Η Λευκορωσία δήλωσε την Πέμπτη ότι είναι ανοιχτή στο να φιλοξενήσει ένα ρωσικό εργοστάσιο που μπορεί να κατασκευάσει έως και 100.000 μη επανδρωμένα αεροσκάφη ετησίως, επεκτείνοντας την παραγωγή της Μόσχας στην πίσω αυλή του ΝΑΤΟ.
Ρώσοι εκπρόσωποι, μεταξύ των οποίων και ο Maxim Oreshkin – αναπληρωτής επιτελάρχης του Κρεμλίνου – πρότειναν την ιδέα σε έκθεση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Μινσκ την Πέμπτη.
«Αυτή είναι μια τεράστια προοπτική για εμάς», δήλωσε ο ηγέτης της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος παρακολούθησε την εκδήλωση μαζί με τον Ορέσκιν, σε δήλωση του γραφείου του.
Οι Λευκορώσοι αξιωματούχοι στην έκθεση δήλωσαν ότι το εργοστάσιο θα κατασκευάσει αρχικά 2.000 drones για τη γεωργία και άλλα logistics.
Αν και ο Oreshkin δεν είπε ρητά ότι το εργοστάσιο θα χρησιμοποιηθεί επίσης για την κατασκευή στρατιωτικών drones, είπε ότι θα φέρει «αποτελεσματική ασφάλεια» στη Λευκορωσία.
«Αυτό, φυσικά, είναι θέμα διασφάλισης της κυριαρχίας», δήλωσε ο Oreshkin στα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Λευκορωσίας.
Ο Λουκασένκο δήλωσε ότι η Λευκορωσία θα συμβουλευτεί ειδικούς σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη τον Απρίλιο και τον Μάιο, αλλά δεν διευκρίνισε πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή του εργοστασίου.
Η Ρωσία δήλωσε τον Σεπτέμβριο ότι είναι ήδη σε θέση να κατασκευάσει 1,4 εκατομμύρια μη επανδρωμένα αεροσκάφη ετησίως, αλλά η επίσημη παραγωγή έχει επικεντρωθεί βαθιά στο έδαφός της μέσω περιοχών όπως το Ταταρστάν. Ορισμένες ρωσικές εθελοντικές ομάδες παρέχουν επίσης στα στρατεύματά τους φθηνότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Ένα εργοστάσιο στη Λευκορωσία θα επέκτεινε την επίσημη παραγωγή σε μια χώρα που συνορεύει με την Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία. Και οι τρεις είναι μέλη του ΝΑΤΟ που επιδιώκουν να αυξήσουν γρήγορα τις αμυντικές δαπάνες, καθώς οι ανησυχίες για μια αυξημένη ρωσική απειλή αυξάνονται.
Αυτές οι προσπάθειες περιλαμβάνουν επίσης την παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την πλευρά τους: Η Πολωνία, η Λιθουανία και η Λετονία είναι μέρος ενός ευρωπαϊκού συνασπισμού έξι χωρών που σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα «τείχος μη επανδρωμένων αεροσκαφών» για την αστυνόμευση των ανατολικών συνόρων τους.
Την ίδια στιγμή ο υπόλοιπος κόσμος είναι εγκλωβισμένος σε μια κούρσα εξοπλισμών για την ενίσχυση της ικανότητας των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, και η Ρωσία και η Ουκρανία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Και οι δύο λένε ότι θέλουν να κατασκευάσουν 3 έως 4 εκατομμύρια μη επανδρωμένα αεροσκάφη η καθεμία το 2025.
Παρόλα αυτά, τα στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορεί να ποικίλλουν σε μέγεθος και λειτουργία και δεν είναι σαφές τι είδους μη επανδρωμένο αεροσκάφος σκοπεύει να βοηθήσει η Λευκορωσία στην κατασκευή του. Το Κρεμλίνο, για παράδειγμα, έχει βασιστεί σε ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεγάλου βεληνεκούς Shahed για να παρενοχλεί ουκρανικές πόλεις.
Ταυτόχρονα, στον πόλεμο έχει σημειωθεί απότομη αύξηση των εμπορικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών που είναι εξοπλισμένα με εκρηκτικά, τα οποία χρησιμεύουν ως ένας φθηνός, θανατηφόρος και ακριβής τρόπος επίθεσης σε στρατεύματα και πολύτιμο εξοπλισμό.
Τακτικές αναφορές από την πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας λένε ότι συνήθως καταρρίπτει περίπου 1.000 ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη – ένα μείγμα από Shaheds, μη επανδρωμένα αεροσκάφη προβολής πρώτου προσώπου και μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναγνώρισης – την εβδομάδα.
Η Λευκορωσία φιλοξενεί ήδη αρκετές σημαντικές ρωσικές δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένων τακτικών πυρηνικών όπλων και προηγμένων συστημάτων αεράμυνας. Το 2022, τα στρατεύματα της Μόσχας χρησιμοποίησαν τη χώρα για να σταθμεύσουν μέρος της δύναμης εισβολής τους για να επιτεθούν στα βόρεια σύνορα της Ουκρανίας.