Το πρώτο βίντεο ενός εξαιρετικά σπάνιου θαλάσσιου πλάσματος, κατέγραψαν επιστήμονες από το Schmidt Ocean Institute, μετά το παγόβουνο που αποκολλήθηκε στην Ανταρκτική.
Όταν το παγόβουνο A-84 αποσπάστηκε από την Ανταρκτική τον Ιανουάριο του 2025, έκανε κάτι περισσότερο από το να προσθέσει απλώς ένα άλλο τεράστιο κομμάτι πάγου στον Νότιο Ωκεανό. Αποκάλυψε ένα παρθένο θαλάσσιο περιβάλλον που είχε κρυφτεί κάτω από παχύ στρώμα πάγου. Αυτό το φυσικό φαινόμενο δημιούργησε μια μοναδική ευκαιρία για τους ερευνητές των ωκεανών που μελετούσαν την περιοχή.
Η ομάδα των Αμερικανών επιστημόνων έκανε μία αναπάντεχη τυχαία συνάντηση με ένα σπάνιο είδος διάφανου καλαμαριού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1906 αλλά ποτέ πριν δεν είχε καταγραφεί σε φιλμ.
Η ανακάλυψη έγινε περίπου 700 μέτρα κάτω από την επιφάνεια, όπου το φως μόλις διαπερνά. Το διαφανές καλαμάρι, τέλεια προσαρμοσμένο στο περιβάλλον βαθέων υδάτων, φαινόταν σχεδόν αόρατο εκτός από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Αυτό το αξιοσημείωτο εύρημα δείχνει πώς η θαλάσσια άγρια ζωή συχνά μας εκπλήσσει με απροσδόκητες θεάσεις, παρόμοια με την πρόσφατη περίπτωση των βαρύτερων ψαριών στον κόσμο που διασώθηκαν μετά την εκβρασμό τους.
«Η πρώτη παρατήρηση δύο διαφορετικών ειδών καλαμαριών κατά τη διάρκεια διαδοχικών αποστολών είναι αξιοσημείωτη και δείχνει πόσο λίγα έχουμε παρατηρήσει από τους υπέροχους κατοίκους του Νότιου Ωκεανού», δήλωσε ο Δρ Jyotika Virmani, Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Ωκεανών Schmidt, υπογραμμίζοντας τη σημασία αυτών των πρόσφατων ανακαλύψεων.
Το Galiteuthis, ένα ενδημικό είδος της Ανταρκτικής, αντιπροσωπεύει ένα από τα πιο μυστηριώδη πλάσματα του ωκεανού. Το διαφανές σώμα του χρησιμεύει ως τέλειο καμουφλάζ στα βαθιά νερά, καθιστώντας σχεδόν αδύνατο να εντοπιστεί υπό κανονικές συνθήκες. Η λεπτή γυάλινη εμφάνιση του πλάσματος διαψεύδει την αρπακτική του φύση, εξοπλισμένη με γάντζους για κυνήγι στα σκοτεινά βάθη του ωκεανού.
Αυτό που κάνει αυτή την ανακάλυψη ακόμη πιο εκπληκτική είναι ότι οι επιστήμονες είχαν μόνο θεωρητική γνώση αυτού του είδους με βάση δείγματα που συλλέχθηκαν πριν από έναν αιώνα. Βλέποντας ένα ζωντανό δείγμα στο φυσικό του περιβάλλον παρέχει ανεκτίμητες πληροφορίες σχετικά με τη συμπεριφορά, τα μοτίβα κίνησης και τον οικολογικό του ρόλο στο θαλάσσιο οικοσύστημα της Ανταρκτικής.
Η αξιοσημείωτη προσαρμογή του γυάλινου καλαμαριού σε ακραία περιβάλλοντα αντικατοπτρίζει την ανθεκτικότητα που παρατηρείται σε άλλα ζώα που αντιμετωπίζουν δύσκολες συνθήκες, όπως τα εγκαταλελειμμένα κατοικίδια ζώα που δείχνουν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα παρά το δύσκολο ξεκίνημα. Αυτοί οι μηχανισμοί επιβίωσης συναρπάζουν τους επιστήμονες που μελετούν τις εξελικτικές προσαρμογές.
Imágenes del calamar Galiteuthis glacialis, tomadas a 687m de profundidad cerca de la Antártida por el Institut Ocean Schmidt el 25 de enero.
El G. glacialis es un calamar de cristal que nunca se había visto con vida en su hábitat natural.
Mide 7m de longitud y pesa 500 kg. pic.twitter.com/JNs8IgNeMH— Feliz Vuelo, online en: @esVivetuvida (@FelizVuelo) April 17, 2025