Η περίοδος από 5 έως 9 Απριλίου 2025 φαίνεται να χαρακτηρίστηκε από αυξανόμενη ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, με τη Συρία να αποτελεί το κύριο πεδίο αντιπαράθεσης λόγω των ισραηλινών επιδρομών και των τουρκικών φιλοδοξιών.
Η Ανατολική Μεσόγειος παραμένει πεδίο ανταγωνισμού λόγω στρατηγικών και ενεργειακών συμφερόντων.
Η κατάσταση είναι δυναμική, με πιθανές διπλωματικές εξελίξεις, όπως η στάση της Τουρκίας για ανοικοδόμηση της Συρίας, να προσθέτουν πολυπλοκότητα.
Η ανάλυση βασίζεται σε πρόσφατα δημοσιεύματα από αξιόπιστες πηγές, όπως το The Economist, το Reuters και η Washington Post, που καλύπτουν γεγονότα γύρω από την περίοδο αυτή.
Στις 4 Απριλίου 2025, το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές σε στρατιωτικούς στόχους στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων αεροδρομίων στη Χάμα και τη Χομς.
Αυτές οι επιδρομές προκάλεσαν σημαντικές ζημιές, όπως την «σχεδόν ολική καταστροφή» του στρατιωτικού αεροδρομίου Χάμα και προκάλεσαν θύματα, με τουλάχιστον 9 νεκρούς, σύμφωνα με το Συριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (SANA), όπως αναφέρει η Washington Post.
Οι επιδρομές αυτές ερμηνεύτηκαν ως προειδοποίηση προς την Τουρκία να περιορίσει την στρατιωτική της επέκταση στη Συρία, με το Ισραήλ να κατηγορεί την Τουρκία για «αρνητικό ρόλο» στη χώρα, σύμφωνα με το BBC.
Στις 4 Απριλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν δήλωσε στο Reuters ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί αντιπαράθεση με το Ισραήλ στη Συρία, αλλά οι επαναλαμβανόμενες ισραηλινές επιδρομές υπονομεύουν την ικανότητα της νέας κυβέρνησης της Συρίας να αποτρέψει απειλές, όπως το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).
Η Τουρκία, ως μέλος του ΝΑΤΟ και κύριος σύμμαχος του προσωρινού Προέδρου της Συρίας Αχμέντ αλ-Σαράα, φαίνεται να εξετάζει την εγκατάσταση στρατιωτικών βάσεων και συστημάτων αεράμυνας σε συριακά αεροδρόμια, όπως το T4 κοντά στο Χομς και το Αλέπο, σύμφωνα με το BBC.
Πεδία αντιπαράθεσης
Συρία: Η Συρία αποτελεί το κύριο πεδίο αντιπαράθεσης, με την Τουρκία να επιδιώκει να ενισχύσει την επιρροή της μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ.
Σύμφωνα με το The Economist, η Τουρκία και το Ισραήλ είναι οι «μεγαλύτεροι νικητές» μετά την κατάρρευση του καθεστώτος, αλλά οι φιλοδοξίες τους στη Συρία τους οδηγούν σε «πορεία σύγκρουσης».
Η Τουρκία φαίνεται να στοχεύει στη δημιουργία σφαίρας επιρροής, ενώ το Ισραήλ επικεντρώνεται στην εξουδετέρωση πιθανών απειλών, όπως φαίνεται από τις επιδρομές.
Ανατολική Μεσόγειος: Αν και λιγότερο εμφανές πεδίο αυτή την περίοδο, η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί ευρύτερο πεδίο ανταγωνισμού.
Η Τουρκία διεκδικεί επιρροή σε πρώην οθωμανικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων της Λιβύης και της Σομαλίας, ενώ το Ισραήλ επικεντρώνεται στην ασφάλεια των ενεργειακών του πόρων και των θαλασσίων συνόρων.
Σύμφωνα με το Atlantic Council, η γεωπολιτική ισορροπία στην περιοχή ευνοεί και τα δύο κράτη, αλλά οι σχέσεις τους έχουν επιδεινωθεί από τον πόλεμο στη Γάζα (Atlantic Council), αν και αυτό αναφέρεται σε προηγούμενη ημερομηνία (21 Δεκεμβρίου 2024).
Παρά την ένταση, υπάρχουν ενδείξεις διπλωματικής προσέγγισης.
Ο Φιντάν δήλωσε ότι αν η νέα κυβέρνηση της Δαμασκού επιθυμεί «ορισμένες κατανόησεις» με το Ισραήλ, αυτό είναι δική της υπόθεση, δείχνοντας μια πιο μετριοπαθή στάση.
Επιπλέον, η Τουρκία έχει δεσμευτεί να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Συρίας, από την υποδομή έως τα κρατικά ιδρύματα, και καλεί για την πλήρη άρση των δυτικών κυρώσεων, σύμφωνα με το Reuters.