Κυπριακό – Διπλωματικό πλήγμα για την Τουρκία: Τα τουρκογενή κράτη απορρίπτουν το ψευδοκράτος

Κοινοποίηση:
katexomena

Η τουρκική εφημερίδα Sözcü αναφέρει ότι έχει σημειωθεί μια σημαντική εξέλιξη στην Κύπρο που επηρεάζει άμεσα τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας.

 

Συγκεκριμένα, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Τουρκμενιστάν και το Κιργιστάν έχουν δηλώσει την απόφασή τους να μην αναγνωρίσουν την αποκαλούμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Αυτή η απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο μιας επενδυτικής συμφωνίας που υπέγραψαν με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιπλέον, οι χώρες αυτές χαρακτήρισαν την παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο ως «Κατοχή», γεγονός που δημιουργεί ένταση στις σχέσεις με την Τουρκία.

 

Τους υποσχέθηκαν επενδύσεις 12 δισ.

Σύμφωνα με το τουρκικό δημοσίευμα τα τέσσερα τουρκικά κράτη δεσμεύτηκαν να συμμορφωθούν πλήρως με την κυπριακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αντάλλαγμα επενδυτική δέσμευση 12 δισ. ευρώ. Οι εν λόγω χώρες δήλωσαν τη δέσμευσή τους στα ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και δήλωσαν επίσημα ότι θα αναγνωρίσουν μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία ως τη «μόνη νόμιμη διοίκηση» του νησιού.

Έμμεση καταδίκη της «ειρηνευτικής επιχείρησης» για τους Τούρκους (στρατιωτικής εισβολής) του 1974
Ενώ αυτή η στάση θεωρείται βαρύ πλήγμα για το διπλωματικό καθεστώς των Τουρκοκυπρίων στη διεθνή σκηνή, αποτελεί επίσης συγκαλυμμένη καταδίκη της ειρηνευτικής επιχείρησης για τους Τούρκους (στρατιωτικής εισβολής) στην Κύπρο το 1974. Η συμφωνία απαιτεί τον τερματισμό της στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας στο νησί, ανοίγοντας το δρόμο για να ανοίξει ξανά η θέση της Άγκυρας για την Κύπρο για συζήτηση σε παγκόσμια κλίμακα.

Η δήλωση «Το άνοιγμα μιας πρεσβείας είναι παράνομο βήμα»
Ένα άλλο αξιοσημείωτο θέμα της συμφωνίας αφορά τους διορισμούς πρεσβευτών μεταξύ της Τουρκίας και του Ψευδοκράτους. Αυτές οι πρακτικές χαρακτηρίστηκαν «αποσχιστικές και παράνομες» και έγιναν εκκλήσεις για εγκατάλειψη τέτοιων διπλωματικών πρωτοβουλιών. Το ίδιο έγγραφο περιλαμβάνει επίσης μια έκκληση προς όλες τις χώρες να μην αναγνωρίσουν, να υποστηρίξουν ή να παράσχουν οποιαδήποτε βοήθεια στην λεγόμενη «ΤΔΒΚ».

 

Ρήτρα Βαρώσια: Έμφαση στην επιστροφή στην ελληνική πλευρά

Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα σημεία της συμφωνίας ήταν τα άρθρα σχετικά με το θέμα των Βαρωσίων. Το κείμενο, που γράφτηκε ακριβώς παράλληλα με τη γραμμή της ΕΕ, ανέφερε ότι στα Βαρώσια δεν πρέπει να ανοιχτεί σε εποικισμό και ζητούσε να επιστραφεί η περιοχή στην Κυπριακή Κυβέρνηση.

Τονίστηκε ότι η κυβέρνηση της Κύπρου θα πρέπει να αναγνωριστεί ως «Κυπριακή Δημοκρατία» και να γίνει σεβαστή η κυριαρχία και η εδαφική της ακεραιότητα.

Σκληρή απάντηση του Μανσούρ Γιαβάς στην απόφαση των Τουρκικών Κρατών για την Κύπρο
Ο δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς μοιράστηκε ένα αξιοσημείωτο μήνυμα στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Επικρίνοντας τη στάση ορισμένων τουρκικών κρατών, που είναι επίσης μέλη του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, έναντι της Κύπρου, ο Γιαβάς είπε: «Καλούμε τις κυβερνήσεις των αδελφών κρατών να απομακρυνθούν από αυτό το λάθος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

Οι ακόλουθες δηλώσεις έγιναν στην ανάρτηση -σύμφωνα με τη μετάφραση του echedoros.blog- που έγινε από τον επίσημο λογαριασμό X του Γιαβάς:

«Αν και η διάθεση των 3,5 δισ. ευρώ από το επενδυτικό πακέτο των 12 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Κεντρικής Ασίας που πραγματοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη Σαμαρκάνδη προς τον Μέσο Διάδρομο μέσω Τουρκίας είναι μια θετική εξέλιξη, το γεγονός ότι αυτή η υποστήριξη συνδέεται με πίεση σε ορισμένες Τουρκικές Δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας να αναγνωρίσουν την Ελληνοκυπριακή Κυβέρνηση ως “Κυπριακή Δημοκρατία” προκειμένου να ξεπεραστεί το βέτο της Κύπρου έχει δημιουργήσει βαθιά ανησυχία.

Είναι μια εξαιρετικά σοβαρή και προβληματική εξέλιξη που τα αδερφικά μας κράτη κάνουν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και συμπεριλαμβάνουν δηλώσεις για αυτό το θέμα στη δήλωση της Συνόδου Κορυφής.

Η σιωπή της Τουρκίας σε αυτές τις εξελίξεις δημιουργεί μια εικόνα αδυναμίας στην εξωτερική μας πολιτική και δίνει την εντύπωση ότι πρόκειται για συνειδητή επιλογή».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Που μεχρι να τους λαδωσουν κι αυτους και το προβλημα λυθηκε.
    Αλλα ακομη κι αυτοι που ειναι ενοειται αδελφικα κρατη δεν θελουν να τους στηριξουν στις βρωμοδουλειες τους

Leave a Response