Αυτά είναι τα τρία «κλειδιά» που θα μας δώσουν τα χρήματα των δανειστών!

Κοινοποίηση:
eurogroup

Αργούν οι υπογραφές…

Η Ελλάδα απέτυχε να εξασφαλίσει την υποδόση 2 δισ. ευρώ στο Eurogroup, το οποίο ολοκληρώθηκε χωρίς κανέναν αποτέλεσμα, αλλά με νέο οδικό χάρτη. Αρχικά επιτυγχάνεται συναίνεση επί της απεμπλοκής των τραπεζών από τη διαδικασία αξιολόγησης και δίδεται το πράσινο φως στους επικεφαλής των κλιμακίων της τρόικας να διαπραγματευθούν την τροποποίηση των προαπαιτούμενων της πρώτης αξιολόγησης και της δεύτερης. Συνεπώς η όποια συμφωνία θα επιτευχθεί επί ελληνικού εδάφους μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των επικεφαλής των κλιμακίων της τρόικας που φθάνουν την Τρίτη στην Αθήνα.

Το κυβερνητικό επιτελείο έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου, προκειμένου το αργότερο έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας να έχουν κλείσει οι εκκρεμότητες των προαπαιτούμενων για τη δόση των 2 δισ. ευρώ, ώστε να επικυρωθεί η εκταμίευσή τους μετά από συνεδρίαση του EuroWorking Group και του ESM. Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ προσδιόρισε μάλιστα την ίδια ημερομηνία ως καταληκτική και για την εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ για τις τράπεζες, ποσά τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί και είναι διαθέσιμα όταν χρειαστούν και όσα χρειαστούν, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η εκταμίευση των χρημάτων συνδέεται με την υλοποίηση προαπαιτούμενων σχετικά με την τραπεζική διακυβέρνηση, ενώ απαντώντας σε ερώτηση, ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι «υπάρχει κάποια καθυστέρηση στα προαπαιτούμενα αλλά για να είμαστε δίκαιοι η ανακεφαλαιοποίηση πηγαίνει γρηγορότερα απ’ όσο και οι ίδιοι περιμέναμε και τώρα πρέπει να επιταχύνουμε».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεσμεύτηκε ότι τα ανοικτά θέματα, όπως οι πλειστηριασμοί, θα ολοκληρωθούν ως τα τέλη της εβδομάδας, είπε ο επικεφαλής του Eurogroup. Τα 10 δισ. είναι έτοιμα σε λογαριασμό αλλά η χρήση τους προϋποθέτει την λύση του θέματος της τραπεζικής διακυβέρνησης και των πλειστηριασμών, σημείωσε.

Από την πλευρά του ο Πιέρ Μοσκοβισί, σημείωσε ότι γίνεται εντατική δουλειά νύχτα μέρα – όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, υπογράμμισε ότι έχουν γίνει ήδη πολλά από την ελληνική πλευρά για την κάλυψη ορόσημων και προαπαιτούμενων (ποσοστό 80% – 90%) αλλά, απομένουν κάποια ακόμα σημαντικά ζητήματα να επιλυθούν όπως αυτό των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τι πρέπει να κάνει η Αθήνα:

1. Να κλείσει το πρώτο πακέτο των προαπαιτουμένων μέτρων και να συμφωνηθεί το καθεστώς βάσει του οποίου θα γίνονται οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας Ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι σκοπός αυτής της μεταρρύθμισης είναι «να βρούμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ της προστασίας των αδύναμων αλλά και να μην προστατεύονται πλέον οι “μπαταχτσήδες”».

2. Να ολοκληρώσει το νέο πλαίσιο διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων.

3. Να προχωρήσει στις αλλαγές στη διακυβέρνηση των τραπεζών και του ΤΧΣ.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: