Apple: Αυτή είναι η «μανούβρα» για να ξεγλιστρήσει από τους δασμούς Τραμπ

Κοινοποίηση:
apple-inc-508812_1280

Η Apple, ο γνωστός τεχνολογικός κολοσσός, έχει ξεκινήσει να ναυλώνει εμπορευματικές πτήσεις για τη μεταφορά iPhone από τα εργοστάσιά της στην Ινδία προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτή η στρατηγική κίνηση στοχεύει στην αποφυγή των υψηλών δασμών που είχε ανακοινώσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

 

Από τον Μάρτιο, η Apple έχει μεταφέρει αεροπορικώς περίπου 600 τόνους iPhones, δηλαδή 1,5 εκατομμύρια συσκευές, στις ΗΠΑ από την Ινδία. Αυτό συνέβη μετά την αύξηση της παραγωγής στα εργοστάσια της εταιρείας στη χώρα. Οι δασμοί που απειλούσε να επιβάλει ο Τραμπ στις εισαγωγές από την Ινδία ανέρχονταν σε 26%, αλλά έχουν προσωρινά ανασταλεί για τρεις μήνες. Ωστόσο, οι δασμοί στα προϊόντα από την Κίνα -όπου κατασκευάζονται τα περισσότερα iPhones- θα φτάσουν τουλάχιστον το 145%.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η Apple επιδιώκει να αποφύγει τους επερχόμενους δασμούς. Παρόλο που η Ινδία θα συνεχίσει να πληρώνει φόρους επί των εισαγωγών σύμφωνα με τις πολιτικές του Τραμπ, αυτοί οι φόροι θα είναι μειωμένοι στο 10%.

Οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι οι τιμές των iPhone θα μπορούσαν να εκτοξευθούν μετά την επιβολή από τις ΗΠΑ του υψηλότερου δασμού στις εισαγωγές από την Κίνα, με την επενδυτική τράπεζα UBS να εκτιμά ότι η τιμή ενός iPhone 16 Pro Max με αποθηκευτικό χώρο 256GB θα μπορούσε να αυξηθεί κατά περισσότερο από τα 2/3, από 1.199 δολάρια (925 λίρες) σε σχεδόν 2.000 δολάρια, εάν η Apple μετακυλήσει ένα σημαντικό μέρος του κόστους του δασμού.

Το Reuters ανέφερε ότι η Apple είχε ως στόχο την αύξηση της παραγωγής κατά 20% στα εργοστάσια iPhone στην Ινδία. Αυτό το πέτυχε αυξάνοντας τον αριθμό των εργαζομένων και επεκτείνοντας προσωρινά τη λειτουργία του μεγαλύτερου εργοστασίου της Foxconn στην Ινδία στο Τσενάι για τις Κυριακές (που είναι αργίες). Το εργοστάσιο αυτό στο Τσενάι παρήγαγε 20 εκατομμύρια iPhone πέρυσι, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων μοντέλων iPhone 15 και 16. Η Foxconn και η Tata, οι δύο κύριοι προμηθευτές της εκεί, διαθέτουν συνολικά τρία εργοστάσια, ενώ κατασκευάζονται άλλα δύο.

Η Apple ξόδεψε περίπου 8 μήνες για να σχεδιάσει και να εγκαταστήσει τον ταχεία εκτελωνισμό στο Τσενάι και η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι ζήτησε από τους αξιωματούχους να υποστηρίξουν την Apple, δήλωσε Ινδός αξιωματούχος.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response