Έρευνα: Η Ουκρανία ξεπέρασε κάθε ρεκόρ στις εισαγωγές όπλων παγκοσμίως

Κοινοποίηση:
Ζελένσκι

Η Ουκρανία έχει αναδειχθεί ως ο μεγαλύτερος αποδέκτης βαρέων όπλων παγκοσμίως για την περίοδο 2020-2024, με τις εισαγωγές της να έχουν σχεδόν εκατονταπλασιαστεί σε σύγκριση με το 2019. Αυτή η αύξηση είναι εντυπωσιακή και υπογραμμίζει τη στρατηγική σημασία της χώρας στην τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση.

 

Κατά την ίδια χρονική περίοδο, οι εισαγωγές όπλων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες παρουσίασαν αύξηση 155%. Αυτό δείχνει μια γενικότερη τάση ενίσχυσης των στρατιωτικών δυνατοτήτων στην Ευρώπη, πιθανώς ως αντίκτυπος των εξελίξεων στην περιοχή.

Από το 2020 έως το 2024, η Ουκρανία έχει λάβει το 8,8% του συνόλου των παγκόσμιων εξαγωγών όπλων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέχουν την πρωτοκαθεδρία στις προμήθειες, αντιπροσωπεύοντας το 45% όλων των εξαγωγών προς την Ουκρανία. Ακολουθούν η Γερμανία με 12% και η Πολωνία με 11%, γεγονός που καταδεικνύει τη διεθνή στήριξη προς την Ουκρανία.

 

Οι ΗΠΑ παραμένουν στην κορυφή

Οι ΗΠΑ παραμένουν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων παγκοσμίως. Το 43% του συνόλου των όπλων προέρχεται από τις ΗΠΑ, οι οποίες προμήθευσαν συνολικά 107 χώρες μεταξύ 2020 και 2024.

Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία εξήγαγε 63% λιγότερα όπλα μεταξύ 2015 και 2024, ενώ το 2021 και το 2022 ο συνολικός όγκος των εξαγωγών ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων δύο δεκαετιών. Δεν είναι όμως περίεργο. Η χώρα εξοπλίζεται, αφού βρίσκεται η ίδια σε πόλεμο.

Τέσσερις από τις δέκα μεγαλύτερες χώρες που αγόρασαν όπλα μεταξύ 2020 και 2024 είναι κράτη της περιοχής του Κόλπου, όπως το Κατάρ , η Σαουδική Αραβία , η Αίγυπτος και το Κουβέιτ. Άλλες τέσσερις χώρες στην πρώτη δεκάδα των αποδεκτών, προέρχονται από την Ασία και την Ωκεανία: Ινδία, Πακιστάν, Ιαπωνία και Αυστραλία.

Σύμφωνα με τον Σίμον Βέτσεμαν, ερευνητή από το SIPRI «ενώ οι παραδόσεις όπλων στην Ευρώπη ή τη Μέση Ανατολή είναι στο επίκεντρο της προσοχής των ΜΜΕ, η Ασία και η Ωκεανία παραμένουν η μεγαλύτερη περιοχή στον κόσμο όσον αφορά τις εισαγωγές όπλων».

 

Τεράστια κέρδη κατασκευαστών όπλων

Επίσης παρά τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, ο οποίος ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2023, δεν υπήρξε σχεδόν καμία μεταβολή στις εισαγωγές όπλων του Ισραήλ μεταξύ 2015 και 2024.

Το συμπέρασμα είναι ότι το παγκόσμιο εμπόριο όπλων παρουσιάζει στασιμότητα όσον αφορά τον συνολικό όγκο, αλλά οι αλλαγές μεταξύ των χωρών που τελικά λαμβάνουν όπλα είναι σοβαρές και οι εξελίξεις είναι πολύ γρήγορες.

Η Γερμανία, για παράδειγμα, σχεδιάζει να επενδύσει αστρονομικά ποσά στις Ένοπλες Δυνάμεις και στην περαιτέρω υποστήριξη της Ουκρανίας τα επόμενα χρόνια, με τους ειδικούς να προβλέπουν ένα ποσό της τάξης των 400 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πάνω απ’ όλα, τα προγράμματα αυτά ενισχύουν τα κέρδη των παγκόσμιων κατασκευαστών όπλων. Σύμφωνα με το SIPRI τον Δεκέμβριο του 2024, ο κύκλος εργασιών των 100 μεγαλύτερων κατασκευαστών όπλων παγκοσμίως αυξήθηκε κατά 4,2% σε περίπου 632 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο το 2023.

 

 DW

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: