Η Ευρώπη ήταν στην πρώτη γραμμή μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων που έκαναν αγώνα για την πράσινη ενεργειακή μετάβαση, καθώς έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έναντι οποιωνδήποτε άλλων πολιτικών.
Στην προσπάθειά της αυτή, η ΕΕ σημείωσε μάλιστα κάποια σημαντική επιτυχία – η ΕΕ, η οποία καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, είδε τις εκπομπές της να μειώνονται κατά 2,9% πέρυσι.
Φέτος, ωστόσο, σύμφωνα με το Oil Price, η τάση αντιστράφηκε. Οι εκπομπές αυξήθηκαν. Και υπάρχουν κι άλλα προβλήματα στο δρόμο για την πράσινη μετάβαση.
Αυτή την εβδομάδα, η ΜΚΟ για το κλίμα, Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA), ανακοίνωσε πως οι εκπομπές άνθρακα στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2024 είχαν μειωθεί κατά 2,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όταν τότε, οι εκπομπές είχαν καταγράψει μείωση 8,5% σε σχέση με το 2022.
Η μείωση, σημείωσε το CREA, προήλθε από τη μικρότερη κατανάλωση άνθρακα, η οποία οδήγησε σε μείωση των εκπομπών στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 17%, χάρη στην αυξανόμενη ανάπτυξη αιολικών και ηλιακών εγκαταστάσεων.
Ωστόσο, οι εκπομπές εκτός του τομέα της ηλεκτροπαραγωγής αυξήθηκαν. Και μετά ήρθε ο χειμώνας.
Οι χειμερινοί μήνες στην Ευρώπη είναι αξιοσημείωτοι σε σχέση με τις προσπάθειες μετάβασης, επειδή αντιπροσωπεύουν την περίοδο καμπής τόσο για την αιολική όσο και για την ηλιακή ενέργεια, ιδίως την δεύτερη.
Δεν υπάρχει μεγάλη ηλιοφάνεια μεταξύ Νοεμβρίου και Μαρτίου, οπότε ο συντελεστής μετατροπής των ηλιακών εγκαταστάσεων πέφτει απότομα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Οι περίοδοι που οι άνεμοι είναι πεσμένοι τείνουν να εμφανίζονται κατά τους ψυχρότερους μήνες – και η Ευρώπη σίγουρα είχε κάποιες τέτοιες στιγμές στα τέλη του 2024.