Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης με τις τράπεζες…τώρα παίζεται!!

Κοινοποίηση:
Τράπεζες1

Τι παίρνει το κράτος..τι παίρνουν οι ιδιώτες…

Σε μια άγνωστη για πολλούς διαδικασία και σε ύδατα που δεν έχουν χαρτογραφηθεί πλήρως κολυμπά η κυβέρνηση, αναφορικά με το θέμα των τραπεζών και των ανακεφαλαιοποιήσεων τους!

Το κλειδί στη σχέση δημοσίου και ιδιωτών είναι η αναλογία μετοχών –μετατρέψιμων ομολογιών που θα λάβει το ΤΧΣ έναντι των κεφαλαίων τα οποία θα κληθεί να εισφέρει.

Από την αναλογία αυτή θα εξαρτηθεί αν και πόσο θα αυξηθεί ή θα μειωθεί το ποσοστό έμμεσης (μέσω ΤΧΣ) κρατικής συμμετοχής στις τράπεζες, τι dilution θα υποστούν οι τωρινοί μέτοχοι και πώς θα διαμορφωθεί η σχέση τιμής διάθεσης /εσωτερικής αξίας των νέων μετοχών – άρα πόσο ελκυστικές θα είναι για τους επενδυτές.

Αν το ΤΧΣ έπαιρνε κοινές μετοχές για το σύνολο των κεφαλαίων που θα εισφέρει, η συμμετοχή του θα έφθανε ή θα υπερέβαινε το 90% σε όλες τις τράπεζες, με αποτέλεσμα την πλήρη κρατικοποίηση τους και τη δημιουργία αποκλειστικών κρατικών τραπεζών.

Για τους λόγους αυτούς, στις «τεράστιες» συζητήσεις του τελευταίου χρονικού διαστήματος συμφωνήθηκε  να δοθούν στο ΤΧΣ κατά ένα μέρος  μετατρέψιμες ομολογίες (CoCos)  αντί μετοχών. Για την ακριβή αναλογία αρμόδιος τυπικά να αποφασίσει είναι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Το πιο πιθανό σενάριο είναι το ποσοστό να «παίξει» στο 30/70 μετοχές/Cocos, λαμβάνοντας υπόψη τις αναμενόμενες μεταβολές που μπορεί να επιφέρει  αυτή η αναλογία στη μετοχική σύνθεση των τραπεζών

Το πρόβλημα για την «αριστερή» κυβέρνηση είναι ότι με την επιλογή αυτή θα φανεί ανακόλουθη σε όλα αυτά τα οποία έλεγε τους προηγούμενους μήνες αναφορικά με το ιδιοκτησιακό των πιστωτικών ιδρυμάτων. Θέλει μια αναλογία μετοχών-CoCos  που θα αποτελεί κίνητρο συμμετοχής για τους ιδιώτες επενδυτές, αλλά δεν θα καταλήγει σε προφανή ζημία του Δημοσίου, ούτε θα δημιουργεί την εντύπωση ότι απεμπολείται η δυνατότητα ελέγχου των ανακεφαλαιοποιούμενων τραπεζών.

Ένα από τα επιχειρήματα που θα επικαλεσθεί η κυβέρνηση για να αντικρούσει την κατηγορία ότι «χαρίστηκε» στους τραπεζίτες και στα ξένα funds,  είναι το υψηλό επιτόκιο των μετατρέψιμων ομολογιών που θα πάρει το ΤΧΣ: Η απόδοση τους θα προσεγγίζει την τρέχουσα απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου, αποφέροντας στο Ταμείο σημαντικά ετήσια έσοδα, ακόμη κι αν οι τράπεζες παραμείνουν ζημιογόνες.

Οι μετοχικές ισορροπίες

Ουσιαστικά η απόφαση για την αναλογία μετοχών- CoCos έχει ήδη ληφθεί στις  διαβουλεύσεις Τσακαλώτου –Στουρνάρα – SSM.

Με τη σχέση αυτή που δημιουργείται εκτιμάται ότι δεν θα ανατραπούν οι υφιστάμενες μετοχικές ισορροπίες στις τράπεζες. Υπολογίζεται ότι στην Alpha Bank και τη Eurobank τα ποσοστά συμμετοχής του Δημοσίου θα μειωθούν κατά 4%-6%, καθώς οι κεφαλαιακές  ανάγκες του βασικού σεναρίου υπερκαλύπτονται από τα οφέλη αναδιαρθρώσεων των δύο τραπεζών και οι ιδιώτες  θα καλύψουν μέρος των κεφαλαίων του ακραίου σεναρίου, παίρνοντας από το «κομμάτι» του ΤΧΣ.

Όμως στις περιπτώσεις της Εθνική Τράπεζας και της Eurobank  αυτή  η μείωση ποσοστού μπορεί να υπεραντισταμισθεί και το Δημόσιο να βγει ενισχυμένο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: