαμάς το Iron Dome δεν κατόρθωσε να αναχαιτίσει το σύνολο των ρουκετών που εκτόξευσε η ισλαμική οργάνωσε, αρκεί να αναλογιστούμε τι θα συμβεί αν το Ισραήλ πληγεί από τους πιο σύγχρονος και ισχυρούς πυραύλους του Ιράν, σε συνδυασμό μάλιστα με τις ρουκέτες και πυραύλους που εκτοξεύσει η Χεζμπολάχ, αν φτάσουμε σε απευθείας πόλεμο Ισραήλ-Ιράν.

    Βαλλιστικοί πύραυλοι
    Το Ιράν έχει επιτύχει τις τελευταίες δύο δεκαετίες την επέκταση της εμβέλειας και της ακρίβειας των πυραύλων του, την ανάπτυξη πυραύλων Κρουζ, την κατασκευή κινητών εκτοξευτών και υπόγειων σιλό, την τοποθέτηση τριών δορυφόρων σε χαμηλή τροχιά, χρησιμοποιώντας δικό του πύραυλο, καθώς και τον πρώτο του υπερ-ηχητικό βαλλιστικό πύραυλο. Αυτή η πρόοδος, σε συνδυασμό με το αυξανόμενο μέγεθος του ιρανικού οπλοστασίου (τον Μάρτιο 2020 εκτιμάτο ότι διέθετε 2.500-3.000 βαλλιστικούς πυραύλους, συν έναν απροσδιόριστο αριθμό πυραύλων Κρουζ) επιτρέπει στην Τεχεράνη να απειλεί με μεγάλη αξιοπιστία βάσεις και πλοία των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, καθώς και υποδομές ζωτικής σημασίας εχθρικών του χωρών, από ό,τι θα μπορούσε πριν από μια δεκαετία.

    Ένα βίντεο που είχε κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο 2020 στο YouTube έδειχνε ένα ιρανικό πυραυλικό σύστημα σε υπόγειο καταφύγιο, το οποίο η Τεχεράνη ισχυρίζεται ότι είναι ικανό να εκτοξεύσει ένα μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων σε γρήγορη διαδοχή. Το Ιράν έχει χρησιμοποιήσει εδώ και καιρό υπόγειες εγκαταστάσεις φύλαξης και εκτόξευσης πυραύλων, αλλά είναι η πρώτη φορά που επέδειξε έναν πύραυλο με αυτοματοποιημένο σιδηροδρομικό σύστημα για τη διαδικασία εκτόξευσης. Η περιγραφή του βίντεο αναφέρει ότι «η ποσότητα και η ροή των πυραυλικών εκτοξεύσεων θα αυξηθεί εντυπωσιακά».

    Ο τίτλος ενός άρθρου στο κρατικό πρακτορείο Afkar News επί προεδρίας Τραμπ ήταν «Το αμερικανικό έδαφος βρίσκεται τώρα στο στόχαστρο των ιρανικών βομβών». Το άρθρο καυχιόταν για τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει το ιρανικό καθεστώς στις ΗΠΑ. «Στέλνοντας ένα στρατιωτικό δορυφόρο στο διάστημα, το Ιράν απέδειξε τώρα ότι μπορεί να στοχεύσει όλα τα αμερικανικά εδάφη. Το ιρανικό Κοινοβούλιο είχε προηγουμένως προειδοποιήσει ότι μια ηλεκτρομαγνητική πυρηνική επίθεση στις ΗΠΑ πιθανότατα θα σκότωνε το 90% των Αμερικανών».

    Το άρθρο απειλούσε επίσης την Ευρώπη, λέγοντας: «Ο ίδιος τύπος τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων που χρησιμοποιήθηκε για την εκτόξευση του δορυφόρου θα μπορούσε να μεταφέρει πυρηνικά, χημικά ή ακόμη και βιολογικά όπλα για να διαγράψει το Ισραήλ από τον χάρτη, να χτυπήσει βάσεις και συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή και τις εγκαταστάσεις των ΗΠΑ και να στοχεύσει το ΝΑΤΟ ακόμη και στα πολύ δυτικά της Ευρώπης».

    Το επεκτεινόμενο ιρανικό πρόγραμμα ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων και οι συχνές δοκιμές για βελτίωσή τους είναι η βάση της αποτρεπτικής στρατηγικής του Ιράν. Στρατηγική την οποία το Ισραήλ, αν και πλήττει με δολοφονίες και δολιοφθορές το Ιράν, υπολογίζει, όπως βεβαίως και οι Αμερικανοί.

    Πηγή: slpress.gr

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    4 Σχόλια

    1. Το ισλάμ είναι κίνδυνος και εσείς χαζογελάτε…

    2. Ναι,μην ανακατευεστε,να εξοντωσουμε με την ησυχια μας ,πολιτισμενα , τους Παλαιστινιους και …μετα πιαστε σειρα… Λιβανος,Συρια,Ιρακ, Σ. Αραβια, Αιγυπτος… Μεχρι να σας εξοντωσιυμε ολους και να φτιαξουμε το «Μεγαλο Ισραηλ»… Εμεις, ο εκλεκτος λαος» του Θεου ( των τοκογλυφων) , του Γιαχβε,που μας εχει δωσει την ευλογια του να σφαξουμε,να ληστεψουμε,να εξοντωσουμε οποιον γουσταρουμε …

    3. Καλε μου ανθρωπε, καλε μου Βλαδιμηρε εσυ τι λες? Θ αφησεις τους νταβατζηδες ησυχους?

    4. Ανέκαθεν ιμπεριαλιστές οι σκατό Αμερικάνοι χωνουν την μύτη τους παντού.

    Comments are closed.