Δανία και Γροιλανδία: Ενίσχυση δεσμών εν μέσω γεωπολιτικών πιέσεων από τις ΗΠΑ

Κοινοποίηση:
Greenland-bygd-fra-getty

Η Γροιλανδία και η Δανία αποφάσισαν να ενισχύσουν τις σχέσεις τους, ως απάντηση στο ενδιαφέρον που έχει εκφράσει ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, για την απόκτηση ελέγχου του στρατηγικά σημαντικού νησιού της Αρκτικής. Οι ηγέτες των δύο χωρών συναντήθηκαν στην Κοπεγχάγη για συνομιλίες.

 

Ο νέος πρωθυπουργός της Γροιλανδίας, Γενς-Φρέντερικ Νίλσεν, δήλωσε ότι η χώρα του εργάζεται για την ενίσχυση των σχέσεών της με τη Δανία. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την πρωθυπουργό της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, ο Νίλσεν ανέφερε: «Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση εξωτερικής πολιτικής που απαιτεί να έρθουμε πιο κοντά».

Οι δηλώσεις αυτές υπογραμμίζουν τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε μια περίοδο αυξημένου διεθνούς ενδιαφέροντος για την Αρκτική περιοχή.

Ο Γενς-Φρέντερικ Νίλσεν έφθασε χθες στην πρωτεύουσα της Δανίας, όπου θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσκεψη σε ένδειξη ενότητας ανάμεσα στο πλούσιο σε σπάνιες γαίες νησί και στη Δανία.

Η επίσκεψη του Νίλσεν ακολουθεί μήνες εντάσεων μετά τις αλεπάλληλες δηλώσεις του Τραμπ ότι η Γροιλανδία πρέπει να ενταχθεί στις ΗΠΑ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response