Συνταγματική κρίθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η επιβολή της έκτακτης εισφοράς, ωστόσο το δικαστήριο έκρινε μη νόμιμο τον τρόπο του υπολογισμού της. Στο ΣτΕ είχε προσφύγει η νυν γραμματέας δημοσίων εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, Κατερίνα Σαββαίδου – ως δικηγόρος και φορολογούμενος πολίτης τότε, αλλά και ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, Αγγελος Τσιγκρής.
Το ΣτΕ με ένα αναλυτικό σκεπτικό απεφάνθη ότι η έκτακτη εισφορά ΔΕΝ είναι αντίθετη στα άρθρα περί ισότητας και νομιμότητας φόρου, υπογραμμίζοντας ότι κατά τις επιταγές των άρθρων 4 και 78 του Συντάγματος, «ο φόρος δεν αποκλείεται να βαρύνει ορισμένο μόνο κύκλο προσώπων ή πραγμάτων, εφόσον πλήττει ορισμένη φορολογητέα ύλη, η οποία, κατ’ αυτό τον τρόπο, επιτρέπει την επιβάρυνση του συγκεκριμένου αυτού κύκλου φορολογουμένων βάσει γενικών και αντικειμενικών κριτηρίων που τελούν σε συνάφεια με το ρυθμιζόμενο θέμα».
Ωστόσο, η Ολομέλεια έκρινε ότι πρέπει να ακυρωθούν οι διατάξεις της υπουργικής απόφασης «που ορίζουν ότι το ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα επί του οποίου υπολογίζεται το ύψος της επίδικης εισφοράς λαμβάνεται υπόψη πριν από τις μειώσεις του άρθρου 19 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, κατά το μέρος που αναφέρεται στις μειώσεις του άρθρο 19 παράγραφος 2 εδάφιο ζ΄ (ανάλωση κεφαλαίου προηγουμένων ετών), ρύθμιση, η οποία είναι ανίσχυρη και μη εφαρμοστέα ως αντισυνταγματική».
2013
Τελεσίδικη απόφαση ακύρωσης της Έκτακτης Εισφοράς
Ενημέρωση από Επιμελητήριο Λευκάδας.
Το Επιμελητήριο Λευκάδας σας ενημερώνει για την πρώτη τελεσίδικη απόφαση απο το Διοικητικό Πρωτοδικείο για την ΕΚΤΑΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ του ΑΡΘΡΟΥ 18 του ν. 3758/2009 (ΦΕΚ Α’ 68) η οποία απέδωσε στο Υπουργείο Οικονομικών 300.000.000 ευρώ, έκτατη εισφορά.
Το Δικαστήριο έβγαλε την ιστορική απόφαση η οποία αναφέρει ότι «ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΗ Η ΕΚΤΑΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΩΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΗ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 78 παρ.2 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΕΙ Η ΕΚΤΑΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΕΦΕΙ ΣΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ Ο ΦΟΡΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΒΛΗΘΗΚΕ».
Για το πουλημένο,μασωνοκρατούμενο ΣτΕ,καλύτερα να μην μιλήσω.
2011
Με δικαστική απόφαση ανατρέπεται η έκτακτη εισφορά
Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά εξέδωσε προσωρινή διαταγή με την οποία αναστέλλει την πληρωμή έκτακτης εισφοράς ύψους 5.000 ευρώ η οποία έχει επιβληθεί σε φορολογούμενο για εισοδήματα που απέκτησε το 2007 και δήλωσε το 2008. Η απόφαση αυτή είναι η πρώτη που ουσιαστικά θέτει υπό αμφισβήτηση την τροπολογία η οποία ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή και προβλέπει εφάπαξ έκτακτη εισφορά ύψους από 1.000 ευρώ ως 25.000 ευρώ για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ τα οποία δηλώθηκαν στην Εφορία το 2008.
Με προσωρινή διαταγή της προέδρου του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά διατάχθηκε η αναστολή της εκτέλεσης πληρωμής του ποσού που αναγράφεται σε εκκαθαριστικό σημείωμα έκτακτης εισφοράς το οποίο εστάλη σε φορολογούμενο.
