Οι δανικές υπηρεσίες πληροφοριών κατηγόρησαν τη Ρωσία για την οργάνωση μιας εκστρατείας παραπληροφόρησης, η οποία περιλάμβανε ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με έναν Δανό βουλευτή.
Σύμφωνα με τις αναφορές, οι ισχυρισμοί αυτοί υποστήριζαν ότι ο Κάρστεν Χόνγκε, μέλος του δανικού κοινοβουλίου από το αριστερό κόμμα Socialistisk Folkeparti, επιδίωκε να αποτρέψει την ανεξαρτησία της Γροιλανδίας και ζητούσε τη βοήθεια της Ρωσίας για να εμποδίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες από το να προσαρτήσουν το αυτόνομο έδαφος.
Η εκστρατεία αυτή περιλάμβανε δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που παρουσίαζαν μια παραποιημένη φωτογραφία ενός μηνύματος στο Facebook, φαινομενικά υπογεγραμμένου από τον Χόνγκε. Οι δανικές αρχές θεώρησαν αυτές τις ενέργειες ως μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας παραπληροφόρησης που στοχεύει στη δημιουργία σύγχυσης και διχασμού.
Ο βουλευτής κατήγγειλε τα «fake news» σε ανάρτησή του στο Χ.
Η υπηρεσία πληροφοριών του στρατού της Δανίας (FE) εκτίμησε, από την πλευρά της, ότι η εκστρατεία προερχόταν από τη Ρωσία. «Το ψεύτικο μήνυμα προέρχεται αρχικά από έναν influencer ο οποίος έχει ήδη υποστηρίξει τα σχεδία της Ρωσίας στην Ουκρανία», εκτίμησε η FE.
Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Δανίας διευκρίνισαν ότι είχαν λάβει πληροφορίες από το Viginum, τον γαλλικό οργανισμό καταπολέμησης ξένων ψηφιακών παρεμβολών, σύμφωνα με τις οποίες το συγκεκριμένο πρόσωπο «ανήκει σε ένα δίκτυο επιρροής που δρα για λογαριασμό του ρωσικού κράτους».
Η εκστρατεία αυτή πρέπει να παρατηρηθεί υπό το πρίσμα της «εν εξελίξει επιχείρησης επιρροής κατά την οποία η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει ένα χάσμα στις διατλαντικές σχέσεις και να υπονομεύσει τη δυτική υποστήριξη στην Ουκρανία», δήλωσε η FE.
Από τότε που επέστρεψε στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε επανειλημμένα ότι θέλει να προσαρτήσει τη Γροιλανδία η οποία, κατά τη γνώμη του, είναι απαραίτητη στις ΗΠΑ για λόγους ασφαλείας, προκαλώντας μεγάλη ένταση με την Κοπεγχάγη. Ο Τραμπ δεν απέκλεισε την ανάληψη στρατιωτικής δράσης για να καταλάβει τη Γροιλανδία.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ευρεία πλειοψηφία των 57.000 κατοίκων της Γροιλανδίας προσδοκούν να γίνουν ανεξάρτητοι από τη Δανία, δεν θέλουν να γίνουν Αμερικανοί.