Οι Τούρκοι υποβαθμίζουν την αγορά των 16 Exocet από την Ελλάδα, αλλά η ζημιά που μπορούν να κάνουν είναι σημαντική.
Η πρόσφατη αγορά 16 αντιπλοϊκών πυραύλων Exocet MM40 Block 3c από την Ελλάδα, στο πλαίσιο της ελληνογαλλικής αμυντικής συνεργασίας, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία.
Παρά την προσπάθεια ορισμένων Τούρκων αναλυτών να υποβαθμίσουν τη σημασία της αγοράς, χαρακτηρίζοντάς την ως περιορισμένη («μόνο 16 Exocet»), οι δυνατότητες αυτών των πυραύλων δείχνουν ότι η ζημιά που μπορούν να προκαλέσουν είναι σημαντική, ενισχύοντας την αποτρεπτική ικανότητα της Ελλάδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης εξέφρασαν έντονη ανησυχία για την απόκτηση των Exocet, με πρωτοσέλιδα όπως «Συγκέντρωση πυραύλων στο Αιγαίο. Οι Exocet θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Τουρκίας;» (εφημερίδα Turkiye) να αποτυπώνουν τη νευρικότητα της Άγκυρας. Ωστόσο, σε ορισμένες αναλύσεις, όπως φαίνεται σε αναρτήσεις στο X, υπάρχει μια προσπάθεια υποβάθμισης της κίνησης, με σχόλια όπως «πήραμε 16 Exocet και το γιορτάζουμε, ενώ οι Τούρκοι έχουν κάνει πάνω από 20 δοκιμαστικές εκτοξεύσεις με τα Atmaca», που έχουν εμβέλεια 400 χλμ.
Οι Τούρκοι αναλυτές τονίζουν τη δική τους τεχνολογική πρόοδο, υπονοώντας ότι η Ελλάδα μένει πίσω, παρά την αγορά.
Οι 16 Exocet MM40 Block 3c που απέκτησε η Ελλάδα δεν είναι απλώς μια ποσοτική προσθήκη, αλλά μια ποιοτική αναβάθμιση του ελληνικού οπλοστασίου.
Οι Exocet Block 3c έχουν εμβέλεια 180-200 χλμ., διπλάσια από τις παλαιότερες εκδόσεις (70 χλμ.), και πετούν σε χαμηλό υψόμετρο (1-2 μέτρα πάνω από τη θάλασσα), καθιστώντας τους δύσκολο στόχο για εχθρικά ραντάρ. Διαθέτουν επίσης δυνατότητα πλήγματος χερσαίων στόχων (land-attack capability), όπως ναυτικές εγκαταστάσεις ή στρατηγικές υποδομές, πέρα από την αντιπλοϊκή τους χρήση.
Μπορούν να εκτοξευθούν από πλοία (π.χ. φρεγάτες Belharra, πυραυλακάτους Super Vita), επάκτιες συστοιχίες στα νησιά, ακόμα και από αεροσκάφη (Rafale με AM-39). Αυτή η ευελιξία επιτρέπει αιφνιδιαστικές επιθέσεις από πολλαπλές πλατφόρμες .
Σε συνδυασμό με τις φρεγάτες Belharra και τις πυραυλακάτους, οι Exocet μπορούν να «κλειδώσουν» εχθρικούς στόλους, περιορίζοντας την ελευθερία κινήσεών τους σε κρίσιμες περιοχές.
Το τουρκικό ναυτικό (TDK) διαθέτει έναν αξιόλογο στόλο, με φρεγάτες, κορβέτες και υποβρύχια, αλλά οι Exocet μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα.
Με εμβέλεια 200 χλμ., οι Exocet καλύπτουν μεγάλο μέρος του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Ένα μόνο χτύπημα μπορεί να βυθίσει ή να αχρηστεύσει ένα πολεμικό πλοίο, όπως φρεγάτα ή κορβέτα, διαταράσσοντας τις επιχειρήσεις του TDK. Μια ομοβροντία από πυραυλακάτους και επάκτιες συστοιχίες θα μπορούσε να εξουδετερώσει πολλαπλούς στόχους ταυτόχρονα.
