Μάρτης αποκαλείται το έθιμο στο οποίο ένα φτιαγμένο από κόκκινο και άσπρο σχοινάκι ή κλωστές που έχουν στριφτεί ή πλεχτεί, βραχιόλι φοριέται την 1η Μαρτίου.
Με ρίζες στην Αρχαία Ελλάδα, στα Ελευσίνια Μυστήρια
Το έθιμο αυτό το συναντούμε στην Ελλάδα, αλλά και τα περισσότερα Βαλκανικά κράτη με διαφορετική ονομασία , στη Βουλγαρία ( Μαρτενίτσα), τη Ρουμανία (Μαρτσισόρ), τη Βόρεια Μακεδονία (Μάρτινκα), την Αλβανία (Βερόρε), την Μολδαβία (Μαρτσισόρ) αλλά και στην Κύπρο (Μαρτουί ή Μάρτης).
Γιατί φοράμε τον Μάρτη
Σύμφωνα λοιπόν με το έθιμο, την 1η του Μάρτη, οι μητέρες φορούν στον καρπό του χεριού των παιδιών τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον Μάρτη ή Μαρτιά. Ο Μάρτης προστατεύει τα προσωπάκια των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, που είναι ιδιαίτερα βλαβερός, σύμφωνα με τις λαϊκές δοξασίες.
Ο Μάρτης προφυλάσσει επίσης, όπως πιστεύεται, από τα κουνούπια και τους ψύλλους και ακόμα απομακρύνει τις αρρώστιες και άλλα κακά.
Μέχρι πότε τον φοράμε
Το έθιμο ολοκληρώνεται στο τέλος του μήνα, όταν το βγάζουν και το αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές όταν δουν το πρώτο χελιδόνι, για να τον πάρουν τα πουλιά και να χτίσουν τη φωλιά τους.
Σε κάποιες περιοχές τον φορούν ως την Ανάσταση, οπότε και τον δένουν στις λαμπάδες για να καεί μαζί τους.