Η ημερομηνία που θα πραγματοποιηθεί η αλλαγή ώρας 2025 και η εφαρμογή της θερινής ώρας, κατά την οποία οι δείκτες των ρολογιών θα μετακινηθούν 60 λεπτά μπροστά, «έφτασε» καθώς αυτό θα γίνει τα ξημερώματα της Κυριακής 30 Μαρτίου.
Συγκεκριμένα λίγες ημέρες απομένουν για τη μετάβαση στη θερινή ώρα του 2025, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή.
Η αλλαγή πραγματοποιείται δύο φορές τον χρόνο: τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Οκτωβρίου για την εφαρμογή της χειμερινής ώρας και τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Μαρτίου για τη θερινή ώρα.
Έτσι, η μετάβαση από τη χειμερινή στη θερινή ώρα θα γίνει τα ξημερώματα της Κυριακής 30 Μαρτίου.
Αλλαγή ώρας 2025: Πότε γυρνάμε τα ρολόγια
Συγκεκριμένα, στις 3 π.μ., οι δείκτες των ρολογιών θα προχωρήσουν μία ώρα μπροστά, δείχνοντας 4 π.μ. Η θερινή ώρα θα παραμείνει σε ισχύ έως την Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2025, οπότε και θα επανέλθει η χειμερινή ώρα.
Αναμένεται επίσημη ανακοίνωση από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος σχετικά με την αλλαγή ώρας 2025.
Θερινή ώρα: Ο Τραμπ ανακοινώνει την κατάργησή της;
Ο εκλεγμένος Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έχει εκφράσει την πρόθεσή του να καταργήσει τη θερινή ώρα, υποστηρίζοντας ότι η αλλαγή των ρολογιών δεν είναι οικονομικά αποδοτική.
Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πριν λίγους μήνες, δήλωσε πως σκοπεύει να τερματίσει την πρακτική της εναλλαγής της ώρας κάθε άνοιξη και φθινόπωρο.
Ο Τραμπ έγραψε: «Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να καταργήσει τη θερινή ώρα, η οποία έχει ένα μικρό αλλά ισχυρό εκλογικό σώμα, αλλά δεν θα έπρεπε! Η θερινή ώρα είναι άβολη και πολύ δαπανηρή για το έθνος μας».
Στις ΗΠΑ, πολλές Πολιτείες μετακινούν τους δείκτες των ρολογιών μία ώρα μπροστά τον Μάρτιο και μία ώρα πίσω τον Νοέμβριο για να μεγιστοποιηθεί το φως της ημέρας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η συζήτηση για την κατάργηση της αλλαγής ώρας δεν περιορίζεται μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη.
Τι ισχύει στον υπόλοιπο κόσμο με την αλλαγή ώρας 2025
Στην Ευρώπη, η πρώτη εφαρμογή της θερινής ώρας έγινε το καλοκαίρι του 1916 στη Γερμανία, εν μέσω πολέμου, με στόχο την εξοικονόμηση ηλεκτρικού ρεύματος. Από το 1996, ισχύει ενιαία πανευρωπαϊκή ρύθμιση: την άνοιξη τα ρολόγια μετακινούνται 60 λεπτά μπροστά, ενώ το φθινόπωρο επανέρχονται κατά 60 λεπτά πίσω.
Ορισμένες χώρες δεν έχουν υιοθετήσει το μέτρο. Η Ισλανδία δεν αλλάζει καθόλου την ώρα της, ενώ η Λευκορωσία το 2011 υιοθέτησε μόνιμα τη θερινή ώρα, ακολουθώντας την τότε αλλαγή της Ρωσίας.
Στη Ρωσία, από τις 27 Απριλίου 2011, με διάταγμα του Προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ, η θερινή ώρα καθιερώθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.