Με τιμολόγια «φωτιά» φτάνουν οι χυμοί πορτοκαλιού και οι ποσότητες ελαιολάδου στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τα οποία είναι αυξημένα έως 40%.
Πρόκειται για τα νέα τιμολόγια των προμηθευτών τα οποία «ζαλίζουν» και τα εξειδικευμένα στελέχη των σούπερ μάρκετ που ασχολούνται με τις προμήθειες.
Οι χυμοί πορτοκαλιού ως απαραίτητο προϊόν για τα νοικοκυριά θα κοστίζει «χρυσάφι» από το νέο έτος.
Η τιμή του των 500 ml χυμού πορτοκαλιού από το 1,09 ευρώ θα πιάσει λιανική τιμή κοντά στο 1,5 ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις.
Οι νέες λιανικές τιμές των χυμών πορτοκαλιού πιθανόν να δώσουν ώθηση στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας που θα σπεύσουν να καλύψουν τις ανάγκες των καταναλωτών δίνοντας πιο χαμηλές τιμές.
Για την άνοδο της τιμής του πορτοκαλιού είχε αναφερθεί ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος καθώς διαχειρίζεται την εταιρεία «Ελληνικοί Χυμοί» και ειχε καταλάβει έγκαιρα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε ένα ακόμη βασικό αγροτικό προϊόν όπως είναι το πορτοκάλι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Πειραιώς που καταγράφει σε μηνιαία βάση την πορεία των τιμών για το μήνα Δεκέμβριο είχε προσδιορίσει ότι ο ένας τόνος χυμού πορτοκαλιών κόστιζε 7.315,94 ευρώ. Η τιμή του από την αρχή του έτους έχει ενισχυθεί 72,21% σε διάστημα 12 μηνών κατά 67,38% και σε επίπεδο τριετίας το κόστος έχει ενισχυθεί κατά 246,48 %.
Η εγχώρια παραγωγή πορτοκαλιού δεν ακολουθεί τη διεθνή τάση
Να σημειωθεί ότι πρόκειται γα διεθνείς τιμές, οι οποίες όμως δεν ανταποκρίνονται στην ελληνική πραγματικότητα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λεωνιδίου κ Ηλία Πουλίτσας, λέει στο ΒΝ ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική για τους καλλιεργητές , οι οποίοι με δυσκολία δίνουν τα πορτοκάλια τους σε τιμές υψηλότερες των 0,25 λεπτών το κιλό. Πρόκειται για τιμή πώλησης που δεν αφήνει το παραμικρό κέρδος για τους καλλιεργητές των δένδρων πορτοκαλιού.
Ο ίδιος σημείωσε ότι οι προσφερόμενες τιμές στον παραγωγό δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές τους ανάγκες ενώ οι τελικές λιανικές τιμές των πορτοκαλιών είναι οκτώ φορές πιο ψηλές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ιστοσελίδας e- katanalotis του υπουργείου Ανάπτυξης προκύπτει ότι οι τιμές ανά κιλό κυμαίνονται από το 1,09 έρως το 1,98 ευρώ.
Οι τελικές λιανικές τιμές σε σχέση με τις τιμές παραγωγού έχουν αδικαιολόγητη απόσταση σε βαθμό που δείχνουν έντονα κερδοσκοπικά φαινόμενα στην συγκεκριμένη κατηγορία. Πάντως ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λεωνιδίου λέει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα επάρκειας σε προϊόν με τους παραγωγούς να περιμένουν καλύτερες τιμές αλλά δεν τις βλέπουν στο ορίζοντα.
Η τιμή παραγωγού του ελαιολάδου έπιασε τα 9,10 ευρώ τα λίτρο
Κατά 30% πιο ψηλά είναι η τιμή παραγωγού για το ένα λίτρο ελαιολάδου από 7 ευρώ το λίτρο ως μέση τιμή που ήταν για την περίοδο 2022-2023.
Το 2024 οι τιμές του ελαιολάδου θα σκαρφαλώσουν πιο ψηλά λόγω της τιμής του παραγωγού αλά οι τιμές των 17 ευρώ ανά λίτρο δεν δικαιολογούνται καθώς είναι αυξημένες έως 70%.
Μην αγοράζετε χυμούς πορτοκαλιού από τα σούπερ μάρκετ, δεν είναι από Ελληνικά πορτοκάλια, σας κοροιδεύουν. Τα ελληνικά πορτοκάλια δυστυχώς δεν είναι αρκετά γλυκά για παρασκευή βιομηχανικού χυμού.
Οι χυμοί παρασκευάζονται από κατεψυγμένες συμπυκνωμένες παγοκολώνες που εισάγονται από τη Βραζιλία.
Ο κατεψυγμένος χυμός πορτοκαλιού είναι χρηματιστηριακό προιόν και αυτή την εποχή είναι σε άνοδο λόγω μειωμένης παραγωγής στη Βραζιλία.
Εδώ απλά προσθέτουν νερό και σας το πουλάνε δήθεν για φρεσκοστυμμένο.
Όποιος αμφιβάλλει ας ζητήσει να επισκεφθεί ένα ελληνικό εργοστάσιο παρασκευής χυμών (στα πλαίσια π.χ. μιας σχολικής επίσκεψης) και θα δει την αλήθεια γιατί πολύ απλά θα αρνηθούν να σας βάλουν μέσα στη γραμμή παραγωγής.
Η ΕΞΥΠΝΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΟΠΟΤΕ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ? ΘΑ ΡΙΞΟΥΝ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ.