Τρόπους για να απολαύσουν το τυρί ψάχνουν οι λάτρεις του. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις περάσουν μερικές μέρες το τυρί αποκτά μια περίεργη μυρωδιά ή στεγνώσει στο ψυγείο.
Όμως, υπάρχει ένας τρόπος που μπορείτε να το αποθηκεύσετε και αυτό να διατηρηθεί φρέσκο για κάποιες μέρες ακόμη. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε αλουμινόχαρτο ή πλαστική μεμβράνη για να διατηρήσετε το τυρί σας φρέσκο.
Αντίθετα με ό,τι πιστεύουν πολλοί, το αλουμινόχαρτο και η μεμβράνη δεν αποτελούν καλή επιλογή για τη σωστή αποθήκευση του τυριού. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το τυρί πρέπει να διατηρεί το ιδανικό επίπεδο υγρασίας και τα προϊόντα αυτά δεν ενδείκνυνται.
Το μειονεκτήματα που έχει η διατήρηση του τυριού σε αλουμινόχαρτο και πλαστική μεμβράνη
Το αλουμινόχαρτο εμποδίζει την είσοδο του αέρα και συγκρατεί υπερβολική υγρασία με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται μούχλα. Επιπλέον, μπορεί να προσδώσει στο τυρί μια μεταλλική γεύση.
Η πλαστική μεμβράνη δημιουργεί ένα αεροστεγές περιβάλλον και δεν επιτρέπει στο τυρί να «αναπνεύσει». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το τυρί να γίνεται κολλώδες και να έχει δυσάρεστη οσμή.
Εάν τυλίξετε το τυρί σε αλουμινόχαρτο ή μεμβράνη, δεν θα μπορέσει να διατηρήσει τη φυσική του υγρασία και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να αλλάξει η υφή του, ενώ θα αλλοιωθεί και η ποιότητά του μέσα σε λίγες ημέρες.
Οι επιλογές για την διατήρηση του τυριού
Ειδικό χαρτί για τυρί: Αυτός είναι ο ιδανικός τρόπος αποθήκευσης του τυριού, επειδή του επιτρέπει να αναπνέει και να διατηρεί τη φυσική του υγρασία. Το κλειδί είναι η πορώδης επιφάνειά του, η οποία προστατεύει το τυρί αλλά δεν το «πνίγει».
Αυτό το περιτύλιγμα μπορείτε να το βρείτε σε γαλακτοπωλεία ή μεγάλα καταστήματα αλλαντικών, αλλά σε περίπτωση που δεν μπορείτε να το βρείτε, μπορείτε να καταφύγετε σε χρήση λαδόκολλας ή χαρτιού ψησίματος.
Λαδόκολλα ή χαρτί ψησίματος: Εάν δεν μπορείτε να αγοράσετε ειδικό χαρτί τυριού, η λαδόκολλα ή το χαρτί ψησίματος είναι καλές εναλλακτικές λύσεις.
Για τους λάτρεις του τυριού, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τον καλύτερο τρόπο για να το διατηρήσετε στο ψυγείο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς να χάσετε τη γεύση ή την υφή του.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να τυλίξετε το τυρί σε ένα φύλλο λαδόκολλας ή χαρτί ψησίματος. Αν θέλετε μεγαλύτερη προστασία, μπορείτε να το καλύψετε με ένα βαμβακερό πανί ή να το τοποθετήσετε σε ένα δοχείο με καπάκι που δεν σφραγίζει εντελώς. Οι ειδικοί λένε ότι αυτή η τεχνική είναι ιδανική για ημι-ωριμασμένα και παλαιωμένα τυριά, όπως το γκούντα, το τσένταρ και η παρμεζάνα.
Η χρήση ενός γυάλινου δοχείου ή βάζου με χαλαρό καπάκι είναι επίσης μια καλή επιλογή να αποθηκεύσετε το τυρί. Προσοχή: μην κλείνετε καλά, αλλά αφήστε να εισέλθει λίγος αέρας. Με αυτόν τον τρόπο το τυρί διατηρεί την υγρασία τόσο όσο.
Μια πρόσθετη συμβουλή που δίνουν οι ειδικοί είναι να τοποθετήσετε ένα φύλλο λαδόκολλας μέσα στο δοχείο στο οποίο πρόκειται να αποθηκευτεί το τυρί. Αυτό θα είναι μια επιπλέον βοήθεια για τη συντήρηση του τυριού.
Επιπλέον συμβουλές
Το τυρί δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με άλλα τρόφιμα, καθώς απορροφά αμέσως τα αρώματα. Πρέπει να διατηρείται μακριά από προϊόντα όπως ψάρια ή κρεμμύδια.
Το ιδανικό μέρος του ψυγείου για την αποθήκευση του τυριού είναι το συρτάρι με τα λαχανικά, επειδή είναι το λιγότερο κρύο μέρος του ψυγείου και έχει την ιδανική υγρασία.
Κάθε φορά που κόβετε ένα κομμάτι τυρί, τυλίξτε το ξανά το συντομότερο δυνατό για να μην ξεραθεί και βάλτε το ξανά στο ψυγείο για να συνεχιστεί η διαδικασία συντήρησης.
Εάν εμφανιστεί μούχλα στα σκληρά τυριά, απλώς ξύστε το προσβεβλημένο μέρος και το υπόλοιπο μπορεί να καταναλωθεί. Από την άλλη πλευρά, αν η μούχλα εμφανιστεί σε λευκά τυριά, δεν έχετε άλλη επιλογή από το να το πετάξετε.