Σας ενδιαφέρει: Τι πρέπει να ξέρετε για τα τέλη κυκλοφορίας!

Κοινοποίηση:
expcarexw

Εδώ θα παιχτεί το μεγάλο παιχνίδι…

Αν υπάρχουν δύο πράγματα που έχουν μείνει στον Έλληνα και αισθάνεται όμορφα για αυτά είναι το σπίτι που με χίλια βάσανα κατάφερε να αγοράσει και το αυτοκίνητο του. Και μπορεί στο πρώτο οι φόροι που του έχουν επιβληθεί, με βασικό τον ΕΝΦΙΑ, να του «ξεζουμίζουν» το εισόδημα αλλά του είχε μείνει το αυτοκινητάκι του για να περνάει όμορφα ο ίδιος και η οικογένεια του. Μόνο που τώρα και σε αυτό, η «αριστερή» κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θα βάλει βαθύ χέρι, μέσω των τελών κυκλοφορίας.

Για το 2015, τα Τέλη Κυκλοφορίας ΙΧ δεν πρόκειται να αλλάξουν διαβεβαιώνουν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.

Ωστόσο μέχρι την ανακοίνωση των παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών έχει ήδη προκληθεί μεγάλη αναστάτωση στην ελληνική αγορά αυτοκινήτου μετά τη δημοσιοποίηση των προθέσεων του οικονομικού επιτελείου σχετικά με τη σύνδεση του υπολογισμού των Τελών Κυκλοφορίας με την Αξία Λιανικής.

Αρχικά υπάρχει το έλλειμμα των περίπου 600 εκατ. ευρώ που καταγράφουν τα έσοδα από τα Τέλη Κυκλοφορίας από το 2010. Ειδικότερα το 2010 τα έσοδα από τα Τέλη Κυκλοφορίας ανήλθαν σε 1,59 δις. ευρώ ενώ πέρσι τα αντίστοιχα έσοδα μόλις που πέρασαν το 1 δις. ευρώ. Παράλληλα τα έσοδα από το Τέλος Ταξινόμησης έχουν μειωθεί σε εξαιρετικά σημαντικό βαθμό καθώς από το 1,5 δισ. ευρώ που ανέρχονταν πριν χρόνια έχουν περιοριστεί σε περίπου 58 εκατ. ευρώ.

Αν υιοθετηθεί τελικά η σύνδεση των Τελών Κυκλοφορίας με την Αξία Λιανικής θα έχουμε Τέλη Κυκλοφορίας «Τριών Ταχυτήτων» στην Ελλάδα.

  1. Η «πρώτη ταχύτητα» αφορά τα Τέλη Κυκλοφορίας με βάση τον κυβισμό του οχήματος, με 1η άδεια κυκλοφορίας μέχρι στις 30/10/2010.
  2. Η «δεύτερη ταχύτητα» με βάση τις εκπομπές καυσαερίων, με 1η ‘Άδεια Κυκλοφορίας από 1/11/2010.
  3. Και η «Τρίτη ταχύτητα» με βάση την Αξία Λιανικής τα οποία προφανώς θα ισχύουν για οχήματα με πρώτη άδεια κυκλοφορίας μετά το 2016.

Αν παρόλα αυτά το υπουργείο Οικονομικών θεωρήσει πως μπορούν να υπολογιστούν τα Τέλη Κυκλοφορίας με βάση την Αξία Λιανικής από το 2010 τότε θα έχουμε ριζική αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των Τελών Κυκλοφορίας για κατόχους αυτοκινήτων 5ετίας.

Μην ξεχάσουμε το γεγονός πως η αύξησης του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης αντί να αυξήσει τα έσοδα δημιούργησε έλλειμμα πάνω από 9 εκατ. ευρώ…

Η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού με βάση τις εκπομπές καυσαερίων αποφασίστηκε το 2010 με έμφαση το περιβάλλον.

Σήμερα όπως όλα δείχνουν το περιβάλλον έρχεται σε δεύτερη μοίρα καθώς τα έσοδα φαίνεται πως διαδραματίζουν σημαντικότερο ρόλο.

‘Όλα τα παραπάνω βέβαια διαδραματίζονται σε μια χρονική στιγμή όπου όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ εξετάζουν να κάνουν πιο αυστηρούς τους κανόνες ελέγχων των εκπομπών ρύπων των αυτοκινήτων και βέβαια να αυξήσουν το κόστος χρήσης.

Στην Ελλάδα αντίθετα η έλλειψη ρευστότητας στα κρατικά ταμεία έχει προκαλέσει πανικό στο οικονομικό επιτελείο και με τον μανδύα του «πλούσιου» ιδιοκτήτη ΙΧ επιχειρούν να μειώσουν το έλλειμμα.

Τέλος Ταξινόμησης

Η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τα Τέλη Ταξινόμησης αφορά την κατάργηση του κριτήριου του κυβισμού των οχημάτων ως βάση της φορολόγησης τους.

Αναφορικά με τα τέλη ταξινόμησης, προτείνεται υπολογισμός της φορολογίας στη βάση της λιανικής τιμής (προ φόρων), ή η μέση εργοστασιακή τιμή των 5 χωρών, όπου το εργοστάσιο δηλώνει την υψηλότερη εργοστασιακή αξία, με προοδευτική αναπροσαρμογή των συντελεστών του τέλους ταξινόμησης.

Απόσυρση

Το παρόν σύστημα απόσυρσης θα μετατραπεί σε ένα δικαιότερο σύστημα το οποίο θα επιδοτεί τα οχήματα με χαμηλή τιμή αγοράς.

Τεκμήρια Διαβίωσης

Αλλαγές είχαν αποφασιστεί και στα Τεκμήρια Διαβίωσης των αυτοκινήτων τα οποία θα υπολογίζονταν με βάση την αξία λιανικής και όχι με βάση τον κυβισμό του κινητήρα.

Τέλη Κυκλοφορίας

Το οικονομικό επιτελείο είχε αποφασίσει την μείωση του ορίου εκπομπών Co2 στα «Μηδενικά Τέλη» και σύμφωνα με πληροφορίες το νέο όριο θα ορίζονταν στα 80 γρ. Co2 από 99 γρ. Co2 που είναι τώρα.

Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης

Ο Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης επιβάλλεται σε οχήματα με κινητήρες 2 λίτρων και άνω σε ποσοστό 5% επί του ετήσιου τεκμηρίου διαβίωσης και σε 2,5 λίτρα και άνω σε ποσοστό 13% επί του ετήσιου τεκμηρίου.

Φόρος στα πετρελαιοκίνητα

Αναφορικά με το θέμα των συγκεκριμένων αυτοκινήτων, το οικονομικό επιτελείο εξέταζε σε αρχικό στάδιο την επιβολή ειδικού φόρου στα πετρελαιοκίνητα εξαιτίας της ρύπανσης που προκαλούν στην ατμόσφαιρα. Στη συνέχεια όμως το σκεπτικό άλλαξε και τώρα σκέφτονται να αυξήσουν την τιμής του πετρελαίου κίνησης.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: