Η Κίνα ανέμενε περαιτέρω δασμούς και θα είχε προετοιμαστεί, αλλά κανένας βαθμός προετοιμασίας δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον άμεσο αντίκτυπο που θα έχει αυτός ο τελευταίος γύρος δασμών Trump στην οικονομία της Κίνας.
Σύμφωνα με το SkyNews, μόλις προσθέσετε μαζί τους δασμούς που επιβλήθηκαν νωρίτερα φέτος με εκείνους που εξακολουθούν να ισχύουν από την πρώτη θητεία, όλα τα κινεζικά προϊόντα θα αντιμετωπίζουν πλέον εισαγωγικούς φόρους άνω του 50%, ορισμένοι ενδεχομένως και 70%.
Τέτοια επίπεδα καθιστούν ρεαλιστικά το εμπόριο με την Αμερική σχεδόν αδύνατο για τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων.
Δεδομένου ότι οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν το 20% της συνολικής οικονομίας της Κίνας και το εμπόριο με την Αμερική αποτελεί περίπου το 15%, ο αντίκτυπος θα είναι τεράστιος και εκτεταμένος.
Οι ειδικοί προβλέπουν ήδη ότι οι απώλειες θέσεων εργασίας θα μπορούσαν να είναι εκατομμύρια, τμήματα μικρών επιχειρήσεων που στελεχώνουν τις πολύπλοκες αλυσίδες εφοδιασμού της Κίνας θα μπορούσαν να καταστραφούν και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην επιτευχθεί ο στόχος της Κίνας για ανάπτυξη της τάξης του 5%.
Για μια χώρα που ήδη παλεύει με την επιβράδυνση της οικονομίας και την υψηλή ανεργία, όλα αυτά ισοδυναμούν με μια σοβαρή πρόκληση.
Στο στόχαστρο μικρές οικονομίες
Υπάρχει η αίσθηση ότι οι άνθρωποι έχουν αιφνιδιαστεί ιδιαίτερα από τη στόχευση άλλων μικρότερων οικονομιών της Νοτιοανατολικής Ασίας.
Οι αμοιβαίοι δασμοί 46% στο Βιετνάμ , 49% στην Καμπότζη και 36% στην Ταϊλάνδη δεν είναι μόνο καταστροφικοί για αυτές τις οικονομίες με χαμηλότερο εισόδημα, αλλά θέτουν επίσης ένα σημαντικό εμπόδιο στην αυξανόμενη τάση των κινεζικών εταιρειών να μετεγκαθίστανται για να αποφύγουν τους δασμούς – ακόμη και οι παρακάμψεις δεν αποτελούν πλέον επιλογή.
Ο αντίκτυπος στην Ασία ως ευρύτερη περιοχή αντανακλάται στις αγορές, οι οποίες ήταν χαμηλότερα στο άνοιγμα, και μια σημαντική πτώση στις προθεσμιακές συναλλαγές.
Οι κορυφαίες περιφερειακές οικονομίες της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και της Ινδονησίας δέχθηκαν επίσης μεγάλα πλήγματα.
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι στο παρασκήνιο θα διεξάγονται φρενήρεις διαπραγματεύσεις, αλλά η Κίνα θα πρέπει οπωσδήποτε να φανεί ότι ανταποκρίνεται.
Το υπουργείο Εμπορίου έχει ήδη δηλώσει κάτι τέτοιο σε ανακοίνωσή του. Το ερώτημα είναι πότε και πόσο μακριά θα φτάσει.
Οι αρχές εδώ δεν μπορούν να αντέξουν περαιτέρω κλιμάκωση, αλλά δεν θέλουν να φανεί ότι εκφοβίζονται.