Δεν σώζεται κανένα εισόδημα…
Βγάζεις 1000€ το μήνα με κόπο και ιδρώτα;;; Θα πληρώνεις φόρο θες δε θες! Αυτό λέει το νέο «αριστερό» μνημόνιο και οι νέες φορολογικές κλίμακες αν θες μην το κάνεις…
Οι οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη, αν και είναι θέμα ημερών για να γίνει, αλλά οι πληροφορίες από το Υπουργείο Οικονομικών, θέλουν να επαναφέρουν το αφορολόγητο για μισθωτούς και συνταξιούχους, στις 12.000 ευρώ.
Για το λόγο αυτό κερδίζει έδαφος η εισήγηση να μην ισχύει κανένα αφορολόγητο για όσους βγάζουν πάνω από το αφορολόγητο όριο εισοδήματος. Στην περίπτωση αυτή, εκατομμύρια μισθοσυντήρητοι θα κληθούν να πληρώνουν φόρο από το πρώτο ευρώ, χωρίς κανένα αφορολόγητο και από το πρώτο ευρώ και για ολόκληρο το ποσό του εισοδήματος.
Αυτό σημαίνει πως καταργούνται τα κλιμάκια εισοδήματος και ο φόρος δεν θα επιβάλλεται κλιμακωτά αλλά ενιαία με τον υψηλότερο συντελεστή για το σύνολο του φορολογητέου εισοδήματος.
Δηλαδή, εκατομμύρια φορολογούμενοι που πλέον δηλώνουν ατομικό εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ δεν θα πληρώσουν το 2016 ούτε ένα ευρώ φόρο εισοδήματος αλλά οι υπόλοιποι φορολογούμενοι θα επωμιστούν τα κάτι παραπάνω από 20 δισ. ευρώ του προϋπολογισμού.
Ας δούμε πως θα λειτουργήσει η φορολογική κλίμακα, βάση των ψηφισθέντων νόμων του νέου μνημονίου.
1. Θα πρέπει να οριστεί ένα αφορολόγητο όριο τουλάχιστον 9.000 ευρώ, για να μην βρεθούν ξαφνικά να πληρώνουν φόρο όσοι βγάζουν το μήνα περίπου 1.000 ευρώ μικτά.
2. Το αφορολόγητο θα μπορούσε να τεθεί και στα 12.000 ευρώ . Αυτό όμως σημαίνειό πως όσοι βγάζουν πάνω από 30.000 ευρώ θα πληρώσουν το «μάρμαρο»!
3. Για όσους δηλώνουν μεγαλύτερα εισοδήματα, θα ισχύσουν πολλά κλιμάκια. Από ένα ευρώ και έως 1.000 ή 2.000 ευρώ πάνω από το αφορολόγητο όριο που θα επιλεγεί, προτείνεται να μπει πρώτος ένας χαμηλός «εισαγωγικός» συντελεστής της τάξης του 5% ή 6%. Οι συντελεστές φόρου θα αυξάνονται, όσο ανεβαίνει κάποιος σε υψηλότερο κλιμάκιο εισοδήματος.
4. Οι νέοι συντελεστές θα πρέπει να ενσωματώνουν και την επιβάρυνση από την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης. Επειδή όμως η έκτακτη εισφορά 1%-8% επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ, οι αυξήσεις στους συντελεστές θα πρέπει να είναι μεγαλύτερες από το άθροισμα του συντελεστή που ίσχυε και του συντελεστή της έκτακτης εισφοράς –γιατί τότε τα υψηλά εισοδήματα θα πλήρωναν ίσως και λιγότερα από όσα πληρώνουν σήμερα.