Η ικανότητα πλήγματος χερσαίων στόχων επιτρέπει την καταστροφή τουρκικών ναυτικών βάσεων ή υποδομών κοντά στις ακτές, π.χ. σε περιοχές όπως τα Δαρδανέλλια ή η Σμύρνη, αν η σύγκρουση κλιμακωθεί.
Η παρουσία των Exocet, μαζί με άλλα όπλα όπως οι SCALP και MICA στα Rafale, δημιουργεί αβεβαιότητα στον τουρκικό στόλο, που ήδη ανησυχεί για την ελληνική αεροπορική υπεροχή [Web ID: 8]. Παλαιότερες δηλώσεις, όπως του πρώην Α/ΓΕΝ Χρηστίδη, υποστηρίζουν ότι οι πύραυλοι της Ελλάδας και της Κύπρου (Exocet και Harpoon) αρκούν για να «βυθίσουν το τουρκικό ναυτικό δύο φορές».
Οι Τούρκοι αναφέρουν τους πυραύλους Atmaca ως ανώτερους, με εμβέλεια 400 χλμ. και δυνατότητα εκτόξευσης από ξηρά, θάλασσα και υποβρύχια.
Ωστόσο, οι Exocet υπερέχουν σε αποδεδειγμένη αξιοπιστία (χρησιμοποιούνται παγκοσμίως εδώ και δεκαετίες) και σε αντοχή σε ηλεκτρονικές παρεμβολές, χάρη στο σύγχρονο σύστημα εντοπισμού στόχου.
Επιπλέον, η Ελλάδα διαθέτει ένα πλεονέκτημα γεωγραφίας: τα νησιά του Αιγαίου επιτρέπουν τη δημιουργία ενός «τείχους» πυραύλων, που περιορίζει τις κινήσεις του TDK, κάτι που οι Atmaca δεν μπορούν εύκολα να αντιμετωπίσουν.
Παρά την απόπειρα υποβάθμισης, η Τουρκία γνωρίζει ότι οι Exocet ενισχύουν την ελληνική αποτροπή. Η νευρικότητα φαίνεται από τις θεωρίες συνωμοσίας για «περικύκλωση» από Ελλάδα, Ισραήλ και Γαλλία, καθώς και από ισχυρισμούς ότι η Ελλάδα «συγκεντρώνει όπλα» στο Αιγαίο.
Η παρουσία των Exocet, μαζί με τις φρεγάτες Belharra (και την πιθανή απόκτηση 4ης), περιορίζει τη δυνατότητα της Τουρκίας να προβάλλει ισχύ στην περιοχή, ιδιαίτερα σε αμφισβητούμενες ζώνες όπως το Καστελλόριζο, όπου η Άγκυρα διεκδικεί υφαλοκρηπίδα.
Οι 16 Exocet μπορεί να φαίνονται λίγοι αριθμητικά, αλλά η ποιότητά τους και η στρατηγική τους χρήση από την Ελλάδα τους καθιστούν σημαντική απειλή για το τουρκικό ναυτικό. Με εμβέλεια 200 χλμ., δυνατότητα διπλής χρήσης (αντιπλοϊκής και χερσαίας) και αποδεδειγμένη καταστροφική ικανότητα, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά, βυθίζοντας πλοία ή πλήττοντας παράκτιες υποδομές.
Η προσπάθεια της Τουρκίας να υποβαθμίσει την αγορά κρύβει την πραγματική της ανησυχία. οι Exocet, μαζί με την ευρύτερη εξοπλιστική ενίσχυση της Ελλάδας, διαταράσσουν την ισορροπία ισχύος στην περιοχή, αναγκάζοντας την Άγκυρα να επανεξετάσει τις κινήσεις της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
ΠΗΓΗ: geostratigika.gr
Τώρα χρειάζεται και μια ισχυρή κυβέρνηση για να τους χρησιμοποιήσει.
Ολα αυτα δεν γινονται αν μπλοκαρουν για καποιο ΄λογο οι Γαλλοι τα συστηματα αυτα …… Οπως εγινε στα Φαλκλαντ που εδωσαν τα στοιχεια των εξισετ στους Αγγλους. ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ …..
16 EXOCET αντιστοιχουνε σε 16 τουρκικα πολεμικα πλοια