Η προσωρινή αυτή διαταγή ισχύει ως την έκδοση της απόφασης επί της αίτησης αναστολής. Διαδικαστικά ο φορολογούμενος μπορεί να προσφύγει στα Διοικητικά Πρωτοδικεία καταθέτοντας αίτηση αναστολής. Εφόσον η τελική απόφαση του Πρωτοδικείου είναι υπέρ του φορολογουμένου τότε το Δημόσιο θα ζητήσει αναίρεση της απόφασης, προσφεύγοντας στο Διοικητικό Εφετείο. Αν και το Διοικητικό Εφετείο είναι υπέρ του φορολογουμένου τότε η υπόθεση θα καταλήξει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για οριστική και αμετάκλητη απόφαση για το αν η διάταξη με την οποία επιβάλλεται η έκτακτη εισφορά είναι συνταγματική ή όχι.
2012
Συνήγορος του Πολίτη: «Οχι» στις έκτακτες εισφορές
Απέστειλε σχετική επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών
Καταπέλτης για τις έκτακτες εισφορές τις οποίες θέσπισε αρχικά η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ είναι ο Συνήγορος του Πολίτη.
Ο Συνήγορος σε επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών επισημαίνει ότι οι πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις πλήττουν εισόδημα που έχει ήδη φορολογηθεί με το συνήθη φόρο εισοδήματος και υπερβαίνουν τις οικονομικές δυνατότητες ευπαθών ομάδων πολιτών.
«Τα φορολογικά βάρη» τονίζεται στην επιστολή «πρέπει να κατανέμονται στους έλληνες πολίτες ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνάμεις. Η κατανομή δηλαδή του φορολογικού βάρους θα πρέπει να γίνεται όχι με οριζόντια μέτρα, δηλαδή όχι σύμφωνα με την έννοια της αριθμητικής ισότητας, αλλά με την έννοια της ισότητας στη φορολογική προσπάθεια».
Ο Συνήγορος του Πολίτη επικαλείται αναφορές των πολιτών από τις οποίες προκύπτει ότι έκτακτα φορολογικά μέτρα, όπως η ειδική εισφορά αλληλεγγύης φυσικών πρόσωπων, η έκτακτη εισφορά αντικειμενικών δαπανών και το τέλος επιτηδεύματος, πλήττουν ιδιαίτερα τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Πλήθος νοικοκυριών είναι υπερχρεωμένα (αποπληρώνουν ένα καταναλωτικό και ένα στεγαστικό δάνειο) εν μέσω συνεχόμενης μείωσης διαθέσιμου εισοδήματος (μείωση αποδοχών – κύκλου εργασιών και αύξηση έμμεσων φόρων).
«Οι πολίτες αδυνατούν να συνεισφέρουν περαιτέρω στα φορολογικά βάρη» τονίζει ο Συνήγορος του Πολίτη και συμπληρώνει: «Ορισμένοι μάλιστα αντιμετωπίζουν και πρόβλημα βιοπορισμού. Ετσι το ύψος των έκτακτων φόρων εμφανίζεται, τις περισσότερες φορές δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες των φορολογουμένων, οι οποίοι ενδέχεται να εκποιήσουν ιδιοκτησία ή να λάβουν πρόσθετα δάνεια, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Σε περίπτωση δε μη συμμόρφωσης υπάρχει κίνδυνος επιβολής μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως η κατάσχεση ακίνητης περιουσίας τους».
Η ανεξάρτητη Αρχή εκτιμά ότι την περίοδο της οικονομικής κρίσης που πλήττει άνισα τις διάφορες κοινωνικές ομάδες, έχει σημασία η εξέταση των μέτρων αυτών υπό το πρίσμα της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής της αναλογικότητας. Ενδεικτικά αναφέρει ότι σε άλλες έννομες τάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει κριθεί ότι η φορολόγηση του εισοδήματος σε ποσοστό άνω του 50% αυτού, προσδίδει στο φόρο απαγορευμένο δημευτικό χαρακτήρα.
Ο Συνήγορος του Πολίτη θεωρεί ότι από τη διαδοχική φορολογική επιβάρυνση, τόσο σε επίπεδο άμεσης φορολογίας (φόρος εισοδήματος, έκτακτες εισφορές και τέλη, φορολογία ακινήτων) όσο και σε επίπεδο έμμεσης φορολογίας (Φ.Π.Α. και ειδικοί φόροι κατανάλωσης πετρελαιοειδών, καπνών κλπ) δεν πρέπει να θιγεί ο πυρήνας δικαιωμάτων των πολιτών, όπως της ιδιοκτησίας και της επιχειρηματικότητας.