Σε αποχή από κάθε είδους αγορές στις 15 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή, καλεί η Ένωση Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ), ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη ακρίβεια και την αισχροκέρδεια
Ο πρόεδρος της ΕΕΚΕ Απόστολος Ραυτόπουλος, έχει προαναγγείλει το καταναλωτικό μποϊκοτάζ από τις αρχές Μαρτίου, ενώ η επίσημη ανακοίνωση αναρτήθηκε στις 12 Μαρτίου, με σχετική ηλεκτρονική αφίσα.
Το δεύτερο μποϊκοτάζ της χρονιάς
Υπενθυμίζεται ότι δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας από το αμέσως προηγούμενο κάλεσμα σε μποϊκοτάζ κατά της ακρίβειας, στις 19 Φεβρουαρίου, από το ΙΝΚΑ- Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας. Το ίδιο το ΙΝΚΑ αποτιμά θετικά τη δράση, εκτιμώντας ότι «όλοι όσοι το έμαθαν συμμετείχαν στο 1ο μποϊκοτάζ του 2025», προαναγγέλλοντας ότι θα υπάρξει συνέχεια.
Στην πραγματικότητα όμως δεν υπάρχει αντικειμενικός τρόπος αποτίμησης της επιτυχίας ή μη του μποϊκοτάζ, που στόχευε πρωτίστως στα σούπερ μάρκετ. Ακόμα και αν υπήρξε μείωση της αγοραστικής κίνησης για μια μέρα, το πιθανότερο είναι ότι αναπληρώθηκε τις αμέσως επόμενες. Άλλωστε, από την αρχή της χρονιάς, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Circana, o τζίρος των σούπερ μάρκετ αυξήθηκε με ρυθμό υπερδιπλάσιο του γενικού πληθωρισμού (+8,7%) ενώ ειδικά στα τρόφιμα η άνοδος του τζίρου άγγιξε το 9,2%.
Νέα αύξηση τζίρου για τα σούπερ μάρκετ
Ενώ τα προηγούμενα έτη η αύξηση του τζίρου ήταν πρωτίστως πληθωριστική, πλέον συνδέεται και με την αύξηση του όγκου της κατανάλωσης. Για παράδειγμα, οι τεμαχιακές πωλήσεις στα τρόφιμα έχουν αυξηθεί από την αρχή της χρονιάς κατά 5,5%. Ανοδικά κινούνται οι πωλήσεις ανά τεμάχιο και στις άλλες δύο «γίγα-κατηγορίες», τα είδη προσωπικής υγιεινής-ομορφιάς και τα καθαριστικά-είδη νοικοκυριού (4,5% και 3,2%).
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι ενώ οι τιμές στα μη-τρόφιμα κινούνται πτωτικά, οι τιμές στα τρόφιμα, σύμφωνα πάντα με τη Circana, εμφανίζουν αισθητές αυξήσεις της τάξης του 3,5% ανά τεμάχιο σε ετήσια βάση (2% σε μηναία βάση).
Φαίνεται πώς η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού των τροφίμων, όπως αποτυπώνεται στους δείκτες της ΕΛΣΤΑΤ, δεν αφορά τα προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ, που ακολουθούν τη δική τους ανοδική πορεία – πιθανώς τροφοδοτούμενη από τις αυξήσεις σε κατηγορίες όπως ο καφές και η σοκολάτα.
Εν μέσω του γενικότερου κλίματος αβεβαιότητας, το κάλεσμα της ΕΕΚΕ για νέο μποϊκοτάζ, το Σάββατο, τροφοδότησε και πολιτικές αντιπαραθέσεις. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «οι πολίτες εξωθούνται σε μποϊκοτάζ την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή», λόγω της συνεχιζόμενης ακρίβειας, με τον υπουργό Ανάπτυξης να του απαντάει ότι διαδίδει fake news.
Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή και ΟΗΕ
Η ΕΚΚΕ, η οποία λειτουργεί υπό την αιγίδα της ΓΣΕΕ, ονομάζει τη δράση του Σαββάτου «δυναμική παρέμβαση κατά της ακρίβειας», με το σύνθημα «15 Μάρτη Δεν Ψωνίζουμε».
Σημειώνει ότι η Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή καθιερώθηκε το 1983 με απόφαση του ΟΗΕ, θέτοντας τις βάσεις του καταναλωτικού κινήματος.
Επικαλείται μάλιστα την έκκληση του Κένεντι στο αμερικάνικο κογκρέσο, το μακρινό 1962, ότι «ο καταναλωτής είναι η μόνη σημαίνουσα οικονομική μονάδα, η οποία δεν είναι αποτελεσματικά οργανωμένη και της οποίας οι απόψεις δεν ακούγονται». Δεκαετίες μετά, οι δηλώσεις αυτές παραμένουν επίκαιρες, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ΕΕΚΕ.
Στην πραγματικότητα, ενώ το διεθνές καταναλωτικό κίνημα πιέζει τον ΟΗΕ να αναγνωρίσει επισήμως την 15η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα (Δικαιωμάτων) του Καταναλωτή, προς το παρόν υπάρχει μόνο εθιμική αναγνώριση, από επί μέρους οργανώσεις του ΟΗΕ, όπως ο Οργανισμός Εμπορίου και Ανάπτυξης (UNCTAD).
Στο επίσημο ημερολόγιο του ΟΗΕ, η 15η Μαρτίου είναι καταχωρημένη ως «Διεθνής Ημέρα κατά της Ισλαμοφοβίας».