«Δεν θέλω να μιλήσω»: Γιατί οι άνδρες φοβούνται να συζητήσουν για την υγεία τους;

Κοινοποίηση:
katathlipsi depression neos bullying kakopoiisi sasha-freemind-Pv5WeEyxMWU-unsplash

Η υγεία αποτελεί έναν από τους πιο πολύτιμους θησαυρούς για κάθε άνθρωπο. Ωστόσο, διάφοροι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν προκλήσεις που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση. Η διαχείριση αυτών των προβλημάτων μπορεί να είναι δύσκολη για ορισμένα άτομα, οδηγώντας σε καθυστερήσεις στη διάγνωση και την αποτελεσματική θεραπεία.

 

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Bupa, πολλοί άνδρες αποφεύγουν να συζητούν θέματα υγείας με τα κοντινά τους πρόσωπα, είτε αυτοί είναι φίλοι είτε μέλη της οικογένειας. Ειδικότερα, το 30% των ανδρών δεν έχει ποτέ μιλήσει για την υγεία του με κάποιον συγγενή ή φίλο. Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν πολλοί άνδρες στο να ανοίξουν συζητήσεις σχετικά με την υγεία τους.

 

Ηλικιακός παράγοντας

Η δημοσκόπηση αποκαλύπτει ότι αυτή η αμηχανία για τα ζητήματα υγείας επηρεάζεται, εν μέρει, από την ηλικία. Ειδικότερα, οι νεότεροι άνδρες (κάτω των 34 ετών) είναι πιο πιθανό να συζητήσουν για την υγεία τους με κοντινά πρόσωπα, με το 23% αυτών να δηλώνει ότι το κάνει συχνά. Αντίθετα, μόνο το 5% των ανδρών άνω των 55 ετών συμμετέχουν σε τέτοιου είδους συζητήσεις.

Αυτή η διαφορά μπορεί να οφείλεται στην κουλτούρα που επικρατούσε παλαιότερα, ότι οι άνδρες δεν πρέπει να εκδηλώνουν «αδυναμίες», αλλά να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες μόνοι τους, χωρίς βοήθεια. Οι νεότεροι άνδρες, από την άλλη, φαίνεται να έχουν κατανοήσει καλύτερα τη σημασία της επικοινωνίας στην έγκαιρη αναγνώριση των ψυχικών και σωματικών προκλήσεων.

 

Το στίγμα γύρω από την ψυχική υγεία

Η μυστικοπάθεια των ανδρών φαίνεται, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, να είναι ακόμη εντονότερη σε ό,τι αφορά σε ζητήματα ψυχικής υγείας. Το 50% των ανδρών αναφέρει ότι αντιμετώπισε ή εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ψυχικά προβλήματα, κυρίως λόγω παραγόντων όπως η έλλειψη αυτοπεποίθησης, οι τραυματικές εμπειρίες και επαγγελματικά ή προσωπικά προβλήματα. Παρά ταύτα, το 1/3 αυτών δήλωσε ότι έχει αποκρύψει αυτά τα προβλήματα από τη σύντροφό του.

Μια άλλη ανησυχητική διαπίστωση ήταν ότι το 1/3 των ανδρών αισθάνεται ντροπή ή αμηχανία να επισκεφθεί τον γιατρό και να συζητήσει ζητήματα ψυχικής υγείας, κάτι που υπογραμμίζει εκ νέου την ανάγκη να καταρριφθούν τα κοινωνικά ταμπού και να αναγνωριστεί ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό για τους άνδρες να ζητούν βοήθεια όταν τη χρειάζονται.

 

Η ανάγκη για κοινωνική «απενοχοποίηση»

Η απροθυμία των ανδρών να μιλήσουν για ζητήματα υγείας αποτυπώνει καθαρά πόσο έντονο παραμένει το στίγμα και η νοοτροπία που επιβάλλει στους άνδρες ότι «πρέπει να τα καταφέρουν μόνοι τους», οδηγώντας τους στην απομόνωση και την καταπίεση των συναισθημάτων τους.

Η έρευνα της Bupa καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι σημαντικό να αλλάξει η κουλτούρα που ωθεί τους άνδρες να αντιμετωπίζουν την υγεία τους με αυτή τη μυστικοπάθεια και ενθαρρύνει τις ανοιχτές συζητήσεις για την υγεία. Είναι εξαιρετικά σημαντικό οι άνδρες να νιώσουν ότι μπορούν να μιλούν ανοιχτά και να ζητούν βοήθεια για την ψυχική και σωματική τους υγεία. Όπως χαρακτηριστικά λέει ο Carlos Jaureguizar, Διευθύνων Σύμβουλος της Bupa, «η κοινωνική σιωπή εμποδίζει τους άνδρες να μοιραστούν τις δυσκολίες τους και να ζητήσουν βοήθεια. Όσο νωρίτερα γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις, τόσο πιο γρήγορα θα υπάρξει θετικός αντίκτυπος στην ψυχική και σωματική τους υγεία».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΜΑΣΟΝΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ

Leave a Response