Οι ΗΠΑ ενδέχεται να αναγνωρίσουν την Κριμαία ως ρωσική ως μέρος της συμφωνίας με την Ουκρανία, ανέφερε ο ενημερωτικός ιστότοπος Semafor, μία ημέρα πριν από την επικοινωνία Τραμπ-Πούτιν.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να αναγνωρίσουν την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος στο πλαίσιο της διευθέτησης της ουκρανικής σύγκρουσης, γράφει δημοσίευμα του Semafor επικαλούμενο ενημερωμένες πηγές.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, συζητείται μια κατάσταση στην οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες θα καλέσουν τον ΟΗΕ να αναγνωρίσει την Κριμαία ως μέρος της Ρωσίας , κάτι που «συμπίπτει με τη θέση του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν».
Ταυτόχρονα, το άρθρο αναφέρει ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμη συγκεκριμένες αποφάσεις και η προαναφερθείσα επιλογή είναι ένα από τα πιθανά βήματα για τον τερματισμό της σύγκρουσης.
Ο Λευκός Οίκος, από την πλευρά του, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, τα εδάφη που εντάχθηκαν στη Ρωσία περιλαμβάνονται στο Σύνταγμα και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της χώρας. Τόνισε ότι πρόκειται για ένα απολύτως αδιαμφισβήτητο και μη συζητήσιμο γεγονός.
Ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία
Την περασμένη Τρίτη, πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπειών των ΗΠΑ και της Ουκρανίας στη Σαουδική Αραβία .
Μετά τη συνάντηση, το γραφείο του Volodymyr Zelensky δημοσίευσε κοινή δήλωση, στην οποία σημειώνεται ότι το Κίεβο είναι έτοιμο να δεχτεί την πρόταση της Ουάσιγκτον για κατάπαυση του πυρός 30 ημερών, η οποία μπορεί να παραταθεί κατόπιν συμφωνίας των μερών. Το έγγραφο αναφέρει επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες άρουν αμέσως την παύση στην ανταλλαγή πληροφοριών με την Ουκρανία και επαναφέρουν τις στρατιωτικές προμήθειες σε αυτήν.
Ο Waltz ανακοίνωσε την άρνηση της Ουκρανίας για εδάφη16 Μαρτίου, 17:37Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Κάρολιν Λέβιτ, ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου των ΗΠΑ, Στιβ Βίτκοφ, επισκέφθηκε τη Μόσχα για να πείσει τη ρωσική πλευρά να υπογράψει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
Ο Πούτιν είπε ότι γενικά υποστηρίζει την πρωτοβουλία των ΗΠΑ, αλλά υπάρχουν αποχρώσεις που είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη. Συγκεκριμένα, έθεσε το ζήτημα των ουκρανικών μονάδων στην περιοχή του Κουρσκ : θα φύγουν χωρίς μάχη, εάν η Ρωσία τους απελευθερώσει αφού διέπραξαν πλήθος εγκλημάτων κατά αμάχων, θα τους δώσει η ηγεσία του Κιέβου την εντολή να καταθέσουν τα όπλα.Την Παρασκευή, ο Τραμπ ζήτησε από τον Πούτιν να απαλλαγεί από τα στρατεύματα των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται πλήρως περικυκλωμένα στην περιοχή του Κουρσκ . Ο Ρώσος ηγέτης είπε ότι για να υλοποιηθεί αυτό το κάλεσμα, οι ουκρανικές αρχές πρέπει να διατάξουν τους στρατιώτες τους να παραδοθούν. Όπως σημείωσε ο βοηθός του προέδρου Γιούρι Ουσάκοφ , σε αυτή την περίπτωση, τα εχθρικά στρατεύματα έχουν εγγυημένη ζωή και αξιοπρεπή μεταχείριση.